Yoga mot astma

Publisert
Sist oppdatert

Yoga mot astma
En type meditasjon basert på yoga kan lindre astma-symptomene for noen. Det er lite beviser for at andre avslappingsteknikker hjelper.

Forskere fra universitetet i Exeter i England har testet effekten av to forskjellige meditasjons-teknikker på astma, skriver BBCi.

Den første sammenlignet astmapasienter som brukte Sahaja-meditasjon med en annen gruppe som brukte andre avslappings-teknikker. Det kunne være visualiseringer og diverse muskel-avslappings-teknikker.

Målet med Sahaja-meditasjon er å skape maksimal skjerpet bevissthet.

Etter fire måneder fant forskerne ut at pasientene, som både led av moderat og kraftig astma og ikke reagerte optimalt på vanlig astmabehandling, viste tydelige forandringer.

Forskerne målte pasientenes reaksjon på tradisjonelle astmamedisiner, og i gruppen som mediterte virket medisineringen betydelig bedre enn blant dem som kun brukte avslappings-teknikker.

Den ekstra effekten de mediterende astmatikerne fikk var tilsvarende det den andre gruppen opplevde dersom de fikk en ekstra dose medisiner.

Humøret til begge gruppene ble også målt. Begge gruppene var gladere, men den største forbedringen var blant de som mediterte.

Men, det var ingen tydelige forskjeller i målingene av “livskvalitet”, som samlet målinger av inhalatorbruk, rapporterte symptomer og åndedretts-styrke.

En annen studie fra samme universitet gikk gjennom tidligere undersøkelser om flere avslappings-teknikkers effekt på astma.

Disse var blant annet muskalavslapping, hypnoseterapi og trancendal meditasjon.

Av 15 studier ga to av dem, som omhandlet progressiv muskelavslapping og både muskulær og mental avslapping, tydelige forbedringer i lungefunksjonen.

Men forskerne antydet at den ”dårlige kvaliteten” på forskningen skadet sjansene for resultater som var til å stole på.

- Alternativ terapi blir mer og mer populært blant pasienter som vil gjøre noe med både de følelsesmessige og fysiske symptomene av sykdommen sin, sier lungespesialist John Harvey til BBCi.

- Enkle avslappingsteknikker og trening kan hjelpe med å regulere pustemønstre og bedre lungefunksjonen.

- For noen astmatikere kan yoga hjelpe for å minske symptomene, men yoga og andre avslappingsteknikker må komme i tillegg til vanlig medisinering, og det er viktig at pasienter ikke slutter med medisinen de får, sier han.

Har du prøvd yoga mot astma? Send oss en .

Mozon.no, 23.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer