Pakkereisenemnda

10 000 i gebyr etter avbestilling

Reisearrangøren tok ulovlig høyt gebyr. Nå kan reisefølget få tusener tilbake.

AVBESTILTE TUREN: De ville kansellere reisen til Mogan i Spania, men avbestillingen ble kostbar. Foto: Odd Roar Lange
AVBESTILTE TUREN: De ville kansellere reisen til Mogan i Spania, men avbestillingen ble kostbar. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kan reisearrangøren ta 10 000 kroner i gebyr hvis du avbestiller en charterreise fem måneder før den skal gjennomføres?

Ja, mener TUI.

- Nei, mener Pakkereisenemnda, som nå har gitt reisearrangørgiganten beskjed om å endre praksisen.

Det var Flysmart24 som omtalte saken først.

Droppet reisen

Reisefølget på fem personer skulle fly med Norwegian fra Bergen til Las Palmas på Kanariøyene og deretter ta inn på og bo på Hotel Riu Vistamar i Mogan.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Turen kostet 67 000 kroner og var bestilt samlet i én bestilling gjennom reisearrangøren TUI.

Charterreisen var bestilt allerede i april 2022, selv om reisen ikke skulle gjennomføres før vinterferien fra 18. til 25. februar neste år.

Bestillerne hadde betalt inn et depositum på 2000 kroner hver, men avbestilte reisen 15. september år. Og ville ha mest mulig av dette tilbake. Men Tui sa nei. De ville beholde hele depositumet på i alt 10 000 kroner.

Hva er «rimelig»?

De fem reisende henviste til pakkereiseloven som slår fast at kunden har rett til å avbestille reisen mot å betale et rimelig administrasjonsgebyr fram til det er 42 dager igjen til avreisedøgnet starter.

Hva som er et rimelig administrasjonsgebyr er det altså delte meninger om.

- Hvorfor er beløpet såpass høyt som 2000 kr når loven sier at det skal være et «rimelig administrasjonsgebyr»?

- Vi har full forståelse for at dette kan være vanskelig å forstå dersom man ikke har innsikt i hva som ligger bak produksjonen av reiser. Våre gebyrer er knyttet til faktiske kostnader, og er i henhold til bransjestandard for denne type reiser, sier PR- og kommunikasjonssjef, Nora Aspengren til DinSide.

Klaget

- Kan man kjøpe en forsikring for å unngå gebyret?

- Vi tilbyr endrings og avbestillingsforsikring, der man har åpent kjøp i 90 dager når reisen bestilles mer enn 180 dager før avreise, sier Aspengren.

Reisegjengen fra Bergen slo seg ikke til ro med avslaget fra Tui og sendte saken til gratis behandling hos Pakkereisenemnda.

Og klagenemnda er kritisk til at TUI opererer med et standard avbestillingsgebyr på 2000 kroner, uavhengig av om avbestillingen skjer kort tid etter bestillingen er gjennomført.

Klagenemnda er kritisk til at TUI opererer med et standard avbestillingsgebyr på 2000 kroner, uavhengig av når avbestillingen skjer.

«Etter flertallets mening strider derfor Tui Norge AS sine vilkår om avbestilling mot gjeldende lovverk på området.

Avbestillingen kom fem måneder før avreise, noe som fører til at TUI sannsynligvis kunne solgt plassene til nye passasjerer».

Enkel avbestilling

Pakkereisenemnda mener også at TUI kunne gjennomført selve avbestillingen i én operasjon, siden bestillingen fra de fem var samlet.

De reagerer derfor på at gebyret beregnes per person.

Og pakkereisenemnda mener at gruppereisevilkårene hos TUI Norge strider mot sine vilkår om avbestilling mot gjeldende lovverk på området.

Avgjørelsen

«Flertallet, og nemndas leder og forbrukerrepresentantene, er av den oppfatning at standard avbestillingsgebyr på 2000 kroner per person i dette tilfellet må anses både ulovlig og urimelig. Gebyret var for høyt, og at burde ha vært halvparten, 5 000 kroner», mener Pakkereisenemnda.

– Kommer dere til å følge Pakkereisenemndas avgjørelse?

- Vi føler alltid nemndas avgjørelser, og kunden er refundert anbefalt beløp, sier Nora Aspengren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer