10 hemmelige perler

Noen av verdens største globetrottere avslører reisemål du ikke ante fantes.

Publisert
Sist oppdatert

Magasinet Budget Travel har spurt 10 personer som utforsker verden til vanlig om å avsløre hvert sitt ukjente sted de nettopp har besøkt. Disse stedene har du garantert ikke hørt om, men nå har du muligheten til å bli innlemmet i deres små og godt bortgjemte hemmeligheter.

Alle drømmer om å finne stedene som er urørt av turister. Stedene nevnt i artikkelen appelerer til et vidt spekter av mennesker. Fra strandløvene, til de eventyrlystne og til de som søker de gastronomiske opplevelsene. Les hvilke fantastiske steder kokker, innkjøpere, hjelpearbeidere og filmprodusenter har funnet verden over.

Castelmezzano har en utrolig vakker beliggenhet. Foto: www.castelmezzano.net
Castelmezzano har en utrolig vakker beliggenhet. Foto: www.castelmezzano.net Vis mer


 • CASTELMEZZANO, ITALIA

 • Enrico Pizzorni: Turleder for Ciclismo Classico, som arrangerer sykkelturer og vandreturer for små grupper i USA og Europa.

  Siden han vokste opp med den italienske sykkellegenden Fausto Coppi som idol, var sykkel en naturlig ting i Enrico Pizzornis liv. I 1998 startet han opp med å lede små sykkelgrupper på veiene i Italia og i USA. Etter å ha brukt store deler av livet på sykkelsetet har han kommet over mange ukjente perler.

  En av dem ligger skjult i de dolomittliknende fjellene Dolomiti Lucane (merk at dette ikke er i Dolomittene). Under en tilfeldig sykkeltur stoppet han og en venn innom byen Castelmezzano. Byen ligger på en av deres mest varierte ruter som går fra Puglia ved Adriaterhavet og sørvestover til Calabria. Som førstegangsbesøkende i byen fant han det for godt å vandre rundt å titte seg om på stedet han ikke hadde sett tidligere på ruten. De kremfargede husene klamrer seg til fjellsiden, og byen er full av bittesmå bakgater med små cafèer og små restauranter. Fra toppen av byen kan man skue ned på kirken fra 1200 tallet, ruinene fra en normannisk borg og Basentodalen. "Dette er så italiensk man overhodet kan få det," sier Pizzorni.

  Du kommer til Castelmezzano med buss fra Potenza. Turen tar en snau time. Dette koster deg omtrent 25 kroner.

  Hemmelige middelhavsøyer

 • CARAÍVA, BRASIL

  Caraíva ligger der elven munner ut i havet. Foto: caraiva.com.br
  Caraíva ligger der elven munner ut i havet. Foto: caraiva.com.br Vis mer


 • Henry Madden: Medeier i det Rio de Janeirobaserte firmaet Dehouche og Anteater Travel.

  Etter å ha sluttet i jobben som investeringsrådgiver, startet han de to firmaene sammen med sin barndomsvenn, Paul Irvine. I sin leten rundt i Sør-Amerika etter perfekte feriemål reiste de på kryss og tverst til de kom over Caraíva, en fredelig strandby på sørspissen av delstaten Bahia. Dette er et avslappet feriested for folk fra Rio og Sao Paulo, og orker du turen på hele 71 kilometer fra flyplassen i Porto Seguro finner du en perle uten sidestykke, ifølge Madden. Det finnes ikke biler i Caraíva, men det går an å kjøre ned til elven og ta fergen over. Eller du kan ta taxi fra flyplassen. Det siste kan nok være helt klart å anbefale.

  I Caraíva kan du forvente deg gyldne strender langs elven, hvor besøkende kan slappe av og nyte roen. Byen er også svært nær et område hvor flere indianerstammer holder til, og her kan du kjøpe deg lokalt håndverk som souvernirer. Om kvelden kan du kose deg på de få, men trivelige restaurantene i byen.

  - Det er så vakkert at det nesten er litt surrealistisk, sier Madden.

  For å komme til Caraiva må du fly innenlands i Brasil, som kanskje kan være litt skummelt etter den siste tids hendelser. Har du nerver til dette får du fly fra Rio for rundt 1.200 kroner, også er det mulig å ta taxi fra flyplassen og til Caraiva.

  Herlige fargerike bygninger i Baranjaregionen.
  Herlige fargerike bygninger i Baranjaregionen. Vis mer


 • BARANJA REGIONEN, KROATIA

 • Anne Wood: Programansvarlig for Mountain Travel Sobek, et opplevelsesreiseselskap for små grupper som ble stiftet i 1969.

  Anne Wood bruker en tredjedel av året på å reise rundt i Europa og ved Stillehavet for reiseselskapet sitt. Nylig kom hun over en region nordøst i Kroatia. Osijek er navnet på en by som ligger en tretimers kjøretur fra Zagreb og som var sentrum for mye vold mellom kroater og serbere tidlig på 90-tallet. Byen har et nydelig sentrum med med 1700-talls bebyggelse etter østerriksk innflytelse i pastellfarger. Bare en time herfra igjen finner du Baranjaregioenens vindistrikt, og vinrankene som ligger her har vært familieeid flere århundrer.

  I distriktene finner du vintønner som rommer Traminac, Pinot Blanc, Merlot og andre varianter. Besøker du gårdene får du smake på godsakene, og da kommer det som oftest også nybakt brød fra kjøkkenet, for å stilne sultne mager.

  Eneste aberet er de dårlige engelskkunnskapene, sier Wood. Lokalbefolkningen er veldig hyggelig, men forstår ikke en døyt av hva du sier.

  Hvert år avholdes en stor tømmerhoggerkonkurranse i Estacada, Oregon. Foto: www.americanlumberjacks.com
  Hvert år avholdes en stor tømmerhoggerkonkurranse i Estacada, Oregon. Foto: www.americanlumberjacks.com Vis mer


 • ESTACADA, USA

 • Pancho Doll: Forfatter av fire "Day trips with a Splash guidebooks," og en femte vil komme ut neste vår.

  Pancho Doll er en oppdagelsesreisende som lever og bor i sin Toyota Tacoma. Hans nyeste oppdagelse er en by som heter Estacada i Oregon. Dette er en gammel tømmerfløteby som ligger en times kjøretur sørøst for Portland, langs State Route 224.

  Doll forteller: "Jeg kikket etter badesteder langs Clackamas elven og dens sideelver, noe som ga utmerkede resultater, da jeg kom over denne byen. I området er det seks glimrende badesteder pluss en varm kilde."

  Selve byen minner virkelig om dens glansdager som tømmerby langs den store elven. Noe av det mer kuriøse i byen er i følge Doll Hong's Chinese Restaurant and Lodge, tidligere kjent som The Safari Club. Restauranten har utstoppede tigere i de største vinduene og en jaguarfamilie i et av hjørnene av spiseområdet. Byen er i følge Doll virkelig en ukjent perle og verdt et besøk.

  Våre favorittstrender

  Tropisk skog i Yirgalem i Etiopia.
  Tropisk skog i Yirgalem i Etiopia. Vis mer


 • YIRGALEM, ETIOPIA

 • Geoff Watts: Medeier og innkjøper i Intelligentsia Coffe and Tea, et chicagobasert kaffebrenneri.

  Etter å ha begynt som barista i kaffefirmaet i 1995 fikk han senere jobben som innkjøper. Watts bruker ni måneder hvert eneste år på å tråle Afrika, Asia og Latin-Amerika etter de beste kaffebønnene. Nesten som å se for seg en Frielereklame.

  Av de 18 landene Watts pleier å besøke, synes han Etiopa, kaffens hjemland, er det mest spennende. Her finner du små kaffegårder og byer som Yirgacheffe. Gårdene låner ut navnet til kaffebøndene som kommer fra området. Dette er en seks timers kjøretur sør for Addis Ababa. Dette er et forholdsvis vått område i Etiopia hvor bakken er fruktbar og forholdene er ideelle for å dyrke kaffebønner.

  Området er også glimrende for å fotturer, hesteridning, sykling og man kan bade i både varme og kalde kilder. I området kan man for eksempel bo på Aregash Lodge i ti runde bungalower med stråtak, dekorert slik lokalbefolkningen ville gjort det. Tradisjonen med å konsumere kaffe er sterk i området, og man utfører seremonier i forbindelse med kaffedrikking. Dette er i følge Watts fantastisk for en turist å oppleve.

  Wroclaw i Polen.
  Wroclaw i Polen. Vis mer


 • WROCLAW, POLEN

 • Walter Lowry: Gründer og innkjøper for TableArt i Los Angeles. Et firma som selger bordpynt fra hele verden.

  I likhet med de andre reiser Lowry store deler av året i sin jobb som innkjøper for firmaet sitt. I sitt virke må han besøke masser av lokale håndverkere og han får sett mange avsidesliggende nabolag i mange forskjellige byer.

  I februar besøkte Lowry Sydvest-Polen for å møte en porselensprodusent og falt pladask for denne byen som ligger fem timer uten for Warsawa. Byen har et fantastisk marked på Rynekplassen i sentrum hvor det selges linprodukter, klær og smykker. Her oppdaget han det ene kuppet etter det andre som hadde minst like god kvalitet som på de beste varehusene hjemme i USA.

  - Ettersom det ikke er mye turisme i denne byen får du virkelig følelsen av at du kommer tett innpå livet til de kreative sjelene i Polen, sier Lowry.

  Puerto Angel har fantastiske strender. Foto: www.puertoangel.net
  Puerto Angel har fantastiske strender. Foto: www.puertoangel.net Vis mer


 • PUERTO ÁNGEL, MEXICO

 • Claus Sendlinger: Administrende direktør for den Berlinbaserte hotellkjeden Design Hotels som eier 154 hoteller verden rundt.

  I sin jobb som øverste leder i denne store hotellkjeden er det naturlig at denne mannen bruker store deler av jobben på å reiser rundt. Et av stedene Sendlinger har merket seg den siste tiden er et sted i på Mexicos Stillehavskyst, i delstaten Oaxaca.

  Sendlinger og hans kone var i Mexico i tre uker ved juletider, og reiste rundt i Oaxacaområdet. Da de dro ut mot kysten fant de Puerto Angel, som ligger mellom de mer kjente stedene Puerto Escondido og Huatulco. Dette lille området har fire strender som heter Mazunte, Zipolite, Zan Agustinillo og La Boquilla. Sendlinger bodde på et hotell som het Hotel Bahia de la Luna, rett utenfor Puerta Angel, som har 11 bungalower på stranden La Boquilla. Hotellet ga han alt han ønsket. Han ble tipset om stedet av sine kolleger i Mexico City.

  - Hele atmosfæren i området er så avslappet at da jeg glemte sandalene mine i strandbaren gadd jeg ikke en gang gå å hente dem igjen. Ikke kjøpte jeg meg nye heller, avslutter Sendlinger.

  Landskapet i Juraregionen i Frankrike. Foto: www.juratourisme.ch
  Landskapet i Juraregionen i Frankrike. Foto: www.juratourisme.ch Vis mer


 • JURA REGIONEN, FRANKRIKE

 • Mo Frechette: Grunnlegger av Zingerman's Mail Order, som selger ekslusiv mat fra hele kloden.

  På en av hans mange reiser verden rundt etter mulig retter å legge til i sortimentet, dro han til Juraregionen øst i Frankrike for å lete etter gode oster. En times kjøretur fra Geneve finner du fjellandskapet med 200 forskjellige ostefabrikanter som lager spesialiteten fra området, Comté. Frechette bodde i byen Jougne, men nevner også landsbyen Les Hôpitaux-Vieux som et glimrende sted for å oppleve verdens beste oster med god vin som tilbehør. I landsbyen Fort de St.-Antoine ble han spesielt imponert over en gigantisk underjordisk borg fra 17-hundretallet som nå brukes til å romme 60.000 hjul Comté-ost.

  - Ikke nok med at osten er fantastisk, dette et helt vanvittig spektakulært syn, sier Frechette.

  Toppen midt i bildet er Nilgiri som ligger like ved Jomsom.
  Toppen midt i bildet er Nilgiri som ligger like ved Jomsom. Vis mer


 • JOMSOM, NEPAL

 • Vanessa Berlowitz: Produsenten av Planet Earth-seriene som først gikk på BBC og senere på Discovery Channel. Nå jobber hun med oppfølgere til serien.

  Hennes reiser dreier seg mye om å finne de rette dyrene som gjør de rette tingene til de rette tidspunktene. En mildt sagt meget vanskelig og tålmodighetskrevende jobb. Det siste året har hun blant annet besøkt Georgia, Svalbard, og vært to ganger i Pakistan. Under en innspilling av et av Planet Earth-programmene oppdaget hun Jomsom i Nepal, som var et glimrende sted for å se på fugler.

  På 3.000 meters høyde har byen i Himalaya en spektakulær utsikt over de mindre fjellekjedene Nilgiri og Dhaulagiri. Dette er et populært utgangspunkt for fjellklatrere. Er man ute etter å se dyreliv trenger man ikke gå langt vekk fra byen de to første ukene i oktober. Går man en kort tur halvveis opp dalen kan man få et helt fantastisk skue av ørner som stuper ned mot mindre fugler i en utrolig jakt.

  I Jomsom kan man for eksempel på bo Hotel Om's Home, som er et gjestehus som er rent, enkelt møblert og som har god mat. Her får lokal nepalsk mat med curry, og flere tibetanske retter. Man kommer seg til Jomsom med fly fra Khatmandu.

  Sangkhla Buri, Thailand.
  Sangkhla Buri, Thailand. Vis mer


 • SANGKHLA BURI, THAILAND

 • Bruce Haxton: Jobber i I-to-I, et britisk reiseselskap som hjelper frivillige å finne internasjonale hjelpeprosjekter.

  For å finne forskjellige prosjekter hvor de kan sende frivillige som vil ta seg et friår fra dagliglivet, reiser Haxton flere turer i året for å kikke seg rundt. Et av hans favorittsteder er ligger i Thailand og heter Sangkhla Buri. Dette er en liten landsby ved siden av Myanmar, omtrent 35,5 mil fra Bangkok. Byen fikk asfalt for ikke mer enn 15 år siden og er helt avsidesliggende.

  Byen er en kulturell smeltedigel mellom de asiatiske kulturene i området. Her møter du en blanding av thai, myanmar, indere og en liten buddhistisk populasjon av munker som holder til i området. I byen som ligger ved en elvebanke finner du to fantastiske templer, og det ene har en stupa i gull utenfor. De buddhistiske stupaene hevdes å innholde relikvier etter Buddha selv. Da Buddha døde, ble kroppen hans partert, og det ble bygd en rekke stupaer til å huse delene av kroppen hans.

  I byen er det en håndfull steder å bo. De fleste stedene har det meste du trenger for å bor bekvemt, men ikke stort mer, men ifølge Haxton bor du mer enn godt nok. Du kommer deg til byen ved å ta en to timers busstur fra Bangkok til Kanchanaburi, herfra tar du en tre timers busstur til Sangkhla Buri. Dette koster deg til sammen ca. 50 kroner.  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer