2024

10 reisefavoritter i 2024

Se reiseekspertens beste tips.

KVELDSTUR: Når mørket senker seg over Longyearbyen er det klart for kveldens rusletur. Foto: Odd Roar Lange
KVELDSTUR: Når mørket senker seg over Longyearbyen er det klart for kveldens rusletur. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Da er det klart: 12 ubrukte måneder der du kan fylle inn reiser der det passer. Årets byr denne gangen på 52 og en halv uke med i alt 366 dager.

Og året startet som alltid godt for dem som er glad i litt ekstra fri, med 1. nyttårsdag på en mandag.

Når er det påske?

Deretter kommer neste runde i påska, som i år er i slutten av mars. Skjærtorsdag og langfredag kommer henholdsvis 28. og 29. mars. deretter følger 2. påskedag 1. april.

NYE REGLER: Er du glad i nettshopping, og spesielt fra utlandet, bør du være klar over de nye reglene som gjelder fra 1. januar. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Fine dager i mai

Mai har også noen ekstra røde dager. 1. mai er en onsdag, mens Kristi himmelfartsdag er 9. mai.

I forbindelse med Kristi himmelfart kan den som har fri denne dagen – ta ut én fridag dagen etter og få en skikkelig langhelg fra torsdag til søndag.

Uka etter kommer Norges nasjonaldag, 17. mai, som faller på en fredag. Dagen etter er det pinseaften og helga avsluttes mandag 20. mai med 2. pinsedag.

Og så er det jul igjen

Julaften 2024 kommer på en tirsdag. Etterfulgt av ordinære fridager onsdag og torsdag. Mens det uka etter er nyttårsaften tirsdag 31. desember.

Det finnes tusenvis av fine steder å reise. Og det er ikke alltid like lett å finne det rette. DinSides reisejournalist Odd Roar Lange har plukket ut ti steder til deg. Steder som er blant favorittene og som passer for alle.

Svalbard

LONGYEARBYEN: Svalbards «hovedstad» er både sentrum for natur-, kultur- og industrihistorie. Foto: Odd Roar Lange
LONGYEARBYEN: Svalbards «hovedstad» er både sentrum for natur-, kultur- og industrihistorie. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Longyearbyen og Svalbard har for lengst blitt mange utenlandske reisende sin store favoritt. Men foreløpig er det mange nordmenn som ikke har besøkt øygruppa som har verdens mest uberørte og vakre arktiske omgivelser. Øygruppen Svalbard, med Spitsbergen og byen Longyearbyen, som de viktigste for turister, har imponerende fjorder, majestetiske fjell, isbreer og et unikt dyreliv. Benytt sjansen til å oppleve spektakulære områder som Nordenskiöldbreen, Tempelfjorden og Isfjorden.

Er du heldig får du se både isbjørner, reinsdyr, hvalross og et mangfold av sjøfugler. Naturen på Svalbard er helt unik og gir en opplevelse som man sjelden finner andre steder i verden. Husk å ta godt vare på naturen når du er der. Kanskje er 2024 året da drømmen om Svalbard skal gå i oppfyllelse.

Det lønner seg med en tidlig bestilling for å være sikret plass og for å unngå å ende med de dyreste billettene.

Geilo

DRA TIL FJELLS: Geilo er mye mer enn en vinterdestinasjon. Foto: Odd Roar Lange
DRA TIL FJELLS: Geilo er mye mer enn en vinterdestinasjon. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Geilo er en av landets beste vinterdestinasjon. Med sitt stabile vinterklima og rikelig med snø, tilbyr Geilo flotte muligheter for vintersport.

Skianleggene har varierte og familievennlige løyper som passer for alle ferdighetsnivåer, fra nybegynnere til erfarne skiløpere. Men Geilo er mye mer enn vinter og snø. Geilo ligger i hjertet av et fantastisk naturlandskap med majestetiske fjell, innsjøer og skoger. Uansett årstid tilbyr Geilo utallige muligheter for friluftsliv.

Om sommeren kan du dra på fine fotturer, sykling, fiske og andre aktiviteter i det vakre landskapet. Det er også flotte turstier som gir deg muligheten til å oppleve den storslåtte naturen uten at du trenger å slite deg ut. Geilo har en rekke gode hotell, og er et ideelt utgangspunkt for å utforske den vakre Hardangervidda nasjonalpark.

Praha

MUSIKKENS BY: Tsjekkia er på alle områder musikkens og kulturens by. Foto: Odd Roar Lange
MUSIKKENS BY: Tsjekkia er på alle områder musikkens og kulturens by. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Praha er kjent som «Byen med hundre spir». Årsaken er byens imponerende samling av gotiske og barokke bygninger. Ta derfor turen til den tsjekkiske hovedstaden og start byvandringen med å utforske gamlebyens torg. Og husk å løfte blikket. Og når du først er i byen, opplev Nasjonaloperaen og Statsoperaen i Praha, som har nordmannen Per Boye Hansen som direktør. Eller bo på The Mozart Hotel Prague hvor Wolfgang Amadeus Mozart ble låst inne i et av soverommene for å holde et løftet til eieren om å komponere ny musikk. Med bare en penn og litt papir begynte Mozart å skrive stykket «Six German Dances, K. 509» i flere timer.

Risør

Smekre tresnekker, vakre seilskuter, snekker fra Sandøya og kong Haralds tresjalupp «Stjernen» og de små robåtene. Alle er de på plass i Risør havn 8.–10. august. På dagtid er det yrende liv langs bryggene og regattaer på sjøen. Samtidig er stor aktivitet i butikken i sentrum i den hvite trebyen. På kvelden er det konserter på torget og stor stemning i restaurantene.

KYSTKULTUR: Trebåtene ligger tett i tett i Risør under trebåtfestivalen i august. Foto. Odd Roar Lange
KYSTKULTUR: Trebåtene ligger tett i tett i Risør under trebåtfestivalen i august. Foto. Odd Roar Lange Vis mer

Alle som er glade i norske trebåter og kystkultur bør ta en tur til sørlandsbyen disse dagene.

PS: Trebåtfestivalen arrangerer også en vinterkonferanse i Risør 2.–4. februar.

Hvaler

FYRFERIE: I Hvaler kommune kan du dra til flere fyr. Her er Homlungen fyr. Foto: Odd Roar Lange
FYRFERIE: I Hvaler kommune kan du dra til flere fyr. Her er Homlungen fyr. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Øygruppa Hvaler i Østfold fylke og består av rundt 700 øyer, holmer og skjær. Hvaler har en vakker og variert natur med kystlandskap, skog og strender. Øyene gir mulighet for avslappende spaserturer, turer i skjærgården og utforsking av vakre utsiktspunkter.

Skjærhalden er øygruppas travleste område om sommeren. Her finner du både gode restauranter og hyggelige små butikker. Skjærhalden har en lun og trygg gjestehavn. Det finner du også andre steder på Hvaler, sammen med et stort antall uthavner.

Du kan leie overnattingssted på Hvaler – eller gjøre som mange – overnatte i Fredrikstad og legge dagsturer ut til øyene.

Aarhus

Danmarks nest største by har gjennomgått enorme forvandlinger de siste ti åra. Byen har fått en rekke topprestauranter, har skapt et levende byrom langs elva som renne gjennom byen og har utviklet sjøfronten til å bli et senter for seil- og vannsport, arkitektur og mat og drikke.

SOMMERBYEN: Aarhus er blitt en ny og moderne by med god gammeldags stemning. Foto: Odd Roar Lange
SOMMERBYEN: Aarhus er blitt en ny og moderne by med god gammeldags stemning. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Aarhus har fortsatt noe av småbysjarmen intakt samtidig som den er blitt en liten storby i skandinavisk sammenheng.

Og har du ikke besøk Aros, Aarhus kunstmuseum, ennå så er det i 2024 du skal gjøre det.

Bornholm

LISTED HAVN: Bornholm har mange fine, små steder. Listed er ett av dem. Foto: Odd Roar Lange
LISTED HAVN: Bornholm har mange fine, små steder. Listed er ett av dem. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Den lille øya i Østersjøen er Danmarks utpost på øst. Øya er blitt mange nordmenns favoritt når det gjelder ferievalg. Du bruker en times tid på å kjøre rundt øya med de små koselige byene. Er du på jakt etter de beste badestrendene så skal du sikte deg inn mot sørsida av øya. Mens nordsiden har de fineste klippene. Den hemmelige perla er det lille badehuset på Listed havn. Di kan bo på et av badehotellene, i egen leilighet eller leie et sommerhus. Sett av minst én dag for en tur ut til øya Christiansö.

Molde

JAZZENS BY: Molde International Jazzfestival arrangeres i uke 29 hvert år. Foto: Odd Roar Lange
JAZZENS BY: Molde International Jazzfestival arrangeres i uke 29 hvert år. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Noen vil kanskje synes det er rart å trekke fram Molde, når det er omlandet med Åndalsnes, Trollstigen, Atlanterhavsvegen og øyriket med vakre Ona som først og fremst er salgsplakatene i denne nordvestlandsregionen. Men det er Molde International Jazzfestival i uke 29 som er det store trekkplasteret i reisesammenheng. Festivalen ble etablert i 1961, er verdens eldste jazzfestival i kontinuerlig drift. Noe av programmet er allerede klart. Men følg med for flere artistslipp utover våren.

Gotland

Den svenske øya Gotland i Østersjøen er av mange grunner et populært reisemål. Gotland har en rik historie og en unik kulturarv som strekker seg tilbake til vikingtida. Visby, hovedstaden på øya, er kjent for sin godt bevarte middelalderske bystruktur og er også oppført som et verdensarvsted av UNESCO.

HISTORISKE SVERIGE: Gotland og Fårö har så mange fine steder å besøke. Foto: Odd Roar Lange
HISTORISKE SVERIGE: Gotland og Fårö har så mange fine steder å besøke. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Byen har en imponerende ringmur, middelalderske kirker, smale brosteinsbelagte gater, sjarmerende trehus og hyggelig butikker og spisesteder.

Gotlands vakre landskap med variert natur, inkludert vakre strender, klipper, åpne sletter og skoger gir sammen med den kystnære beliggenheten gir muligheter for avslappende stunder ved sjøen.

Her er det gode muligheter til å utforske nærområdet til fots eller sykkel. Gotland har også en rekke vakre strender, som Sudersand på Fårö, som er kjent for sin fine sand og rolige atmosfære.

Härön

GOD MORGEN: Hvem vil ikke våkne opp til denne utsikten? Foto: Odd Roar Lange
GOD MORGEN: Hvem vil ikke våkne opp til denne utsikten? Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det blir litt flere øyer, når turen går til Tjörn på bohuslänkysten i Sverige. Kjør til Kyrkesund og ta den lille bilfrie ferja over til Härön, hvor det er noen herlige turstier som utforsker øya og dens naturreservat. Du vil oppleve fantastisk utsikt og spennende natur. Du finner flotte bademuligheter og rekreasjonsområder sammen med de fine små husene som ligger i en klynge. Du kan overnatte på Magasinet som er et lite og personlig hotell, rolig og fredelig med avslapning som hovedfokus. Hotellet har seks rom, alle med sin egen personlighet, sjarm og noen felles trekk. Fem av dem er dobbeltrom, ett er et familierom med fire senger og noen ekstra kvadratmeter for samvær. Alle rommene har eget bad og havutsikt.

Hvor mener du jeg bør reise i 2024?

Hvor mener du jeg bør reise i 2024?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et forslag om steder jeg bør besøke og skrive om på Norges største forbrukernettsted DinSide.no og i Dagbaldet? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart