10 steder alle barn bør se

Ferieopplevelser er mer enn tivoli og sukkerspinn. Her er 10 norske steder alle barn bør få oppleve.

Publisert
Sist oppdatert

Vi vil påstå at alle barn er født nysgjerrige og interesserte, det være seg i flora, fauna, naturvitenskap, historie eller kunst.

Det er selvsagt moro å kjøre karuseller og løpe på lekeplasser, men mange barn vil synes naturopplevelser, besøk med historiefortelling til historiske steder og naturvitenskapelige museer er vel så interessante.

Her er ti norske steder alle barn burde få se - for å lære, oppleve og undres over vårt langstrakte og historierike land.

Har du tips til norske attraksjoner som du synes er spesielt barnevennlige eller som du mener alle barnefamilier bør oppsøke? Skriv inn dine tips i debattforumet under.

Utfordre barna i ferien. Foto: Colourbox
Utfordre barna i ferien. Foto: Colourbox Vis mer


Tips:
Slik gjør du opplevelsen hyggelig for alle:

 • Gjør besøket på barnets premisser. Ikke bruk hele dagen dersom ungen blir utålmodig. Bedre med et kort besøk, enn å dra det ut og risikere at ungene blir leie og kranglevorne.
 • Dra tidlig på dagen, eller på et tidspunkt da du vet at alle er opplagte. Ikke spar museumsbesøket til slutten av utfluktsdagen. Slitne barn er ikke interesserte barn.
 • Spis før dere drar, eller ha med mat. Når blodsukketer faller, faller også interessen og tålmodigheten. Fyll på underveis om nødvendig. Ikke lov å spise på stedet? Ta en matpause, og vend heller tilbake etter at blodsukkeret har steget.
 • Flere barn i forskjellige aldre? Kanskje er det greit å time museumsbesøket med at minstemann sover i vogna?
 • Ti steder i Norge alle barn bør oppleve:

  Den mektige Vøringsfossen. Foto: Johan Berge/Innovasjon Norge
  Den mektige Vøringsfossen. Foto: Johan Berge/Innovasjon Norge Vis mer


  Vøringfossen

  Vøringsfossen er Norges mest kjente fossefall, og det mest besøkte. Den ligger i Eidfjord kommune og har et fritt fall på 183 meter. Dette gjør den ikke til Norges lengste fossefall, men med tanke på vanmasser per minutt er et ikke mange andre som måler seg. Her går det unna 12,4 kubikkmeter vann i sekundet ...

  Blant Norges høyeste fosser finner vi Brudesløret og Sju Søstre i Geirangerfjorden, men disse har en stor sesongvariasjon i vannføring og vil være lite iøynefallende utenom perioder med nedbør eller søsmelting, ifølge Norges vasdrags- og energidirektorat (NVE).

  Foruten at fossefall er mektige syn, er det litt å ære om vann, snøsmelting, nedbør, fart, vannmasser etc. Vær forberedt på gode spørsmål!

  Les også: Verdens råeste fossefall

  Hvor: Vøringsfossen, Bjoreia, Eidfjord, Hordaland.
  Pris: Gratis.
  På nett: voringfossen.com

  Briksdalsbreen i all sin prakt.
  Briksdalsbreen i all sin prakt. Vis mer


  Isbreer

  Ifølge Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) er mer en 2.600 kvadratkilometer av Norges landareal dekket av isbreer, fordelt på 700 breer i Sør-Norge og 900 i Nord-Norge. 60 prosent av brearealet ligger sør for Trøndelag. Jostedalsbreen er den største breen på Norges fastland, med et areale på 487 kvadratkilometer. Vestre Svartisen er vår nest største bre, på 221 kvadratkilometer og Søndre Folgefonna er tredje størst med et areale på 168 kvadratmilometer.

  Isbreer er interessante å lære om både i et naturvitenskapelig, historisk og fremtidsperspektiv. FNs klimapanel har ansett isbreer som en nøkkelindikator for klimaendringer, og det blir antatt at den globale oppvarmingen vil få store konsekvenser for norske breer. En rapport fra NVE fra 2006, viser rekordstor minking av norske breer det året.

  Besøk Norsk Bremuseum og lær mer om isbreer og klimaviten. Bremuseet ligger i Fjærland, ved Bøyabreen og Supphellebreen som er utløpere av Jostadalsbreen - som er grunnen til at bremuseet ligger der det ligger. Du kan også være med på guidede breturer på flere av armene til Jostedalsbreen, det arrangeres daglige turer. Barn fra 6 år kan delta.

  Museet har åpent daglig fra april til oktober.

  Hvor: Norsk Bremuseum, Fjærland ved Sognefjorden.
  Pris: Barn betaler 50 kroner, voksne betaler 110 kroner, og familiebilletten for 2 voksne og barn under 16 år koster 240 kroner.
  På nett: bre.museum.no

  Fjordene MÅ oppleves. Her fra Aurlandsfjorden. Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge
  Fjordene MÅ oppleves. Her fra Aurlandsfjorden. Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge Vis mer


  Vestlandet og fjordene

  Norge er verdenskjent for fjordene sine, og turister reiser fra andre siden av jordkloden for å se the Norwegian fjords. En ting er at de er et fantastisk skue, noe annet er også den historiske aspektet, hvordan fjordene har blitt til - som vil være interessant for barna å lære om. Fjordene på Vestlandet ble formet under den siste istiden for omtrent 10.000 år siden. De lengste fjordene trekker seg over 200 kilometer inn i landet, og den dypeste, Sognefjorden, har en maksdybde på 1.244 meter. Geirangerfjorden er blant de mest kjente.

  Hvor: Fjordene, Vestlandet.
  Pris: Du kan eksempelvis ta ekspressbåt fra Bergen til Sogndal for 745 kroner tur-retur. Barn under 4 år reiser gratis, barn mellom 4 og 16 år betaler halv pris. Familiepakke for to voksne og ett barn koster 830 kroner én vei. Du kan også beundre fjordene fra Flåmsbanen, nærmere bestemt Aurlandsfjorden (gren av Sognefjorden), for 750 kroner for en familie på fire tur-retur Flåm – Myrdal – Flåm.
  På nett: sognefjord.no og geiranger.no

  Røros gamle trebebyggelse er unik. Gruvene er en del av norsk industrihistorie. Foto: Kristin Sørdal
  Røros gamle trebebyggelse er unik. Gruvene er en del av norsk industrihistorie. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


  Gruver

  Mange norske tettsteder og byer har oppstått som følge av gruvedrift eller handeø med mineralske råstoffer som ble hentet ut av gruvene. Ifølge Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) er dette tilfellet med blant annet Bærum, Arendal, Kongsberg, Røros og Kirkenes. Mange steder er gamle gruver ombygd til museer, hvor man kan gå inn i grvene og lære er om hvordan det var å arbeide der. Dette er tilfellet med blant annet Røros, Hyllestad, Folldal og Kongsberg.

  Vårt tips er å ta turen til Bergstaden Røros, hvor du i tillegg til å se inn i selve gruvene også kan oppleve og lære om selve tettstedet som vokste ut av bergverksdriften. Røros er listet på Unescos liste over verdens kulturminner. Du kan ta turen ned i Olavsgruvene på Storwartz, og besøke Rørosmuseet i Smelthytta på Malmplassen i sentrum for å lære mer om bergverksdrift og gruveteknikk. Smelthytta er åpen hele året, med unntak av noen helligdager, mens gruvene på Storwartz er åpen for omvisning hver dag i sommersesongen (20. juni til 15. august) og på lørdager i vintersesongen.

  Les også: Røros - verdens vakreste vinterby

  Hvor: Røros
  Pris: Barn under 15 går gratis inn på Smelthytta og i Olavsgruva, voksne betaler 60 kroner i Smalthytta og 80 kroner i Olavsgruva. Fellesbillett for inngang til begge stedene koster 110 kroner for voksne - og er selvsagt gratis for barn under 15 år.
  På nett: rorosmuseet.no

  Samekulturen er spennende og en vitkig del av norsk kultur. Foto: Elisabeth Dalseg
  Samekulturen er spennende og en vitkig del av norsk kultur. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


  Samisk kultur

  Samenes liv og historie er en del av den norske historien, og sett i lys av hvordan samefolket er blitt behandlet av den norske staten og det norske folk, er det en viktig historietime å få med seg. Mange av samefamiliene lever fremdeles som de har gjort i flere hundre år, med reinflytting og lavvoliv. Du har kanskje sett det i programmet Reinlykke på tv? 20 prosent av befolkningen i Karasjok er sysselsatt i reindriftnæringa, og 95 prosent av kommunens landområder brukes til beiteland. Filen Kautokeino-opprøret aktualiserer samenes del i Norges-historien.

  Du kan oppleve ekte sameliv ved å reise til eksempelvis Karasjok. Under Påskefestivalen i Kautikeino kan du få et innblikk i samenes kulturliv, med joikekonserter, snøscooterløp, VM i reinkappkjøring, mm. Her er påskefestivalens nettsider.

  Det finnes også endel samiske utstillinger på museer rundt om i Norge, Varanger Samiske Museum er et av disse, hvis formål er å formidle den sjøsamiske kulturhistorien.

  Les også: Reinflytting på vidda
  Laksefiske, lavvuliv og hjemmebrent

  Hvor: Varanger samiske museum, Varangerbotn.
  Pris: Barn under skolealder går gratis, øvrige barn betaler 20 kroner og voksne betaler 40 kroner.
  På nett: varjjat.org

  Norge og oljen

  Det snakkes mye om oljeinntektene og oljefondet i media, men hvor lett er det å skjønne hva det egentlig er snakk om? Hvor kommer denne oljen fra, og hva skjer med den? Sett i lys av hvor viktig oljen er for Norge, bør et besøk på Norsk Oljemuseum i Stavanger være obligatorisk for alle norske barn.

  Oljemuseet er et interaktivt museum, hvor besøkende kan lære om hvordan olje og gass ble til for millioner av år siden, og du kan lære om leting, produksjon og bruk av energikildene. Dere kan se hvordan de første plattformene fra 1960-tallet ser ut, og hvordan moderne løsninger ser ut i dag.

  Museet er åpent hver dag hele året, med unntak av noen helligdager.

  Hvor: Stavanger
  Pris: 40 kroner for barn, 80 kroner for voksne, 200 kroner for familier med inntil 2 voksne og 3 barn.
  På nett: norskolje.museum.no

  Norsk kulturarv

  Det norske samfunnet og menneskenes levekår har forandret seg enormt bare de siste 50 årene, for ikke å snakke om de siste 100 år. Dagens besteforeldregenerasjon, som vokste opp under krigen, hadde en helt annen barndom enn dagens barn, både med tanke på boforhold, mat, leker, skolegang mm. De fleste barn vil synes det er spennende å se og oppleve hvordan man levde før, "i gamle dager".

  Det finnes flere folkemuseer rundt i landet, som viser frem eksempelvis gamle bygdetun, gårdsdrift, klær mm. Trondheim har Sverresborg Folkemuseum, Bergen har Gamle Bergen og Oslo har Norsk Folkemuseum. I tillegg finnes det selvsagt folkemuseer i andre norske byer.

  Norsk Folkemuseum i Oslo er landets største kulturhistoriske museum. Legg turen til Bygdøy og opplev både Folkemuseet, Kon-Tiki-museet og Frammuseet. Folkemuseet er åpent hver dag hele året, med unntak av enkelte helligdager.

  Hvor: Norsk Folkemuseum, Museumsveien 10, Bygdøy, Oslo.
  Pris: Sesongdifferensierte priser. Barn under 6 år går gratis inn, barn over 6 betaler 25 kroner både høysesong og lavsesong, mens voksne betaler 70 kroner i lavsesong og 95 kroner i høysesong. Familiebillett for 2 voksne og barn koster 150 kroner i lavsesong og 200 kroner i høysesong.
  På nett: norskfolkemuseum.no

  Vikingtiden

  For mange utlendinger er Norge ensbetydende med vikinger. Hvem var vikingene, hva gjorde de, hvor kom de fra og hvor reiste de - og hvordan? La barna se og oppleve hvordan vikingene levde, for å lære mer om sine forfedre.

  Det er flere museer og utstillinger i Norge som tar for seg vikingenes liv og leven. Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo er Norges best besøkte museum med et årlig besøkstall på omkring 430.000. Her kan du se verdens best bevarte vikingeskip, sengene vikingene sov i og diverse redskaper etc. En søndag i mai hvert år arrangeres det "levende vikingtid", hvor besøkende får møte vikingtidens håndverkere, skyte med pil og bue, spise vikingmat mm. Årets dato er 11. mai, kl. 11 til 15. Museet er for øvrig åpent hele året, med unntak av noen helligdager.

  Hvor: Vikingskipshuset, Huk Aveny 35, Oslo.
  Pris: Barn under 7 år går gratis, barn 7-16 år betaler 25 kroner, voksne betaler 50 kroner og familiebillett (2 voksne og 2 barn) koster 100 kroner.
  På nett: khm.uio.no/vikingskipshuset

  Arktisk og norsk

  Svalbard er rik på barske historier om fangstliv, bergverksdrift og utrolige ekspesidjoner. Øyriket ble oppdaget av Willem Barentsz i 1596, og siden den gang har menneskene reist til områpdene for å utnytte diverse råvarer. Internasjonal hvalfangst foregikk rundt Svalbard på 16- og 1700-tallet, russisk overvintringsfangst fra 1700 til 1850, norsk fangst i perioden 1850 til 1973, forskning og ekspedisjoner fra 1850 og bergverksdrift fra rundt 1900.

  Svalbard. Foto: Kristin Sørdal
  Svalbard. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


  Fremdeles i dag er det gruvedrift på Svalbard, både på norsk og russisk side. Store Norske står for den norske gruvedriften, som for øvrig har lagt grunnlaget for helårssamfunnene i Longyearbyen, Sveagruva, Barentsburg og Ny-Ålesund.

  Svalbard er en spesiell og veldig unik del av Norge. Øygruppen er cirka 61.000 kvadratkilometer, hvorav omtrent halvparten er dekket av snø og is. Svalbards avsidesliggende posisjon, som et av de nordligste landområdene i verden, har gjort dette til et vanskelig tilgjengelig område for mennesker - som igjen har skjermet øyriket for påvirkning fra menneskene. Fortsatt er det meste uberørt natur uten veier og andre inngrep, og turistenes scooterferdsel er nå strengt regulert - for å skjerme og bevare dyre- og plantelivet.

  Opplev den unike naturen, dyrelivet, historien og den skjøre faunaen på denne norske utposten. Dra på hundesafari eller scootersafari og se og opplev gamle fangsthytter. Du kan også oppleve midnattsola på Svalbard, den er i Longyearbyen fra 20. april til 23. august. Du kan fly med SAS eller Norwegian.

  Hvor: Svalbard.
  Pris: SAS tar fra 895 kroner én vei, Norwegian tar fra 555 kroner én vei.
  På nett: svalbard.net

  2. verdenskrig

  Tyskernes okkupasjon av Norge og motstandskampen her hjemme i okkupasjonsårene er fylt med tragiske hendelser og modige menn og kvinner. Dette er en stor del av Norges historie, som mange av landets besteforeldre eller oldeforeldre har opplevd.

  Fra utstillingen på Norsk Hjemmefrontmuseum. Foto: Forsvarets mediesenter
  Fra utstillingen på Norsk Hjemmefrontmuseum. Foto: Forsvarets mediesenter Vis mer


  Norges Hjemmefrontmuseum, som er en del av Forsvarsmuseet, er landsledende på å dokumentere Norges okkupasjonshistorie. Utstillingen viser viktige krigsbegivenheter som bombingen av byer og tettsteder, senkingen av Blücher, norsk forræderi, motstandskamp, illegal presse, fengsler og fangeleire, hjemmefronten mm. Museet har åpent hele året.

  Utstillingen og historiene kan virke skremmende på de minste barna.

  Hvor: Norges Hjemmefrontmuseum, Bygning 21, Akershus Festning, Oslo.
  Pris: 15 kroner for barn, 30 kroner for voksne.
  På nett: mil.no

  Har du tips til norske attraksjoner som du synes er spesielt barnevennlige eller som du mener alle barnefamilier bør oppsøke? Skriv inn dine tips i debattforumet under.  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer