10 tips til barneferien

Lei av å se ungen sittende inne med DS'en godt plantet i handa? Så gjør noe med det da vel!

Publisert
Sist oppdatert

Prøver du konstant å få ungen til å løfte rompa bort fra datamaskinen og ut i frisk luft? Eller er du lei av Tusenfryd og Bø i Sommerland, etter å ha reist dit hver sommer i flere år på rad?

Husk at det ikke først og fremst er opp til barna å lære seg å nyte friluftsliv, eller gjøre ferien mer spennende. Er du en sofasliter selv er det ganske så urettferdig å kjefte på barna for at de gjør det samme.

Derfor har DinSide samlet sammen ti morsomme tips for din neste familieferie - der barna er i fokus og du kan lene deg tilbake og slappe av mens omgivelsene står for underholdningen.

Få dem med på bjørnesafari eller bondegårdsferie og gjør sommeren minneverdig. Og kanskje får du glede av det selv også?

Les også: 10 steder alle barn bør se

1. Fart og spenning

For de minste egner firehjulsmotosyklene seg best. Foto: Gol Motor og Fritidspark
For de minste egner firehjulsmotosyklene seg best. Foto: Gol Motor og Fritidspark Vis mer


Har småbarna lopper i blodet hjelper det ikke å ta dem med på museum eller andre rolige aktiviteter. Få tilfredsstilt fartsbehovet i dem og ta dem med på en tur til Gol Motor og Fritidspark.

Her får du fart og spenning for hele familien i trygge omgivelser. I parken finner du blant annet lekeplass for barna med kjempetrampoline, hoppeslott, ridning, lavoleir m/ grillplass samt kiosk med forfriskninger og mat, i følge golmotorpark.no.

Av motoriserte leketøy finnes funcart, motorcross og to- og firehjuls motorsykler.

Les også: Ja til barnearbeid

2. Bjørn, bever og elgsafari

Kanskje får du og barna et nært møte med en beverfamilie? Foto: Colourbox
Kanskje får du og barna et nært møte med en beverfamilie? Foto: Colourbox Vis mer


Dæsbekken Villmarksenter i Sogn og Fjordane skal ha for å skilte med et godt tilbud! Her får du og familien dra på beversafari i kano eller med buss. Vil dere ha litt mer spenning tilbys det bjørnesafari hele sommeren, der barna blant annet kan krabbe inn i et forlatt bjørnehi.

Vil du på elgsafari er det også mulig. Inkludér en kano og ørretfiske, så er dagen i boks. Dagen etterpå kan hele familien dra på familerafting ned storstryket i Valbyfossen på oppblåste gummislanger. Heldigvis er elva stillflytende og grunn, i følge villmarksenterets hjemmesider.

Overnattingen skjer enten i villmarksleiren eller på villmarkssenteret. På villmarksleiren sover du enten i gamme, koie, lavo, telt, steinhus eller utsiktstårn. Mens på villmarkssenteret sover du i hytter. Har du med sovepose og liggeunderlag selv, koster det 200 kroner per natt på villmarkssenteret.

Les også: Fire safarier i Afrika

3. Bondegårdsferie

Opplevelser for alle i familien, uansett alder. Foto: Brennabu Leirskole og Aktivitetssenter
Opplevelser for alle i familien, uansett alder. Foto: Brennabu Leirskole og Aktivitetssenter Vis mer


La ikke barna måtte vente helt til leirskolen før de får oppleve en ekte bondegårdsferie. Mange av bondegårdene som fungerer som leirskoler i løpet av skoleåret har åpent også på sommeren. Ta med ungene hit, og følg godt med når stillheten og roen senker seg ned over familielivet.

Brennabu leirskole og aktivitetssenter er det åpent for et familiebesøk i løpet av sommeren, i helger og skoleferier. Ta med barna og bo i flotte omgivelser på denne fjellstua i Valdres.

Her kan man padle, ri, fiske, drive med buskyting, klatring, rappellering, balanseline, svevebane, steinsliping, spille fotball, sandvolleyball eller bordtennis, være med på bekkevandring/fosseklatring, sykle eller gå på tur, skriver aktivitetssenteret på sin hjemmeside. På vinteren tilbys det flere vinteraktiviteter.

Vil du bo her i en uke må du betale 4.100 per person over 12 år, og halv pris for barn under 12 og over 5 år. Dere får da innkvartering på familierom med dusj og toalett, samt alle måltider og aktiviteter med leder. Folk i alle aldre er velkomne.

4. Besøk reptilenes verden

Møt denne fargerike Fiji Bånd Iguanen og flere av hans reptilvenner. Foto: Oslo Reptilpark
Møt denne fargerike Fiji Bånd Iguanen og flere av hans reptilvenner. Foto: Oslo Reptilpark Vis mer


Du trenger nemlig ikke å reise lengre enn til Oslo. Du synes kanskje det hele høres ut som en ekkel affære, men husk at det handler om barna. De nysgjerrige og lærevillige.

I Oslo Reptilpark kan man se ulike slanger, spennende frosker, øgler, vakre taranteller, fisk og ikke minst arapapegøyen Junior, kaimanen Brutus og iguanen Charlie, i følge hjemmesiden.

Hver dag klokken 17 kan man være vitne til at alle dyrene på utstilling blir foret. Foringen foregår til alle dyrene er matet, og dersom det er mange besøkende, blir foringen tilpasset slik at alle får se.

Reptilparken ligger midt i hjertet av Oslo, og inngang koster 80 kroner for voksne og 50 kroner for barn. Et perfekt og spennende alternativ for de som vil fore barna med nye inntrykk.

Les også:
Krypdyr i Oslo sentrum
Reptilparken i Oslo reddet

Les også: Dette hotellet er bare for barn

5. Familiepark i Røros

La barna få prøve seg på storfangsten i det dyrerike landskapet i Femundsmarka. Foto: Colourbox
La barna få prøve seg på storfangsten i det dyrerike landskapet i Femundsmarka. Foto: Colourbox Vis mer


Ved Femundsmarka Nasjonalparksenter ligger Doktortjønna Familiepark. Dette er et offentlig område, så tilgang til parken er helt gratis.

Her kan barna boltre seg i en stor sandkasse, eller prøve seg på klatre- og balanseapparater. Mellom 12 og 15 alle dager kan de også besøke husdyrene i Tjønnhagaen.

Du kan også vandre på naturstiene ved Doktortjønna, eller bli med en guide og vandre i "Kvitsand-ørkenen", Nord-Europas største ørken. Guiden kan fortelle alt om hvordan ørkenen ble til av den gamle isbreen.

Det er også mulighet for å leie kano med tilbehør, eller fiskestang. Eller barna kan prøve seg som tømmerfløtere i tømmerrennet, og konkurrere med familie og venner om hvem som har den kjappeste stokken.

Familieparken har også et eget barneteater hver onsdag til søndag hele sommeren.

Midt i parken ligger også nasjonalparksenteret for Femundsmarka. Hit kan du ta med barna for å lære mer om en av Norges flotteste nasjonalparker. Her finner du en utstilling om Femundsmarka, bibliotek med informasjon om nasjonalparker, og en egen "Femundsmarkaskog" inne i samme hus.

Les også:
Padleeldorado i særklasse
Flere ferietips for Midt-Norge

6. Å jul med din glede

På veien ned mot Drøbak sentrum finner du Norges eneste nissetrafikkskilt. "Fare - se opp for nissen". Foto: Julehuset i Drøbak
På veien ned mot Drøbak sentrum finner du Norges eneste nissetrafikkskilt. "Fare - se opp for nissen". Foto: Julehuset i Drøbak Vis mer


Går det an å feire jul på sommeren da? Joda, i Drøbak. På Julehuset i Drøbak er det jul hele året, ettersom det er Nordens eneste helårs julehus. Og hvem er mer glad i jul enn barna?

Julenissens postkontor ligger midt på torget i Drøbak, og her kan barna sende nissen sine gaveønsker allerede nå. Og kanskje gjevest av alt er det at barna får et eget julenissestempel på julenissens postkontor.

På Drøbak Turistinformasjon finner dere også en utstilling av 250.000 brev til nissen, fra hele verden.

Byen er ellers en flott sommerby, og har er blant annet kjent som "badebyen". Så ta barna med hit for en deilig dag på stranda. Og litt julestemning.

Les også:
Her finner du julenissen
Drøbak: Full fart på festningen

7. Møt en bjørn - eller to

Bjørnen Frigg har to binner som går sammen med han i bjørneparken annethvert år. Foto: Vassfaret Bjørnepark
Bjørnen Frigg har to binner som går sammen med han i bjørneparken annethvert år. Foto: Vassfaret Bjørnepark Vis mer


I Vassfaret Bjørnepark i Hallingdal kan barna tilbringe en dag sammen med geiter, mini-griser, høner og kaniner, i et landsskap med ville bjørner, elg, rådyr og pinnsvin.

Parken omfatter 380 mål hvorav elg og bjørn har tilsammen 50 mål. Parken har fem bjørner, blant annet Norges største bjørn Rugg.

I tillegg til å se ville bjørner og elg, kan barna være med å fore elgene sammen med parkens dyrevokter.

I sommer har bjørneparken blant annet hatt aktiviteter som klatring, rappellering, steinsliping, spikking og familieteater for barn. Pris for voksen i høysesongen er 110 kroner og 80 kroner for barn.

Les også:
Ulv og bjørn i Skottland
Veps farligere enn bjørn

8. Naturlig badeland og litt attåt

Ta en dukkert i det naturlige bassenget som ligger bare meter fra den buldrende Dønfossen. Foto: Dønfoss Camping
Ta en dukkert i det naturlige bassenget som ligger bare meter fra den buldrende Dønfossen. Foto: Dønfoss Camping Vis mer


At barna får boltre seg i et basseng dagen lang, er alltid populært. Kombinér det med sjarmerende stråtakshytter, naturskjønne omgivelser, rafting, paintball, fiske, og lange fjellturer, og du har Dønfoss Camping i et nøtteskall.

Campingen er plassert i Skjåk kommune i den nordlige delen av Oppland. Her er det lagt vekt på at alt skal være så naturlig som mulig, og bassenget er laget i fjellsteinskulper, mens alle bygningene er laget av tre.

På sommeren må du ut med 625 kroner per natt for de små hyttene og 850 per natt for de store hyttene. Hyttene har et velutstyrt kjøkken og terrasser med deilige stoler. Alle de nevnte aktivitetene - bortsett fra badebassenget - må oppsøkes på egenhånd, men tilbys i nærområdet.

Les også:
20 norske badeland
Dette koster de fem største familieparkene
Her er familiemoroa billigst

9. Dra på smaragdjakt

Alle barn er glad i en god gammaldags skattejakt. Foto: Kristian Stokholm
Alle barn er glad i en god gammaldags skattejakt. Foto: Kristian Stokholm Vis mer


Smaragdgruvene ved Byrud Gård i Minnesund tilbyr daglig edelsteinsleting for hele familien. Ta med deg barna og litt pågangsmot, og reis på smaragdekspedisjon til denne gården ved Mjøsa.

Nitti prosent av alle som kommer til gruvene på skattejakt, finner en smaragd eller to. Og du får beholde alt du finner. Er din familie ekstra engasjert kan dere kanskje finne en verdifull skatt eller to?

Det koster 40 kroner for barn og 80 kroner for voksne for en heldags skattejakt i gruvene i Minnesund.

Les også: Smaragdjakt ved Mjøsa

10. Opplevelsespakke

En aktiv familietur i naturskjønne omgivelser og frisk luft er godt for både kropp og sjel. Foto: Hemsedal Turistkontor
En aktiv familietur i naturskjønne omgivelser og frisk luft er godt for både kropp og sjel. Foto: Hemsedal Turistkontor Vis mer


Er barna dine skikkelig eventyrlystne, bør du ta dem med deg til Hemsedal på opplevelsestur.

Dere overnatter på Skarsnuten Fjellandsby fra torsdag til søndag. Fredagen starter med en heldags sykkeltur på en valgfri sykkelrute på en av de 14 godt merkede og graderte sykkelrutene i området. Du leier en terrengsykkel, og kan til og med trene deg på ulike elementer på teknikkbanen i området.

Lørdag er det dags for en klatretur på Via Ferrata klatresti. Her blir du guidet opp bratte fjellsider og langs trange fjellhyller på den mektige Røggjin. Du og barna blir innført i sikkerhetsrutiner og teknikk før dere tar fatt på klatringen utstyrt med klatresele, hjelm og sikkerhetsslynger.

På søndag avsluttes det hele med ørretsafari. Svøm side om side med ørreten ikledd våtdrakt, dykkermaske og snorkel. Turen er guidet med dykkeinstruksjoner i forkant.

Prisen for hele opplevelsespakka for en familie på fire, er 1.530 kroner per person.

Her får du flere tips for din neste barneferie i Europa

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer