100 år i luften

I dag feirer vi flygningens 100-års jubileum - test hva du kan om fly og flyhistorie.

Bilder fra markeringen av flyjubileet, gamle fly på utstilling i Kitty Hawk. Foto fra Outerbanks.org Foto: outerbanks
Bilder fra markeringen av flyjubileet, gamle fly på utstilling i Kitty Hawk. Foto fra Outerbanks.org Foto: outerbanks Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag feirer vi 100-års jubileum for verdens første vellykkede flytur med motorkraft. Den 17. desember 1903 lettet brødrene Orville og Wilbur Wright med sitt motorfly, som de første i verden. Siden den gang har vi fått helikopter, jetfly, overlydsflygninger og måneferder.

Flygningen har revolusjonert verden. Med fly er plutselig alle klodens land og kontinenter tilgjengelig for mennesket, og flygningen ligger til grunn for det meste av reisemønsteret vi ser i dag. Ungdommer på loffen i Asia, venninner på weekendtur til New York og par med ferieleilighet i Spania. Alle er avhengige av fly for å oppfylle sine reisedrømmer.

Gammel drøm

Mennesket har trolig alltid drømt om å kunne fly. Ta for eksempel det greske sagnet om Ikaros, gutten som ville rømme fra Kreta med vinger på ryggen, vingerne var laget av voks som smeltet da Ikaros fløy for nært solen. Mange har fulgt opp Ikaros drøm; Ikke få har konstruert merkelige apparater som skal ta dem opp i luften, men som styrtet til folks latter.

Test deg selv

På nettet finnes utallige tilegnet til fly, flyselskaper og flygningens historie. Alt tyder på at flyinteressen er enorm verden over, og det er ikke underlig at disse maskinene fascinerer. Fra du lærer å brette papirfly i barnehagen, til du selv kanskje sitter bak spakene på et småfly eller et jagerfly, er drømmen om å innta himmelrommet der hos de fleste av oss. Men hva vet du egentlig om flygningens historie, og om de maskinene og selskapene du reiser rundt kloden med? Ta testen, og finn ut hva du kan.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.Markeringer og jubileumstilbud

Den største markeringen av jubileet vil selvsagt finne sted på Kitty Hawk i North Carolina (USA), stedet for den første flygningen. Gitt at værforholdene er med arrangørene, skal en autentisk reproduksjon av Wright-brødrenes fly forsøke å ta av igjen. Tidspunktet er satt til 10.35 lokal tid, på minuttet for den første flygningen. Mer informasjon finner du her.

Hos Norsk Luftfartsmuseum i Bodø markeres jubileet med egen utstilling som står frem til mars. Du kan også se en egen nettutstilling her. På Gardermoen markeres dagen med en forelesning og julegløgg på Forsvarets Flysamling.

I Sandefjord vil en liten historisk utstilling åpne i terminalen på Sandefjord Lufthavn Torp. Dakota Norway har samlet informasjon om den første motoriserte flygningen, en modell av flyet samt informasjon og bilder om de første norske flyene. Dakota Norway vi være tilstede den 17. desember kl. 10.35, og utstillingen vil stå til over nyttår.

Lavprisselskapet Ryanair markerer dagen med å selge 100 000 seter til 8 kroner (inkludert skatter). Billettene vil være tilgjengelig på 75 av Ryanairs ruter over hele Europa, og kan bare bokkes i dag – på hundreårsdagen for brødrene Wrights aller første motoriserte flytur.

Microsoft har feiret på sin egen måte med spillet Flight Simulator 2004. I anledning flyjubileet har spillkonstruktørene innlemmet en rekke historiske fly i spillet. Se omtale her.

Underholdning på DinSide Reise:

pixel
  • Test deg selv - bevis hva du kan
  • Moro på tur - reisehumor
  • Reiseguiden og Skiguiden – les hva andre syns om dine reisemål
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer