100 år i luften

I dag feirer vi flygningens 100-års jubileum - test hva du kan om fly og flyhistorie.

Bilder fra markeringen av flyjubileet, gamle fly på utstilling i Kitty Hawk. Foto fra Outerbanks.org Foto: outerbanks
Bilder fra markeringen av flyjubileet, gamle fly på utstilling i Kitty Hawk. Foto fra Outerbanks.org Foto: outerbanks Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag feirer vi 100-års jubileum for verdens første vellykkede flytur med motorkraft. Den 17. desember 1903 lettet brødrene Orville og Wilbur Wright med sitt motorfly, som de første i verden. Siden den gang har vi fått helikopter, jetfly, overlydsflygninger og måneferder.

Flygningen har revolusjonert verden. Med fly er plutselig alle klodens land og kontinenter tilgjengelig for mennesket, og flygningen ligger til grunn for det meste av reisemønsteret vi ser i dag. Ungdommer på loffen i Asia, venninner på weekendtur til New York og par med ferieleilighet i Spania. Alle er avhengige av fly for å oppfylle sine reisedrømmer.

Gammel drøm

Mennesket har trolig alltid drømt om å kunne fly. Ta for eksempel det greske sagnet om Ikaros, gutten som ville rømme fra Kreta med vinger på ryggen, vingerne var laget av voks som smeltet da Ikaros fløy for nært solen. Mange har fulgt opp Ikaros drøm; Ikke få har konstruert merkelige apparater som skal ta dem opp i luften, men som styrtet til folks latter.

Test deg selv

På nettet finnes utallige tilegnet til fly, flyselskaper og flygningens historie. Alt tyder på at flyinteressen er enorm verden over, og det er ikke underlig at disse maskinene fascinerer. Fra du lærer å brette papirfly i barnehagen, til du selv kanskje sitter bak spakene på et småfly eller et jagerfly, er drømmen om å innta himmelrommet der hos de fleste av oss. Men hva vet du egentlig om flygningens historie, og om de maskinene og selskapene du reiser rundt kloden med? Ta testen, og finn ut hva du kan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer