Den ultimate lista:

101 grunner til å dra på Norgesferie

Finner du dine favoritter på denne lista?

NORGESFERIE: Vi har plukket ut de 101 fineste turene i Norge. Men finner du din favoritt? Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT
NORGESFERIE: Vi har plukket ut de 101 fineste turene i Norge. Men finner du din favoritt? Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norgesferie lokker. Og det er tusenvis av fine steder å reise til. Men hvor er de fineste og hvor bør du reise?

Vi har plukket ut våre 101 favoritter i Norge. Og presenterer dem fylke for fylke. Nå kan du oppleve det vakreste av Norge - i byen, til skogs, til fjells og til vanns.

Har du et favorittsted du vil dele? Da vil vi høre fra deg. Mer om det litt lenger ned. Her er våre:

Vestland

Dronning Sonjas panoramatur – Dronningstien

Dronning Sonja er en ivrig fjellvandrer i Norge, og hennes tur opp til 1100 meters høyde i fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus har blitt til «Dronningstien».

Med utsikten innover Sørfjorden og over til breen Folgefonna, får du også mulighet til å gå de berømte «Munketrappene». Og på veien tilbake kan du nyte synet av tusenvis av frukttrær på vei ned mot fjorden. Bruk anledningen til å kjøpe med deg lokal sider.

Flokehyttene

Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT
Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT Vis mer

Flokehyttene er navnet på fem helt nye DNT-hytter ytterst på odden Ryvarden i Sveio. Disse har på på kort tid blitt de mest populære hyttene på UT.no. Du må være rask og heldig for å få leie en av disse i sommerukene, men Flokehyttene er like mye verd å besøke også på ettersommeren og høsten.

Her opplever du havet og naturen på nært hold. Hyttene klorer seg fast i fjellsprekkene som om de venter på neste bølge.

Og inne i hyttene kan du sitte i lune, trygge omgivelser og oppleve storhavet gjennom store panoramavinduer.

Aurlandsdalen

Aurlandsdalen regnes som en av de fineste turområdene i Norge. Her vandrer du virkelig i et flott og fruktbart område langs elva som graver seg frem gjennom landskapet. Samtidig får du oppleve den fantastiske utsikten utover mot fjorden langt der nede.

Kontrastene i Aurlandsdalen er store - fra goldt steinlandskap til frodige dype daler, og fra mektige fjell til buldrene fossestryk. Dette er blitt en av Norges favoritter for mange.

Trolltunga

Du har selvsagt hørt om Trolltunga før og sett de spektakulære bildene. Det er jo den berømte steinen som stikker ut over Ringedalsvatnet og som folk har dratt verden over for å besøke.

Turen opp er en krevende tur og den bør forberedes godt med nok mat og drikke, godt fottøy og klær som passer også hvis været slår om. Og dét gjør det raskt i fjellet.

Belønningen gir seg i en fabelaktig fjelltur - og kanskje sommerens mest spektakulære bilde. Husk at du må stå i kø for å få tatt bilde av deg selv ytterst på Trolltungespissen.

Over Vidden fra Fløyen til Ulriken i Bergen

Bergenserne hevder at «Du er ikke en ekte bergenser før du har gått over Vidden». Det er kanskje å ta litt hardt i. Men denne turen er uansett en klassiker i Bergen.

Du går på en måte på «byens tak» med nydelig utsikt over Bergen og omliggende fjell hele turen. Turen tar ca fem timer og er 13 km lang.

Rallarvegen

Rallarvegen starter vanligvis på Haugastøl og ender opp på Flåm på Vestlandet. Men mange tar toget til Finse og starter herfra for å slippe stigningen fra Haugastøl og opp til 1222 meter over havet. Du kan enten sykle, men også gå, Rallarvegen.

Vi anbefaler uansett en overnatting på Finsehytta, Hotell 1222 eller Hallingskeid turisthytte mens du tar turen. Hallingskeidhytta er en nydelig selvbetjent hytte som ligger rett ved Rallarvegen. I sommer åpnet også Finsehytta i oppdatert versjon, klar for å ta imot nye generasjoner fjellvandrere og syklister.

Turen tar ca 10 timer effektiv sykling, og er ca 80 km lang.

Jostedalsbreen

Jostedalsbreen regnes med sine 487 km2 som den største isbreen i Fastlands-Europa, og den er samtidig en av de aller mest stabile. Men høye temperatur om sommeren fører til at en rekke av de over 50 brearmene og såkalte utløpsbreer smelter raskt. Visste du forresten at alle de ti største breene i Norge smeltet bort minst én gang i perioden for 6000-8000 år siden?

Og breen skiller samtidig to av de lengste fjordene i verden – nemlig Nordfjord og Sognefjorden.

I Nordfjord finner du brearmene Briksdalsbreen, Brenndalsbreen, Kjenndalsbreen og Bødalsbreen.

Ønsker du en opplevelse av Europas største fastlandsbre i sommer, anbefaler vi at du tar turen til Austerdalsbreen, en av de andre av Jostedalsbreens mange utløpere.

Fra den spennende betjente DNT-hytta Tungestølen (som har blitt en attraksjon i seg selv) går du fem kilometer på nydelig sti inn til breen.

7-fjellsturen i Bergen

7-fjellsturen er en av de svært populære fjellturene på Vestlandet. 7-fjellsturen er på 35 kilometer lang og har en samlet oppstigning på 2500 meter. Gjennomsnittstiden for de som går 7-fjellsturen er 8–12 timer. 7-fjellsturen ble arrangert første gang i 1948.

Du kan også velge en kortere variant som inneholder tre eller fire topper i stedet for alle sju.

Hornelen

Fjellet Hornelen på Bremangerlandet i Bremanger kommune Nordfjord er den høyeste sjøklippen i Europa. Dette er fjellet hvor Heksene pleier å hvile, på veien til og fra Bloksberg.
Det er to ruter opp til Hornelen, med start fra enten Hunskår eller Berlenset. Det er en bratt tur opp, men belønningen er en fabelaktig utsikt.

Kråkenes Fyr

Kråkenes fyr ligger ytterst i havgapet ved Stadthavet, lengst nordvest på øya Vågsøy i Kinn kommune. Fyret ble oppretta i 1906 med Stadhavet som nærmeste nabo, så her kommer du nær naturkreftene.

I Fyrbygningen kan du leie Stormsuiten med plass for inntil 4 personer. Her har man hele tredje etasje for seg selv og kan nyte både stormer og fantastiske solnedganger. Dersom du har sett skikkelig storbilder fra et norsk fyr, så er det trolig fra Kråkenes fyr.

Skåla

Topptur: Turen til Skålatårnet og Skålabu. Foto: Sindre Heggebø/DNT
Topptur: Turen til Skålatårnet og Skålabu. Foto: Sindre Heggebø/DNT Vis mer

Turen til Skåla er blitt en veldig populær tur i vakre Loen i Nordfjord. Det spesielle med turen er at man starter ved fjorden og går opp til 1848 meter over havet. Hytta Skålatårnet, på toppen av Skåla er utvilsomt Norges, om ikke verdens mest eiendommelige DNT-hytte. Skålatårnet  har sengerplasser fordelt på tre «etasjer» og en fantastisk utsikt over bre-, fjell- og fjordlandskap rundt og under seg.

TROMS OG FINNMARK

Finnmarksvidda

Finnmarksvidda er Norges største vidde med et flateinnhold på mer enn 22 000 kvadratkilometer.

Fra Alta i vest til Varangerhalvøya i øst er det vel 33 mil, og fra nord til sør er det minst like langt. Her er det fantastiske muligheter for dem som vil oppleve den store villmarka.

Knivskjellodden

Knivskjellodden er den glemte storebroren til Nordkapp. Odden ligger faktisk 1452 meter lenger nord enn Nordkapp og er derfor det nordligste punktet i Europa. Begge disse stedene ligger på ei øy, noe som gjør at Europas nordligste fastlandspunkt er Kinnarodden. Magerøya fikk fastlandsforbindelse gjennom Nordkapptunnelen 15. juni 1999.

Nordkapplatået

Turister fra hele verden reiser til Nordkapp for å oppleve utsikten fra Nordkapplatået. Klippen med sine 307 meter over havet.

Turen fra Honningsvåg er 33 km lang og tar en drøy halvtime med bil. I dag er Nordkapp en betydelig turistattraksjon med et eget besøkssenter med utstillinger og film fra stedets historie. På Nordkapplatået ligger Nordkapphallen

Hammerfest

Dagsturhyttene Tyvenhytta og Storfjellhytta i Hammerfest. Dette er to av de råeste dagsturhyttene i Norge.

Bakgrunnen for initiativet er et ønske om å tilrettelegge for lavterskel-turer i nærområdet. Hyttene er åpne for alle og herfra får du en fantastisk utsikt over byen. Her kan du spise nisten i ly for vinden, fyre i peisen og kose deg før du tar fart på turen hjemover.

Nordlysobservatoriet Halde, Alta

Det historiske observatoriebygget i stein på Haldetoppen (907 moh) er en opplevelse i seg selv.

Bygget ble oppført i 1899 og ble brukt til nordlysforskning.
Under andre verdenskrig ble byggene brent av tyskerne, men har blitt renovert siden da.

Nå er dette en DNT-hytte, der medlemmer med DNT-nøkkel kan overnatte med god utsikt over Alta og områdene rundt. Du kan overnatte eller gå en dagstur. Husk at hytta og toppen ligger svært værutsatt til og i bratt fjellterreng.

Alta Canyon

Alta Canyon fra Gargia fjellstue er en hit på Instagram for de yngre turgåerne. En flott vandretur til et gedigent panorama ved Nord-Europas største elvegjel, Alta canyon.

Segla

Fjellet har med tiden blitt et symbol på de voldsomme fjellene på Yttersida av Senja.

Skal du på topptur på Nord-Senja bør et besøk til denne toppen stå øverst på lista. Mange har Segla som sitt favorittfjell. Den som tør å kikke utenfor stupet ser 600 meter rett ned i Mefjorden. Vær forsiktig, og god tur!

Innerst i Ersfjorden på Senja ligger Ersfjordstranda med hvit, finkornet sand omgitt av spisse, høye fjell.

Fløya - med utsikt over Tromsø

Heis eller fottur: Du velger selv hvordan du vil oppleve denne utsikten over Tromsø. Foto: Mari Stephansen/DNT
Heis eller fottur: Du velger selv hvordan du vil oppleve denne utsikten over Tromsø. Foto: Mari Stephansen/DNT Vis mer

Fløya har fantastisk utsikt over Tromsøya og Kvaløya. Det er mulig å ta fjellheisen opp dit, ellers er den vanligste veien opp langs stien på Storaksla. Om du tar fjellheisen, tar den deg opp cirka 350 høydemeter og forbi den bratte delen av turen. Deretter kan du følge den tydelige stien som går oppover mot Fløya.

Tromsdalstinden

Tromsdalstinden/Sálaoaivi er den høyeste fjelltoppen som er synlig fra Tromsø, og er et mektig syn med sine 1238 meter.
På tross av sin høyde er Tromsdalstinden/Sálaoaivi relativt lett tilgjengelig - også for barnefamilier.

Sommarøy

Bare navnet er nok til at det kribler i reisefoten hos mange. Sommarøy har rivierastrender, fantastisk utsikt og et levende fiskevær og er et flott utfluktsmål fra Tromsø og et flott stopp på vei langs kysten. Tettstedet har ca 300 innbyggere.

Lyngsalpene

De spisse fjellene som strekker seg opp langs fjorden, blå isbreer og ville naturopplevelser. Regionen er kjent for toppturer i Lyngsalpene, fisketurer på Lyngenfjorden, elvebåtturer til Mollisfossen, øyriket Skjervøy, Reisa Nasjonalpark og mye mer.

Vårt forslag til en flott tur i området er å ta turen til Aspevatnet og Blåvatnet.

NORDLAND

De syv søstre

Tur med mange historier: Tur til De Syv søstre på Helgelandskysten. Dønnamannen i bakgrunnen. Foto: Hilde Mesics Kleven/DNT
Tur med mange historier: Tur til De Syv søstre på Helgelandskysten. Dønnamannen i bakgrunnen. Foto: Hilde Mesics Kleven/DNT Vis mer

Sentralt på Helgeland, rett sør for Sandnessjøen på sagnomsuste Alstenøya, ruver den kjente fjellrekka De syv søstre.

Som fotturist er det en opplevelse å ferdes over disse toppene. Det er merket løype opp til hver enkelt topp - og også mellom toppene. Lengden er 26 km og total stigning er 3525 meter.

Dette er en tur som krever at du er i form og har trening/erfaring fra brattere fjellterreng.

Rabothytta og Okstindan

Denne unike selvbetjente hytta troner majestetisk på 1200 meter ved Okstindan i Hemnes kommune i Nordland.

Hytta har en høyst utradisjonell og spennende arkitektonisk utforming. Og Rabothytta ble kåret til folkets favoritthytte i kategorien selvbetjente hytter i 2020.

Tåkeheimen og Helgelandsbukken

Tåkeheimen ligger ved foten av Helgelandsbukken på vestsida av Svartisen.

Brearmene Litlebreen og Engenbreen er de nærmeste naboene. Hytta er Nord-Norges nest høyest beliggende turistforeningshytte (1073 moh.) og er både et åpent overnattingssted og base for bre- og fjellsportsaktiviteter i området.

Træna

Træna er en øykommune 33 nautiske mil ut på Helgelandskysten. Her har det vært bosetting helt siden steinalderen for 9000 år siden. Her er det helt fantastisk natur, fjell og hav, masse fisk og fuglearter. De fantastiske Trænfjellene er vel verdt et besøk.

Den kjente og karakteristiske Trænstaven (338 moh) er bratt og vanskelig inntakelig fra alle sider, og turen hit anbefales kun for de aller sprekeste - og helst i følge med lokalkjente.

Derimot kan du enkelt bestige Gompen (243 moh) hvor du har en ubeskrivelig utsikt sørover og vestover mot Helgelandskysten og kjente fjell som Lovund, Dønnamannen og De syv søstre.

Telegrafruta over Saltfjellet

Telegrafruta er en vakker og lett turrute som følger den nedlagte telegraflinja over Saltfjellet, gjennom Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Denne turen er en av våre Historiske vandreruter. Et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren, som gjør gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt.

Rødøyløva

Fjellet Rødøyløva ligger der som en majestet i hovedbåtleia langs Nordlandskysten. Derfor har den vært et kjent landemerke i uminnelige tider. Fra toppen får du et uforglemmelig utsyn over hav, fjorder og sund, tusener av øyer, holmer og skjær.

Rødøy er kjent for å ha en av landets beste gjestehavner og du finner herlige badestrender i nærheten. Klokkergården er et populært spise- og overnattingssted like ved fjellet.

Reinebringen

Trappetur: Turen opp til Reinebringen går via sherpatrapper. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Trappetur: Turen opp til Reinebringen går via sherpatrapper. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

En av de mest populære fjellturene i Norge, Reinebringen, ligger i Moskenes kommune i Lofoten og toppen ligger 448 meter over havet. Selv om turen til toppen går på en såkalt sherpatrapp, er det likevel en bratt og til dels krevende tur å gå. Ta deg god tid og nyt utsikten underveis. Og fra toppen kan du se ned på fiskeværet Reine, Moskenesstraumen og mange andre fine steder i regionen.

Djevelporten/Fløya

Fjellet troner over «hovedstaden» Svolvær sentrum i Lofoten. Med den velkjente fjellformasjonen Svolværgeita i front, ligger Fløya, som et skikkelig stas-fjell i et populær turistregion.

Dette er en fjelltur hvor du passerer Djevelporten, en stor stein kilt fast i et juv.

Det finnes en sherpatrapp som leder opp, og som går under navnet «Djeveltrappa». Denne regnes en attraksjon i seg selv. Når du først er i Svolvær, ta turen over til vakre Skrova.

Skrova: Fiskeværet Skrova er en kort fergetur unna Svolvær. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Skrova: Fiskeværet Skrova er en kort fergetur unna Svolvær. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Trollfjorden

Trollfjorden er en fjord i Hadsel kommune i Nordland. Den rundt 2,5 kilometer lange fjorden er bare 200 meter bred i munningen og 100 meter ved den smale innsnevringen, men vider seg ut i botnen der den danner et basseng som er 350 meter bredt og 60 meter på det dypeste.

Trollfjorden besøkes daglig av Hurtigruten i både nord- og sørgående rute. Og hurtigruteskipet MS «Trollfjord» er oppkalt etter fjorden. Vesterålen turlags Trollfjordhytta ligger flott til over den berømte Trollfjorden, og er et eldorado for toppturinteresserte.

Trollfjorden: Frister det med en tur til den vakre fjordarmen med de høye fjellene? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Trollfjorden: Frister det med en tur til den vakre fjordarmen med de høye fjellene? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dronningruta i Vesterålen

Dronningruta i Nordland er en omtrent 15 km lang rundtur mellom de historiske fiskeværene Stø og Nyksund i Øksnes kommune i Vesterålen. Dette er en fantastisk tur med panoramisk utsikt og variert terreng. Mange husker denne turen fra «Sommeråpent» på NRK i 2018, da Lars Monsen med følge tok turen på direktesendt tv.

INNLANDET

Galdhøpiggen

Muligheten til å komme seg til topps på Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen (2469 moh.), frister hvert år tusenvis av fjellvandrere til Juvasshytta, hvor startpunktet for den enkleste ruta befinner seg.

Turen tar ca 6-7 timer frem og tilbake. På toppen ligger en egen hytte (ikke overnattingsmulighet for gjester) med enkel servering. Norges høyeste fjell ruver over tindene rundt, og gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen.

Jotunheimen

Jotunheimen er Norges mektigste og mest besøkte fjellområde, og en attraksjon i seg selv der den snor seg inn i både Innlandet og Vestland fylke. Her finner du alle Norges topper over 2300 meter, grønne fjellvann, og stier som snor seg innimellom fjell og inn i vakre daler. Gjendebu ligger flott til i den innerste enden av Gjende, midt i hjertet av Jotunheimen. Hytta er den eldste turisthytta i DNT og har vært i drift i 150 år denne sommeren.

Besseggen

Gjendesheim: Mange starter og slutter turen ved Gjendesheim. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Gjendesheim: Mange starter og slutter turen ved Gjendesheim. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Det er gode grunner til at Besseggen er en av landets mest populære turer. Den fantastiske utsikten over ville Jotunheimen og de bratte passasjene gir en god følelse av mestring. Turen starter for de fleste med båttur fra Gjendesheim til Memurubu, og derfra til fots opp i fjellet. Turen regnes ikke spesielt vanskelig og ikke veldig utsatt, men gir likevel en luftig følelse med det grønne vannet Gjende 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatnet på den andre.

Du bør allikevel være noe fjellvant før du starter på denne ikoniske turen. Men - om du er i dette området så er det 11 andre grunner til ikke å gå turen over Besseggen.

Skagsvola i Trysil

Høydepunktet på denne populære rundturen på vestsiden av Engersjøen nord i Trysil er en fjellrygg på 1,6 km.

Den er bredest i sør, på Skagsvolas høyeste punkt 932 moh. Deretter blir den smalere nordover og ender opp i en 600 meter lang egg. Der er det 460 meter ned til sjøen. Der eggen er som smalest, er det merket to «snille», innvendige sløyfer. Her kan du lese mer om turen på eggen på Skagsvola.

Ilsengstiene

Norges Toscana: Mange mener at Hamarregionen er Norges svar på Toscana. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Norges Toscana: Mange mener at Hamarregionen er Norges svar på Toscana. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Ilsengstiene i Hedmark er et unikt stinett på over 25 km, kåret til Norges beste turrute.

Stiene går gjennom et mangfoldig natur- og kulturlandskap. Du krysser og følger hele fire elver – Svartelva, Starelva, Lageråa og Fura.
Du kan også ta den fine turen langs Mjøsa fra Hamar sentrum til Jessnes stasjon.

Mjøsa og Mjøstråkk

Sykkelruten Mjøstråkk er en fin kombinasjon av sykling og opplevelser. Norges største innsjø ligger midt i Norges flotteste kulturlandskap med kulturattraksjoner, badeplasser, og spektakulære utsikter på rekke og rad.

Underveis sykler du forbi et stort utvalg av overnattingsmuligheter og serveringssteder i tillegg til museer, gallerier, og gardsbutikker. Tar tre dager i vanlig turtempo, men man kan selvfølgelig ta deler av ruta som har fått navnet Mjøstråkk.

Finnskogleden

Finnskogleden er en vandringsled som går mellom Morokulien på grensen mellom Eidskog og Eda i sør, og Søre Osen i Trysil i nord. Den er cirka 240 kilometer lang og går gjennom Finnskogen både på norsk og svensk side av grensen.

Femundsmarka

Femundsmarka har tiltrukket seg jegere og fiskere, fotturister og kanopadlere i generasjoner.

Og, selv i våre dager med T-merkede ruter og komfortable hytter, oser det en eim av villmark her. Finn roen mellom gamle, krokete furutrær eller prøv fiskelykken på de mange vannene. Her er det mulig å virkelig være helt alene.

En båttur med Fæmund II på det blanke «innlandshavet» Femunden, med utsikt til fjellene omkring, er en opplevelse for du kommer til å huske. Ta gjerne båten inn til den vakre fjellgården Svukuriset, og finn roen på denne vakre DNT-hytta blant Femundsmarkas mange multemyrer.

Rondane

Rondane er et praktfullt og populært fjellområde som kan by på alt fra rolig landskap med avrundede fjell til høye og bratte topper på over 2000 meter. Landets første nasjonalpark ble opprettet i Rondane i 1962 og ble etter hvert utvidet til 963 km2 i 2003.
Området er høyreist, karrig og gir en stor fjellfølelse selv godt under 1000 meter. Trekanten i Rondane er en av de veldig populære fotturene i Rondane.

Gjendebu

Gjendebu er DNTs eldste hytte som nå er i drift, fyller 150 år i 2021. Den betjente hytta ligger flott til i den innerste enden av Gjende, midt i hjertet av Jotunheimen. Gjendebu ble vedtatt bygget i november 1868, bare 10 måneder etter at DNT ble stiftet. I 1871 sto den første hytta ferdig og Gjendebu var da 45 kvm stor og hadde plass til omtrent 12 fjellturister.

Jubileet feires med egen fest midt i juli, men hytta her egen jubileumsmeny hver lørdag hele sommere.

Ridderspranget

Ridderspranget: Se, men ikke gjøre. Elva Sjoa går stri gjennom dalen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Ridderspranget: Se, men ikke gjøre. Elva Sjoa går stri gjennom dalen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Det myteomspunne juvet ligger ved Rv51 på nordsiden av Valdresflye. Sagnet om selve spranget over juvet lever fortsatt.

Navnet har juvet fått etter ridderen Sigvat av Leirholar som levde i Vang i Valdres på 1300-tallet. Ifølge fortellertradisjonen var Sigvat på bruderov i Vågå, og røvet den vakre «Skårvangsola» fra ridder Ivar Gejslinge etter å ha svidd av hele gården. Sigvat ble naturlig nok forfulgt, og under flukten skal han ha hoppet over juvet med jenta i armene, og støtte den første av Ivars menn rett i fossen. Senere ble det forlik, og som skadebot måtte Sigvat gi fra seg nedre Heimdalsvatnet nord for Valdresflye.

Turen ned til juvet er bare noen få hundre meter fra parkeringsplassen. PS: Ikke forsøk å gjenta selve spranget!
Overnatting i nærheten: Hindseter hotel.

VIKEN

Hardangervidda

Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå.
Her er det store, flate vidder, fiskemuligheter i massevis (du kan kjøpe fiskekort via nettsiden inatur.no), rikt dyre- og planteliv og spektakulære fosser. Hardangervidda ligger både i Viken, Vestfold og Telemark og Vestland fylker.

Flyktningeruta

Flyktningeruta er navnet på en 120 km lang skiltet turløype som følger en rute som ble brukt av kurérer og flyktninger som ville komme seg i sikkerhet i Sverige under andre verdenskrig. Ruta er merket helt fra Skullerud i Oslo og til svenskegrensa. Flyktningeruta er en av i alt 14 historiske vandreruter, et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren, som gjør gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt.

Kolsåstoppen

Opplev panoramautsikten over Oslo, Bærum og Oslofjorden fra Kolsåstoppene.

Toppturen består av Nordre Kolsås (379 moh.) og Søndre Kolsås (342 moh), og mellom toppene ligger det idylliske lille Setertjern. Dette er også en perfekt kveldstur, der du kan ta kveldskaffen mens sola går ned i vest.

Skogshorn

Det 1728 meter høye Skogshorn ligger fritt til på grensa mellom Hemsedal og Valdres, og er med sin markante og bratte fjellside mot sør lett synlig på lang avstand.

Toppen bestiges fra øst og turen kan være litt krevende, men kan fint gåes av barn. Selve turen byr på ca 833 m stigning og ca 9 km lang tur/retur.

Siste del av turen opp mot toppen går i steinete terreng. Beregn ca 4,5 timer (pluss pauser) på turen.

Madonnastatuen i Eggedal

Madonna med barnet, på folkemunne kalt Madonnastatuen, er en skulptur av Turid Angell Eng.

Den har siden 2009 har statuen vært plassert i friluftsområdet på Eggedals vestfjell, på 1020 meters høyde.

Statuen er plassert 100 m utenfor vernegrensa til Trillemarka-Rollagsfjell naturreservat, og herfra er det storslagen utsikt både vestover og østover. Turen er veldig populær, særlig etter at stien har blitt steinsatt av sherpaer.

Koboltgruvene/Blaafarveverket

Koboltgruvene: I historiske spor ved Modum. Foto: Anne Gallefos Wollertsen/DNT
Koboltgruvene: I historiske spor ved Modum. Foto: Anne Gallefos Wollertsen/DNT Vis mer

Det kongelige Modumske Blaafarveværk ble opprettet i 1776 for å utvinne kobolt fra gruvene på Modum. Kobolten skulle brukes til fremstilling av koboltblå farve til verdens porselens- og glassindustri. Koboltgruvene strekker seg over et område på tre kilometer. Det var her koboltmalmen ble funnet i 1772, og dannet grunnlaget for Blaafarveværket. Det unike kulturlandskapet er formet av gruvearbeiderne som tok ut millioner av tonn med stein fra fjellet for hånd. Området er tilrettelagt og godt tilgjengelig.

Høgevarde

Høgevarde (1459 moh) er toppen som har den videste utsikten over hele Øst-Norge, etter Gaustatoppen. Når været er klart kan du skimte Høgronden, Gjendealpene mellom Bygdin og Gjende, Nautgardstinden og mange andre Jotunheimtinder, Hardangerjøkulen og Høyåsen ved Halden. DNT Drammens og omegns hytte på Høgevarde har en helt spektakulær arkitektur, og er veldig populær.

Mørkgonga og Gyrihaugen

Mørkgonga er en markert sprekk i lavaplata som dekker Krokskogen og ligger øverst i bratthenget mellom Gyrihaugen og Steinsfjorden i Åsa. Turen har på kort tid blitt en hit i sosiale medier, og folk strømmer til fra hele Østlandsområdet for å gå turen. Siste biten mot toppen er bratt, og det krever litt klyving. Når du har kommet deg til Mørkgonga er det også fint å gå opp til Gyrihaugen, derfra får du utsikt til vakre landbrukskommunene Hole og Ringerike. Du kan også gå opp på Gyrihaugen fra parkeringsplassen på Damtjern, dette er en mye mer barnevennlig tur. OBS, få parkeringsplasser ved starten av Mørkgonga, så besøkende oppfordres til å parkere på Sundvollen eller ved Friluftshuset i Åsa og sykle eller gå til ferista der turen starter.

Haukenestårnet

Haukenestårnet er ett av to bevarte branntårn som er laget i tre i Norge, og det ruver med sin helt spesielle form i naturen.
Tårnet ble benyttet som branntårn fram til 1975 da vaktholdet opphørte.

Fra plattformen på toppen ser man store deler av Indre Østfold og langt utover til Sverige. Tårnet har seks sengeplasser og leies ut av DNT Indre Østfold.

Kyststien i Østfold

Kyststien gjennom Halden starter ved grensen i syd og slutter i Røsneskilen.

Langs stien er det for tiden sju informasjonstavler. Du finner dem ved ved Elgåfossen, Berby, Bakke, Knardal, Remmen, Svinesund og Røsnes.

OSLO

Vettakollen

Populære Vettakollen kan by på et at de fineste utsiktspunktene i Oslo, med utsikt mot Holmenkollen, Oslofjorden og sentrum. I tillegg finner du flere gode rasteplasser for en liten pause. DNTs Fuglemyrhytta ligger noen hundre meter unna, og er et flott turmål i seg selv.

Østmarka

Rett utenfor Oslo ligger Østmarka, et skogsområde med stort opplevelsespotensiale for alle turinteresserte. Her finnes både smale og brede stier, og muligheter for turkombinasjoner for enhver smak.

Nordmarka

Nordmarka er det største og mest kjente turområdet rundt Oslo med steder som Holmenkollen, Sognsvann, Sørkedalen og Maridalen.

Navnet ble for første gang funnet på et kart fra 1760, og området har en rik jordbrukshistorie.

I dag er Nordmarka den mest besøkte delen av Oslomarka, sommer som vinter. Ta med deg sykkel og sykle Nordmarka fra nord til sør - gjerne med innlagt overnatting på Kikutstua.

Grefsenkollen (Lillomarka)

Grefsenkollen har en av de fineste utsiktene over Oslo, med 180 grader panoramautsikt mot fjorden, Oslo og marka. Fra Grefsenkollen er det mange fine turmuligheter innover i Lillomarka.

Bjørnsjøhelvete

Bjørnsjøhelvete er navnet på et parti langs Bjørnsjøelva, omtrent midtveis mellom Bjørnsjøen og Skjærsjøen.

Her er elva er på sitt aller smaleste, og i tidligere tider hadde tømmerfløterne store problemer med tømmer som satte seg fast her. Derav navnet. En hengebru gjør det mulig å passere "Helvete" uten å havne i strykene.

Øyene i Oslofjorden

Gressholmen: Egen kro og gode opplevelser i Oslofjorden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Gressholmen: Egen kro og gode opplevelser i Oslofjorden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Når det frister med en sommerlig utflukt, kan øyene like utenfor Oslo sentrum være turmålet du trenger. Oslo-fergene går fra Rådhusbrygga ved Aker brygge til en rekke øyer som passer perfekt til en dagstur.

Rutebåtene på fjorden går hele året. Ta gjerne rute B1 som gir deg en runde til alle øyene: Hovedøya > Bleikøya > Gressholmen > Lindøya øst > Lindøya vest > Nakholmen > Hovedøya (hele året) . Prisen er 38 kroner. Alle typer kort og billetter fra Ruter kan brukes. Det er ikke billettautomater på øyene, så kjøp billett på forhånd. Mobilbillett kan være et godt alternativ.

DNT Oslo og Omegn har de siste årene satset tungt for å åpne Oslofjorden for byens befolkning. Det er Friluftshuset på Sørenga, Langøyene og Breivoll Gård innerst i Bunnefjorden. I løpet av 2021 åpnet også en ny hytte på Gressholmen.

Maridalsalpene

Dette er en av de mest populære turene i Oslomarka. En fin dagstur med topputsikt. Ta turen gjennom Maridalsmarka og besøke de flotte Maridalsalpene.

På en liten avstikker kan du besøke Store Tømtehytta, en flott ubetjent DNT-hytte i Nordmarka.

Linderudkollen

Dette er et sentralt utgangspunkt for turer i Lillomarka. Linderudkollen var en av de siste stølene i Akersdalen. Driften ble lagt ned omkring 1930, og den siste seterbudeie som bodde på stedet var Mari. Linderudkollen var også meget populær for de mange jegere som vandret i skogene rundt stedet. Her er åpningstidene for kafeen. Fra toppen av hoppbakken har du en fabelaktig utsikt over Oslo.

Fra Alfaset til Grorud

Denne hemmelige veien er tre kilometer lang og er ukjent for veldig mange. Denne ruta starter nedenfor Grorud togstasjon, i krysset mellom Grorudveien og Maria Dehlis vei. Her tar vi inn på turvei D10 som vi skal følge langs Alna helt fram til Alfaset og Alnabruterminalen. Turveien følger stort sett elvas løp, og terrenget er variert og spennende, med raviner, dalsøkk, åpne partier og frodig løvskog, men også med bebyggelse og industri. Les mer om turen her.

Stovnertårnet

Stovnertårnet: Med utsikt over Oslo. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Stovnertårnet: Med utsikt over Oslo. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Er dette Norges fineste tårn? Det er i alle fall det lengste. Tårnet ligger i Karl Fossums vei 30 og gangbanen er er 265 meter lang. På det høyeste er tårnet ca. 215 moh, og prislappen da tårnet stod ferdig i 2017 var på hele 25 millioner kroner. Du kan lese mer om Stovnertårnet her.

Les mer om Oslos hemmelige perler.

AGDER

Austheiene

Austheiene varierer fra nydelig blandingsskog i sør, til vidder og topper over 1500 meter i nærheten av Hovden.

Hele tiden vandrer du langs flere store og små vann, hvor du kan prøve fiskelykken eller ta et bad. Dette nydelige fjellområdet er en perle som bare venter på besøk fra deg!

Lyngør fyr

Utenfor Tvedestrand finner du Lyngør. Med alle sine hvite sørlandshus ble Lyngør kåret til Europas best bevarte landsby i 1991. Lyngør fyr ligger på Kjeholmen like nordøst for Lyngør og består av to bygninger som kan leies. Betjentboligen og Annekset har begge har 11 senger.

Store Torungen

Store Torungen fyr i Raet Nasjonalpark kan friste med skikkelig Sørlandsidyll, med hav på alle kanter.

På Store Torungen er Fyrvokterboligen og Annekset innredet som en turisthytte, mens Naustet leies ut til arrangementer. Sjekk tilgjengelighet på www.oslofjorden.org eller www.aat.no

Furøya

Furøya er en øy med vakre, gamle bygninger i et gammelt kulturlandskap. Det er konserter og kystkulturaktiviteter på øya sommerstid. Her kan du vandre i et ekte kulturlandskap med flotter turstier rundt hele øya. Furøya ligger midt i Tvedestrandsfjorden og det er adkomst med taxibåt fra Sagesund eller Hagefjordbrygga. Sjekk ledige sengeplasser på www.oslofjorden.org eller på www.aat.no.

Odderøya i Kristiansand

Vakre Odderøya ligger lett tilgjengelig i Kristiansand sentrum, og har fine stier og flotte utsiktspunkter med fastlandsforbindelse via broer. Ta en rundtur med en avstikker til toppen for den beste utsikten. På Odderøya finner du også noen av de beste plassene for utendørs klatring (vanlig og buldring). Avslutt gjerne turen med et bad i Bendiksbukta.

Tømmerrenna i Vennesla

Denne originale tømmerrenna er i deg den eneste og lengste i sitt slag i hele Norge. Turen går langs elva, gjennom tunneler og over bruer – i en ca. 4 kilometer lang tømmerrenne. Tømmerrenna i Vennesla er i dag den eneste og lengste i sitt slag i hele Norge. Denne originale tømmerrenna er blitt historisk, og er gjennom årenes løp blitt restaurert og vernet. Det gamle byggverket av tre ble brukt til å fløte tømmer fra skogen til elva i gamle dager.

Søgneskiltet i Søgne

Søgne-skiltet på Rannesheia (115moh.) er blitt en attraksjon. Både små og store vil opp til skiltet, oppleve naturen og utsikten - og skrive navnet sitt i gjesteboka. Selv mindre barn kommer med foreldrene på slep når motivasjonen er god. Utsikten er fantastisk med hele skjærgården fra Kristiansand i øst til Mandal i vest.

Saltholmen fyr

Saltholmen: Det gode, enkle livet på holmen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Saltholmen: Det gode, enkle livet på holmen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dette fyret ligger på den lille øya Saltholmen utenfor Lillesand og består av bryggeanlegg, sjøbu, uthus og hovedhus. Hovedhusets hovedetasje har et firemannsrom i hovedetasjen (benyttes av vertskapet i sommersesongen). I samme etasje er det er et lite åttekantet fyrlyktrom som er helt særegent. På det store loftet er det et seksmannsrom og et 3-4 mannsrom, i tillegg til fem sengeplasser på gangen.

Setesdalsheiene

Med grønnkledde vidder og høydedrag ispedd hundrevis av blinkende blå fjellvann, omkranset av lysebrune sandstrender, frister Setesdalsheiene både store og små i sommerhalvåret.
Mange tar turen innom DNT Sørs spennende hytte Kvinen, ligger på grensen mellom Sirdal og Setesdalen og nord i Kvifjorden. Hyttene ligger idyllisk til på tuftene til Kvinen turiststasjon.

Lindesnes

Lindesnes fyr er Norges eneste bemannede fyr og er startpunktet for realityserien 71 grader Nord, som ender på Nordkapplatået.
I besøkssenteret ved fyret kan du se filmer fra tidligere tider ved kysten, samt en innholdsrik og spennende historisk utstilling om losens historie i Norge. Ta med mat og drikke og nyt noen timer på Norges sørligste punkt.

VESTFOLD OG TELEMARK

Gaustatoppen

Banen: Ta Gaustabanen til toppen.
Banen: Ta Gaustabanen til toppen. Vis mer

Gaustatoppen (1883 moh.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell.

Toppen byr på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge (ta med egen kikkert). Den relativt enkle tilgjengeligheten fra sentrale deler av Østlandet bidrar også til å gjøre toppen til et populært turmål.

Man kan ta turen opp til fots (2 timer) eller bli med Gaustabanen som er en bane som går inne i selve fjellet. Det er kafé med servering på toppen.

Lårdalsstigen

Lårdalstigen er en fantastisk tur med spektakulære utsiktspunkt på fjellkanten langs Telemarkskanalen. Den innerste delen av Telemarkskanalen er omkranset av bratte og ville fjell. Langs fjellbrynet fra Dalen til Lårdal, er det rydda en turvei som byr på mange spektakulære og spennende opplevelser.

Telemarkskanalen

Telemarkskanalen ble risset inn i fjellet for godt over 100 år siden og da kanalen sto ferdig i 1892 ble den ute i Europa betegnet som et ”åttende underverk”.

Telemarkskanalen er en perfekt padletur for de som er glad i å ta vannveien, eller en flott sykkeltur for de som trives best på hjul.

Jomfruland

Jomfruland er en langstrakt rullesteinsøy som ligger i skjærgården utenfor Kragerø i Vestfold og Telemark. Book et opphold på DNT Øitangen, lei en kajakk eller bare nyt roen ved havet.

Gygrestolen

Gygrestolen har til alle tider vært et kjent landemerke i Bø. Stolen med ura og de to kjempeblokkene danner en helt spesiell og særpreget fjellformasjon skapt av siste istid. Sagnet sier at det var her Gygra satt da hun i rasende sinne over at kristendommen kom til bygda, kastet store steinblokker etter Gårakirka. Sagnet sier også at en dag skal stolen rase ut i Uvdalstjønna og da er det slutt på verden.

Vemork

Rjukanfossen ga grunnlaget for Vemork, verdens største kraftstasjon i 1911. På Vemork kan du oppleve det fantastiske industrieventyret som fant sted på Rjukan, og som er grunnlaget for at Rjukan sammen med Notodden nå er på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste.

Krossobanen Krossobanen er Nord-Europas første totausbane og tar deg opp til foten av Hardangervidda

Til topps med banen: Krossobanen er snarvegen til Hardangervidda, klatreparken og en hyggelig kafé. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Til topps med banen: Krossobanen er snarvegen til Hardangervidda, klatreparken og en hyggelig kafé. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

På under fem minutter frakter Krossobanen deg fra Rjukan og opp til foten av Hardangervidda. Du kan ta med sykkel på Krossobanen, og benytte deg av alle naturopplevelsene Hardangervidda gir. Krossobanen er for eksempel et flott utgangspunkt for sykkel og vandreturer innover Hardangervidda, først til Kalhovd Turisthytte og så videre inn på vidda.

Her kan du lese om andre perler i Rjukan.

Mogen og Møsvatnet

Båten på Møsvatnet, Fjellvåken, tar deg inn til Mogen Turisthytte, som ligger praktfullt til innerst ved vestenden av vannet. Stedet har lange tradisjoner som innfallsport til selve Hardangervidda og er en av viddas eldste turisthytter.

Mange velger Mogen som base for flotte turer i området. Her er det muligheter for korte turer, lengre turer, toppturer og fisketurer. Ta turen langs Kvenna, se fjordinger beite, ørretten vake og fossen bruse. Husk å besøke Hardangervidda Nasjonalparksenter.

Kyststiene i Vestfold

Vestfold har en samlet strandlinje på 980 km og 1407 holmer og skjær. Kyststiene er godt skiltet og byr på flotte vandreturer i dette vakre området. Ha gode sko på beina, men ikke glem badetøy, mat og drikke. Og hva med å overnatte i telt eller hengekøye?

Kyststien Brunlanes

Denne kyststien som går mellom Stavern – Nevlunghavn og Helgeroa er en populær turistattraksjon i seg selv. Dette er Norges første kyststi og feirer 30-årsjubileum i år.

Færder Nasjonalpark

Enden er nær: Verdens Ende på Tjøme. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Enden er nær: Verdens Ende på Tjøme. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Færder nasjonalpark i Ytre Oslofjord omfatter 340 kvadratkilometer fastland, øyer, skjær og havbunn i Færder kommune.

Nasjonalparken strekker seg fra Ormøy i nord til Færder fyr i sør. Øyene sør for Hvasser, samt Verdens Ende (med Nasjonalparksenteret) og Moutmarka inngår i nasjonalparken. Padling, overnatting, telting, bading.

Tar du turen til Verdens Ende møter du en fabelaktig utsikt. Med fritt syn mot horisonten og til Færder Fyr. En naturopplevelse lett tilgjengelig fra parkeringsplass.

Trøndelag

Gjevilvasshytta

Ut på tunet: Gjevilvasshytta er populær både sommer og vinter. Foto: Jonny Remmereit/DNT
Ut på tunet: Gjevilvasshytta er populær både sommer og vinter. Foto: Jonny Remmereit/DNT Vis mer

Gjevilvasshytta er innfallsporten til Trollheimens eventyrverden, og ble i fjor sommer kåret til Norges fineste betjente hytte. Hytta ligger majestetisk til som en kongsgård i lia ovenfor Gjevilvatnet. Hytta er den perfekte base for turer til sagnomsuste topper som Blåhøa, Gjevilvasskamban og Okla, som ruver like ved, samt som startskudd for lengre ekskursjoner inn i magiske Trollheimen.

Norge på tvers

120 km på 7 dager. Dette er «Norge på tvers“ og som er en unik ekspedisjonsopplevelse som vil gi deg minner for livet.
Turen langs den offisielle «Norge på Tvers»-ruta, langs 63º nord, har blitt stadig mer populær de siste årene. Her følger du turistforeningens merkede ruter og overnatter på betjente- og selvbetjente hytter. Derfor slipper du å bære telt, sovepose og mat.

En av godbitene på turen er fjellmassivet Sylan på svenskegrensen, som det er få fjellområder som kan måle seg mot. Du velger selv om du vil gå fra fjorden i Stjørdal til svenskegrensen i Tydal eller motsatt vei.

Trekanten i Trollheimen

Trekanten i Trollheimen: Jøldalshytta er et godt sted å ankomme etter en tur i Trollheimen. Foto: Julie Maske/DNT
Trekanten i Trollheimen: Jøldalshytta er et godt sted å ankomme etter en tur i Trollheimen. Foto: Julie Maske/DNT Vis mer

Det er ikke uten grunn at Trekanten i Trollheimen kan smykke seg med en plass på Turistforeningens liste over de mest populære fjellturene i landet. Turen går i storslagen natur mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta. Sjelden ser du hytter og setre som harmonerer så godt med sine omgivelser som nettopp i Trollheimen. Det er blant fjellvandrere kjent for sin unike arkitektur og sitt særpregede miljø. Hyttene har grovt tømmer i veggene, solide peiser, som skal gi både varme og lys, og en innredning for øvrig som minner om gamle bondestuer.

Snøhetta

Til fjells: Snøhetta inviterer til flott utsikt og opplevelser og terreng helt utenom det vanlige. Foto: Monica Hägglund Langen/DNT
Til fjells: Snøhetta inviterer til flott utsikt og opplevelser og terreng helt utenom det vanlige. Foto: Monica Hägglund Langen/DNT Vis mer

Snøhetta er landet høyeste topp utenfor Jotunheimen. Kombinér denne legendariske toppturen med en overnatting på nesten like legendariske Snøheim. Vid utsikt over hele Dovrefjell og mot Sunndalsfjella, Trollheimen, Rondane og Jotunheimen i det fjerne. Høyste toppen utenfor Jotunheimen.  T-merket sti over toppen fra Snøheim , Reinheim og Åmotsdalshytta. Buss inn til Snøheim.Se turen på ut.no

Storsylen - Toppturen til Sør-Norges høyeste grensefjell

Storsylen (1762 moh.) er det mest populære toppturmålet i Sylan både fra norsk og svensk side. Toppen, som så vidt er norsk, reiser seg majestetisk til værs og er omkranset av høye svenske fjell. Nedalshytta i Tydal er en flott base når du skal bestige Syltoppen (eller noen av de andre spennende fjellene i Sylmassivet). Nedalshytta ligger lunt og idyllisk til i bjørkeskogen innunder det mektige Sylmassivet (1762 moh). Fra hytta har du utsikt mot Skarddørsfjella og utover Nedalen og Nesjøen.

Snota – selve symbolet på Trollheimen

Fjellutsikt: Utsikt mot Snota fra Trollheimshytta i Trollheimen. Foto: Line Hårklau/DNT
Fjellutsikt: Utsikt mot Snota fra Trollheimshytta i Trollheimen. Foto: Line Hårklau/DNT Vis mer

Snota (1669 moh.) er det mest markerte og vel det vakreste fjellmassivet i Trollheimen. Snotamassivet byr på seg selv i all sin prakt på denne turen. Først er det Litl-Snotas topp som fremstår som den dominerende før selve Snota tar over. Turen bør kombineres med en overnatting på Trollheimshytta.

Storerikvollen

Setervollen og turisthytta er blant Sylans mest populære attraksjoner. Hytta, som ble satt opp allerede i 1897, er kjent for sin unike arkitektur og sitt særpregede miljø. Den har grovt tømmer i veggene, store og solide peiser og en innredning som minner om gamle bondestuer. Her kan du drømme deg tilbake til en svunnen tid. Sammen med den storslagne naturen gjør et opphold på Storerikvollen inntrykk på selv de mest erfarne fjellfolk.

Kjeungskjær fyr på Fosen

Fyr her: Kjeungskjær fyr. Foto: CH/Trøndelag.com
Fyr her: Kjeungskjær fyr. Foto: CH/Trøndelag.com Vis mer

Kjeungskjær er et gammet ærverdig fyr, og det eneste åttekantede fyret i Norge. Fyret er restaurert, og er åpent for både omvisning og overnatting.

Våttakammen

Utsikt: Du kan få fin utsikt over byen også uten å dra til skogs. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Utsikt: Du kan få fin utsikt over byen også uten å dra til skogs. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Våttakammen er et av Bymarkas og Trondheims beste utsiktspunkt med flott utsikt over Ila og Midtbyen.

Det er kort avstand til bebyggelsen og Våttakammen er lett tilgjengelig både fra Ila og andre nordlige deler av Byåsen.
Våttakammen danner en for øvrig karakteristisk profil når en ser mot marka fra byen. Her får du det beste både av skogen og byen på én og samme tur.

Oftenåsen, Steinkjer

Oftenåsen i Steinkjer er en bynær topp med trollsti for barna opp til toppen.

På toppen ligger Peilehytta med servering og det er fantastisk utsikt over Steinkjer by, fjorden, Ogndalen og sørover mot Leksdalsvatnet og med Hermannssnasa tronende i bakgrunnen.

Meråker

«Helt på Grensen-turen» går fra Steinkjer til Meråker og er totalt 135 km lang. Turen går innom seks DNT-hytter. Dette er en flott turopplevelse i grenseområdene og gjennom villmarka nord i Trøndelag og helt på grensen til Sverige.

Inderøy

En omveg: Inderøy er virkelig verd den fine omvegen fra E6 i Trøndelag. Foto: Grim Berge/Trøndelag Reiseliv
En omveg: Inderøy er virkelig verd den fine omvegen fra E6 i Trøndelag. Foto: Grim Berge/Trøndelag Reiseliv Vis mer

Det er lett å komme i skade for å kjøre forbi de fineste stedene i Trøndelag fordi man ikke vet hvor de ligger. Men med merkevaren Den Gyldne Omveg har Inderøy satt seg selv på kartet. Ta av fra E6 litt sør for Steinkjer og kjør ut på øya med en kjede av små og fine butikker, lokalmatprodusenter og opplevelser. Vi anbefaler gjerne en sykkeltur rundt Inderøy. Og stedet har flere fine overnattingssteder, der Hotel Øyna har fått internasjonal oppmerksomhet.

Stokkøya

Ut mot havet: Fra restauranten på Stokkøya. Foto: Grim Berge/Trøndelag Reiseliv
Ut mot havet: Fra restauranten på Stokkøya. Foto: Grim Berge/Trøndelag Reiseliv Vis mer

Stokkøya er ei øy i Åfjord kommune i Trøndelag med omlag 300 innbyggere. Men på øya er det skapt et lite reiselivseventyr rundt Stokkøya Sjøsenter. Stedet har hytter både over og under jorda, og en populær strandbar med mange sommerkonserter. Stokkøya har omtrent 300 innbyggere.

MØRE OG ROMSDAL

Romsdalseggen

Starten: Romsdalseggens far, fjellklatrerlegenden Fred Husøy, ante neppe hva han startet da han navnga den populære fjellruta. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Starten: Romsdalseggens far, fjellklatrerlegenden Fred Husøy, ante neppe hva han startet da han navnga den populære fjellruta. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Romsdalseggen ved Åndalsnes har i løpet av noen år blitt en av Norges mest populære fjellturer, og det er ikke så rart. Her er det spisse tinder, dype daler, flotte fjord og majestetiske fjell på alle kanter. Det finnes én familievennlig (må ikke forveksles med lett) og én litt mer krevende versjon.

Blånebba (1320 moh) har en fantastisk utsikt i enden av Romsdalseggen.

Nå kan man også ta Romsdalsgondolen opp til toppen av byfjellet Nesaksla og deretter gå ned til utsiktspunktet Rampestreken på Romsdalseggens siste del. Den har du muligens sett på «Kompani Lauritzen» på TV2.

Litlefjellet

Den turen i Romsdalen som gir aller mest utsikt for minst innsats! Litlefjellet er en flott light-versjon av Romsdalseggen. Dette er en familievennlig tur, selv for små barn, da det kun tar 20 – 30 minutter fra parkeringsplassen i Venjedalen opp til toppen av Litlefjellet. Her får du ekstremt mye utsikt for lite strev. Et fantastisk skue over til Trollveggen og Trolltindene, Åndalsnes og Romsdalsfjorden.

Ekkertinden

Ekkertinden omtales som Trollheimes svar på Preikestolen, men denne har dobbelt så høyt stup med hele 1000 meter rett ned. Ikke langt fra Ekkertinden ligger Vollasetra som er vakkert restaurert og drevet av Kristiansund og Nordmøre Turistforening (KNT).
Stien mot toppen svinger så vidt innom den gamle, steinsatte setra.

Aursjøvegen

Lille Trolltunga: Aurstupet er en magesugopplevelse av de sjeldne, fire minutters gange fra bilvegen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Lille Trolltunga: Aurstupet er en magesugopplevelse av de sjeldne, fire minutters gange fra bilvegen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Den gamle anleggsvegen Aursjøvegen er en skjult hemmelighet for mange, men overgår mye av det Norge kan by på av spektakulære vegstrekninger. Fjellveien går fra Sunndalsøra i Sunndal kommune til Eidsvåg i Molde kommune. Bilturen passer ikke for bobiler eller biler som trekker campingvogn.

Ved Aursjøvegen får du «Norges fineste utsikt på fire minutter».

Innerdalen

Innerdalen er jo Norges vakreste dal, mener enkelte. Med topper som Skarfjell, Innerdalstårnet, Snøfjell og Renndølskammen. Innerdalstårnet regnes av mange som den heftigste og mest legendariske toppen i Trollheimen.

Den ble også landskjent som Blåfjell fra NRK-serien «Jul i Blåfjell». I Innerdalen ligger Innerdalshytta til Kristiansund og Nordmøre turistforening, som består av en eldre selvbetjent hytte og en betjent hytte. Gamlehytta ble bygd i 1893, er den første større turisthytta nord for Dovre bygd spesielt for fjellturistene.

Grip

Grip var lenge Norges minste kommune. Dette er et lite og vakkert øysamfunn nordvest for Kristiansund og ligger helt ute i havet. Grip er godt bevart og idyllisk, med egen turistbåt , Gripruta, som kjører fra Kristiansund sentrum i sommersesong. Få med deg den vakre kirka på Grip.

Slogen

Midt i Sunnmørsalpene ligger den imponerende fjelltoppen Slogen (1564 moh.), som ofte kommer på lister over Norges fineste toppturer. Til tross for sitt spisse og bratte utseende er toppen relativt enkel å bestige. Fra toppen har du en fantastisk utsikt til tindene rundt og de irrgrønne dalene dypt nede ved Hjørundfjorden. Turen opp til Slogen egner seg fint som dagstur, men legg gjerne inn en overnatting på selvbetjente Patchellhytta før du bestiger toppen neste dag.

Hjørundfjorden rundt

Ut på fjorden: Padletur på Hjørundfjorden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Ut på fjorden: Padletur på Hjørundfjorden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Hjørundfjorden rundt gir tur gjennom de mektige Sunnmørsalpene. Rutens laveste punkt er i fjøresteinene, ja faktisk på fjorden, til høyeste punkt syd for Blåbretinden på 1170 meter.

Av opplevelser underveis kan nevnes nydelige Molladalen, trange Litlekoppen, grunnmurene etter Nøvedalssetra, tettstedet Finnes, Kvitelvdalsvatnet, Steinreset, fergekaia på Leknes og den veiløse bygda Trandal.

Av høye fjell direkte fra ruten kan nevnes: Jønshornet, Kolåstinden, Dalegubben, Kvitegga, Slogen, Saksa og Blåbretinden.
Du kan også ta en dagstur med båt fra Ålesund til Øye innerst i Hjørundfjorden.

KNYTING: Det fins utallige måter å knyte sko på, her har du en metode som gikk overraskende fort! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Reindalen i Tafjordfjella

Reindalen er en uvanlig vakker dal med gammel furuskog og et rikt planteliv, og er en del av Tafjord-Reindalen landskapsvernområde. Reindalseter ligger ved østenden av Langevatnet i Reindalen og er midtpunktet i rutenettet i Tafjordfjella.

Runde fyr

Helt ute i havgapet på Sunnmøre på den kjente fugleøya Runde ligger Runde fyr. For å komme ut til fyret må en følge stien over de grønne klippene der fuglene hekker.

Her er det nydelig utsikt over havet, øyer og høye fjell. Her ute opplever du naturkreftene på nært hold!

Runde fyr er et av 80 fredete fyr i Norge og ble satt i drift i 1767 som det første fyret nord for Stad.

I 235 år hadde fyret deretter bemanning av fyrvoktere, assistenter, koner, barn, guvernanter, tjenestefolk og husdyr. Nå er det blitt overnattingsmulighet for reisende her.

Rogaland

Kjerag

Helt på kanten: Kjerag ved Lysefjorden. Odd Inge Worsøe/DNT
Helt på kanten: Kjerag ved Lysefjorden. Odd Inge Worsøe/DNT Vis mer

Kjerag er majesteten i Lysefjorden øst for Stavanger. Du kan komme deg til dette området via buss, båt eller bil. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men ønsker du en annerledes opplevelse bør du ta turen opp til Kjeragplatået og Kjeragbolten.

Flørlitrappene

Flørli ligger på sørsiden av Lysefjorden og er siste anløpssted med rutebåten før Lysebotn. Stedet som ligger i ei bratt li, er uten veiforbindelse, så her er båten eneste mulighet. Her kan du gå den gamle trappen er 1470 m lang og går fra sjøen og opp til Ternevatnet, en stigning på 740 m. Trappen har 4444 trinn og er en av verdens lengste i sitt slag.

Trappen har blitt en turistattraksjon. Turistforeningen har også merket en kort rundløype som går opp en del av trappen og videre bort til turiststasjonen øverst i bygda. Tilbaketuren følger grusveien gjennom bygda. På denne turen får du med deg ca. 700 trinn. Husk at trappen er svært glatt når den er våt og at du går på eget ansvar.

Skåpet turisthytte

Sommernatt i fjellet. Fra Skåpet en flott natt. Foto: Turistforeningen
Sommernatt i fjellet. Fra Skåpet en flott natt. Foto: Turistforeningen Vis mer

Skåpet er en selvbetjent turistforeningshytte som er helt ulik alle andre over 550 DNT-hyttene. Den spesielle hytta har på kort tid blitt en av de mest populære i turistforeningens system. De spektakulære hyttene er innfallsporten til rutenettet i Frafjordheiene på sørsiden av Lysefjorden.

Skåpet er dermed også første eller siste hytte på fotturen Lysefjorden Rundt, en sammenhengende ukesvandring rundt hele Lysefjorden som går innom de verdenskjente attraksjonene Preikestolen, Kjerag og Flørlis 4444 trappetrinn.

Jærstrendene

Dra til sjøs: De fine strendene ved Jæren venter. Foto: Kristine Tofte/DNT
Dra til sjøs: De fine strendene ved Jæren venter. Foto: Kristine Tofte/DNT Vis mer

Jærstrendene er navnet på det lange og vakre strandområdet fra Tungenes i nord til Sirevåg i sør og har en lengde på hele 70 km. Her er det 25 km sandstrender, resten er rullesteinstrand og morenekyst.

Et særpreg er at havet står rett på land, og det finnes ikke skjærgård langs Jærkysten, noe som er helt unikt i Norge. Her kan man bade, lete etter skatter langs strendene og surfe. Eller kanskje kjenne naturens krefter hvis man oppsøker strendene i uvær.

Preikestolen

Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av landets mest gåtte fjellturer. Målet for alle er utkikksplatået mot fjorden. Og med på kjøpet får du en flott tur i frodig vestlandsterreng. Her er det både idyllisk skogsterreng og flere flotte utkikkspunkter underveis.Husk gode sko, mat og drikke. Dette er ikke kjapp tur i sandaler. Preikestolen fikk internasjonal oppmerksomhet da Tom Cruise la deler av innspillingen til Mission Impossible 6. Men i filmen ble den norske attraksjonen flyttet til India.

Gullruta

Lettgåtte og idylliske Gullruta i Etnefjellene tar deg gjennom variert og vakkert vestlandsterreng. Her får du vestlandsnatur på sitt aller vakreste.

Turen fra Seljestad til Olalia er en 6 dagers tur, og overnatting underveis skjer på de flotte hyttene i Etne- og Saudafjellene. Turen går i et område som veksler mellom vakkert og spennende høgfjellsterreng og stier som svinger seg ned og opp gjennom bjørkelier. Det er god utsikt under store deler av turen, mot nord viser Folgefonna seg i sin storhet. Underveis finner du badekulper med friskt rennende vann.

Reinaknuten

Følger du Ryfylkeveien fra Tau, vil du etter 10-15 kilometers kjøring passere noe av den mektigste naturen Rogaland kan by på. Fjellmassivene på begge sider av Tysdalsvatnet gir en imponerende ramme. Denne «Bjørheimskjeften» var i eldre tider et viktig seilingsmerke. På sørsida av vatnet reiser de bratte fjellveggene seg opp til Reinaknuten, 787 moh. Den merkede turstien til Reinarknuten starter ved parkeringsplassen på veien over Leite mellom Bjørheimsbygd og Jørpeland. Turen har en høydeforskjell på 450 meter, med enkelte bratte parti. Fotturen tar 5 timer t/r. Ved den gamle varden på toppen er det en fantastisk utsikt over Nedre Tysdalsvatnet og store deler av Ryfylkefjordene og Ryfylkeheiene.

Sogndalstrand

En skatt: Sogndalsstrand omtales av flere som Norges fineste sted. Ta turen og se selv. Foto: Knut Bry
En skatt: Sogndalsstrand omtales av flere som Norges fineste sted. Ta turen og se selv. Foto: Knut Bry Vis mer

Vakre Sogndalstrand ligger i Hauge i Dalane og er Norges første tettsted som ble fredet. Sogndalstrand betegnes i dag som et «kyst-tettsted av nasjonal verdi» og er fredet for å beskytte tettstedet mot utbyggingspress.

Det lille tettstedet ligger ved kysten helt sør i Rogaland. Og de gamle husene ligger tett på begge sider av den smale gata som er gågate. Det er laget gjesteparkering til de besøkende som har en fin opplevelse til fots gjennom Strandgaten og ned til sjøen.

Sokndal kommune er den første kommunen i Norge som ble med i Cittaslow-bevegelsen. Medlemskapet innebærer at en tar vare på det som særpreger kommunen og satser på det lokale og unike. Hver høst arrangeres «Kjærlighedsvego». Tanken bak denne uka er å vise omsorg og ta godt vare på hverandre. Her er ingen turister, alle er gjester.

Himakånå

Himakånå er navnet på den spektakulære fjellformasjon som henger ut høyt over Lysevatnet, nær Hinderåvåg. Den blir gjerne kalt for Nedstrands svar på Trolltunga, og er 357 meter over havet.

Fjellfolk vil kanskje påpeke at Himakånå er betydelig mer beskjeden enn Trolltunga, men det er slett ingen ulempe. For turen er mer familievennlig og ikke minst raskere å gå. Turen til toppen tar ca en time og fra toppen kan du nyte panoramautsikt over Lysevatnet, Nedstrandsfjorden og gårdene som er omkranset av den frodige skogen.

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger, eller Straen som området også kalles, er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. Dette er en opplevelse, og benytt gjerne sjansen denne sommeren før området igjen blir overbefolket av cruiseturister.

Dette er den eldre bebyggelsen som ligger i skråningen vest av Vågen i Stavanger og består av hele 173 vernede og restaurerte trehus som ble oppført på slutten av 1700- og i løpet av 1800-tallet. Man kan bli med på guidet fottur eller segwaytur - eller bare rusle på egen hånd.

Lista over de 101 fineste reisemålene i Norge er laget i samarbeid med Den Norske Turistforening.

Send oss dine favoritter

Send oss dine favoritter

Kjenner du til andre steder og turer som bør være med på lista over de fineste?
Da kan du legge inn ditt forslag med egne bilder her.
Eller sende ditt tips på epost til orl@thetravelinspector.no

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer