Parfyme, makeup og hudpleie på taxfree

11 av 15 produkter er dyrere

Et godt råd er å sjekke prisen hjemme før du drar kortet i taxfree-butikken.

DYRERE: Vår prissjekk viser at 11 av 15 produkter er dyrere i den billigste taxfreebutikken enn i den billigste norske nettbutikken. Foto: Shutterstock / NTB
DYRERE: Vår prissjekk viser at 11 av 15 produkter er dyrere i den billigste taxfreebutikken enn i den billigste norske nettbutikken. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grensene har åpnet igjen, og mang en nordmann velger å ta en tur til utlandet enten med fly eller båt.

Og med det kommer noe mange verdsetter og andre gjerne vil ha avviklet: taxfree-handel.

Der kan det være mye penger å spare om du handler de riktige varene, kanskje særlig med tanke på alkohol og tobakk, men det er også mye som ikke er billigere, viser vår pristest.

15 produkter sjekket

Vi har sjekket prisene på utvalgte produkter innen hudpleie, kosmetikk og parfyme på tre «danskebåter» (Fjordline, DFDS og Color Line), samt på taxfree-butikken i ankomsthallen på Gardermoen.

Det har vi gjort helt uten å reise, via selskapenes taxfree-kataloger på nett. Prisene har vi så sammenliknet med den laveste prisen vi fant på Prisjakt.no for samme produkt. Prisene ble hentet inn 12. juli.

Av de 15 prisene vi sjekket var det faktisk bare fire produkter som var rimeligere på den billigste av taxfree-butikkene enn om du bestiller dem fra en norsk nettbutikk. I den dyreste taxfree-butikken var bare 2 av 15 produkter billigere.

Både Fjordline og DFDS oppgir sine priser i danske kroner. Her har vi brukt kursen per 12. juli, som ifølge Norges Bank betyr at 100 danske kroner er cirka 139 norske kroner. Merk at vi bare har sett på priser for enkeltprodukter, altså ikke 3 for 2-kampanjer, egne priser for klubbmedlemmer eller liknende.

For ferjenes del har vi bare sett på dem går til Danmark - for eksempel seiler Fjordline også til Sverige, og Color Line både til Sverige og Tyskland. På disse ferjene kan prisene være annerledes.

Merk at manglende pris i tabellene under ikke nødvendigvis betyr at varen ikke finnes i utvalget, men at produktet ikke er nevnt i taxfree-katalogen.

Hudpleie: Alt dyrere

Begynner vi med de fem hudpleieproduktene, viser det seg at ingen av dem er billigere på taxfree enn om du bestiller fra den billigste norske nettbutikken:

Noen priser er svært jevne, der det skiller ei krone, mens du faktisk betaler rundt 30 prosent mer for ett av produktene både på Gardermoen og DFDS sammenliknet med å bestille det fra den rimeligste nettbutikken.

Makeup

Hopper vi videre til makeup-avdelingen er prisene mer varierte, også mellom taxfree-butikkene. Blant annet er concealeren fra Helena Rubinstein billigst på Color Line, men dyrest på DFDS:

Som du ser er renseserviettene fra Ole Henriksen 40 prosent dyrere på taxfree sammenliknet med prisen hos Fredrik & Louisa, men enkelte av båtene har 3 for 2-tilbud på dem, som da vil gjøre det noe rimeligere for tre pakker.

Parfyme: Ikke alltid billigere

Mange tror nok det er masse penger å spare på å handle parfyme på taxfree, og det kan det være, men langt fra alltid.

Her er tabellen:

Som du ser er fire av fem parfymer dyrere på den dyreste taxfree-butikken sammenliknet med den billigste norske nettbutikken, der det bare er Dior-parfymen som er rimeligere i samtlige av taxfree-butikkene.

Husk for øvrig at du i parfymeavdelingen må lese det med liten skrift, både hva gjelder mengden og hvorvidt det er Eau de Parfum (EdP) eller Eau de Toilette (EdT), der førstnevnte er sterkere blandet og derfor noe dyrere.

Lett å la seg lure

Et inntrykk vi har etter å ha tittet igjennom taxfree-katalogene er at de ulike ferjeselskapene antyder at man sparer mer enn man gjør. Det er fordi de sammenlikner sine priser med hva som er veiledende priser på land, men som i de fleste andre produktkategorier selger mange butikker produkter til godt under veiledende pris.

Fjord Line er riktignok billigst på Marc Jacobs Perfect, men besparelsen er bare 15 kroner kontra rimeligste nettbutikk, og ikke 312 kroner som taxfree-katalogen antyder. Foto: Pål Joakim Pollen
Fjord Line er riktignok billigst på Marc Jacobs Perfect, men besparelsen er bare 15 kroner kontra rimeligste nettbutikk, og ikke 312 kroner som taxfree-katalogen antyder. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Et godt råd er derfor å sjekke en prissammenligningstjeneste som Prisjakt eller Prisguide mens du står i taxfree-butikken og sjekke om besparelsen faktisk er så stor som du får inntrykk av.

Bare husk at mobildataprisene kan være svært høye om du ferdes til sjøs, og at du derfor bør være koblet på skipets WiFi-nett. Vi sjekket prisene på dette i fjor - de trenger selvsagt ikke å stemme hundre prosent i år, men du får i hvert fall et visst inntrykk:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer