Riga Latvia

14-dagers selvisolering for norske turister

Siden fredag ettermiddag gjør høye norske smittetall at vi ikke lenger kan reise fritt inn i «smittefrie» Latvia.

LAV SMITTE: Latvia er landet i Europa med minst smitte. Siden fredag er det derimot blitt vanskelig for nordmenn å besøke landet, her fra gamlebyen i Riga. Foto: NTB Scanpix
LAV SMITTE: Latvia er landet i Europa med minst smitte. Siden fredag er det derimot blitt vanskelig for nordmenn å besøke landet, her fra gamlebyen i Riga. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Latvia har lenge vært et av landene med minst smittespredning i Europa, og er per i dag det landet med aller minst smitte, nærmere bestemt 4,8 tilfeller per 100.000, etterfulgt av Finland med 6,4 tilfeller per 100.000 innbyggere - og er noen av få, gule land nordmenn kan reise til basert på norske myndigheters reiseråd.

Finland valgte i slutten av august nok en gang å stenge grensene for nordmenn. Latvia, med reisefavoritten Riga som hovedstad, har i forbidelse med Covid-19 innført et system med røde og gule land.

Men at et land er gult, betyr noe helt annet i Latvia enn i Norge:

Reiser du fra et land som har over 16 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, havner du i den gule kategorien, som gjør det vanskelig å besøke landet som turist. Fredag ble det klart at Norge nå er et slikt gult land for Latvias del.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Selvisolering i 14 dager

Fredag ettermiddag ble det klart at Norge nå er over Latvias nedre grense, ettersom vi per i dag har 17,3 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, ifølge tall fra European Center for Disease Protection and Control (ECDC).

Personer fra gule land bør «evaluere behovet for en tur til Latvia», skriver Latvias myndigheter på sine nettsider.

Reisende fra gule land, som Norge, må gå i 14-dagers selvisolering ved innreise i Latvia. En langhelg i «smittefrie» Latvia, er altså ikke lenger et alternativ, selv om Latvia altså regnes som gult land av Norge - og ikke gir karantene ved retur til Norge.

Her er reglene for selvisolering ved ankomst Latvia, ifølge Latvias myndigheter:

  • Selvisolering må skje hjemme hos personen eller på et annet oppholdssted. Ved selvisolering skal du unngå å ha direkte kontakt med andre ved å ikke motta besøk, besøke andre,dra på jobb eller til andre offentlige steder hvor det er mye folk, bortsett fra for å handle eller for å komme deg til oppholdsstedet umiddelbart etter ankomst.
  • Bruk munnbind, følg med på helsa di og mål temperaturen morgen og kveld.
  • Dersom du har hoste, feber eller kortpusthet, kontakt lege umiddelbart.

Ny vurdering på fredag

Latvia oppdaterer sine lister over røde og gule land hver fredag ettermiddag. Dersom Norges smittetall går ned til under 16 per 100.000 innbyggere innen fredag, kan det igjen bli mulig å reise til Latvia uten å måtte selvisolere seg ved ankomst til landet.

Her er nordmenn velkomne

Da de norske reiserådene ble endret sist uke, var Syden-destinasjonen Kypros ett av landene som gikk fra rødt, til gult - som altså betyr at du kan reise til landet uten å gå i karantene når du kommer hjem - selv om man som grunnleggende regel er anbefalt å unngå unødvendige reiser.

Kypros opererer med land i kategoriene A, B og C, der Norge på den sist oppdaterte lista fra 1. september, er et kategori A-land:

Dette betyr at man per i dag kan reise til Kypros uten å måtte testes ved ankomst, og uten å måtte selvisoleres i 14 dager.

Myndighetene på Kypros understreker at kategoriseringen av land basert på en epidemiologisk risikovurdering, er ekstremt dynamisk og kan endres når som helst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer