14 jobber på 14 dager

Mayliss Blix og venninnen Huenu Solsona ville se New York fra innsiden.

PÅ JOBB I NEW YORK: Huenu Solsona (til venstre) og Mayliss Blix sammen med verdensmester Yuri Foreman, på jobb på legendariske Gleason's Gym i Brooklyn. Foto: Privat/Hueno Solsona og Mayliss Blix
PÅ JOBB I NEW YORK: Huenu Solsona (til venstre) og Mayliss Blix sammen med verdensmester Yuri Foreman, på jobb på legendariske Gleason's Gym i Brooklyn. Foto: Privat/Hueno Solsona og Mayliss Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mayliss Blix og Huenu Solsona er nettopp kommet hjem fra en tre ukers opplevelsesferie i New York. Med unntak av litt powershopping i starten av ferien, har det ikke vært mye tid til sightseeing i The Big Apple. De har nemlig vært på jobb, 24/7, i to uker til ende.

Men hvorfor vil noen bruke ferien sin på å jobbe, og det til og med helt gratis?

– Jeg kom til et punkt hvor jeg ønsket meg noe mer enn vanlige turistferier. Jeg er også veldig glad i mennesker, og man lærer så mye når man er på en sånn tur. Det er enkelt å gjøre i utgangspunktet, og man får opplevelser og minner for resten av livet. Jeg vil absolutt anbefale det for alle, hvis de er på jakt etter noe annerledes, sier Mayliss til DinSide.

Du trenger heller ikke reise så langt som de gjorde for å få en liknende opplevelse, synes Mayliss.

– Tenk å jobbe en dag på Ullared, for eksempel, det måtte jo være fascinerende, sier Mayliss til DinSide.

Vi har testet Ullared som destinasjon. Her kan du se hva vi synes.

Ikke akkurat A4-ferier

Vi har også tidligere skrevet om Mayliss' originale ferieopplevelser. For dette er jenta som ikke akkurat velger charterferie og solsenger. Hun velger heller opplevelser - og nå snakker vi ikke museumsbesøk eller strikkhopping. Hun har tidligere reist to uker i Hongkong uten penger, og har vært på overlevelsestur i en måned på en øde øy i Thailand.

Denne gangen ville hun og venninnen Huenu Solsona oppleve folks arbeidshverdag ved å jobbe sammen med de en dag i New York.


Det beste var menneskene

Motivasjonen bak denne arbeidsferien var å oppleve folks hverdag gjennom jobbene deres. Og det fikk de.

– Det beste ved denne turen var opplevelsene og de folkene vi traff. Jobbene ble på en måte en døråpner til menneskene, sier Mayliss til DinSide.

De hadde tre jobber i boks før de reiste, og resten fikk de landet i løpet av tre dager etter ankomst.

– Vi brukte tre dager på å finne alle jobbene, og vi virkelig trålet Manhattan og omegn opp og ned. Noen av jobbene hadde vi planlagt og ønsket oss i forkant, mens andre jobber kom opp helt tilfeldig. Så fort vi hadde fylt opp 14 jobber, var det bare å sette i gang, sier Mayliss.

Hun forteller at det var ganske hektisk da de var ute og spurte etter jobber.

– Du får i utgangspunktet ikke mange minuttene til å presentere et slikt prosjekt, så det gjaldt å ta på seg det aller beste smilet og pitche for alle penga, fortsetter hun.

– Newyorkere er generelt veldig åpne, og mange syntes at det var en morsom idé og flott at noen ønsket å feriere på denne måten. Veldig mange hadde ikke tenkt på dette som en mulighet, forteller Mayliss til DinSide.

De morsomste jobbene

I løpet av arbeidskarrieren i New York, fikk de prøve seg som alt fra burgerpressere på McDonalds, til frivillige på shelter for hjemløse, samt hundepassere og reklameskilt-holdere.

Mayliss i full brannmannuniform. Foto: Privat/Hueno Solsona og Mayliss Blix
Mayliss i full brannmannuniform. Foto: Privat/Hueno Solsona og Mayliss Blix Vis mer


Alle jobbene var selvsagt ikke like morsomme. Men de beste jobbene, synes Mayliss, var på brannstasjonen, Gleason's Gym og New York Resque Mission; shelteret for hjemløse.

– Menneskene ... det var menneskene på disse plassene som gjorde så sterke inntrykk, i tillegg til at miljøene var utenom de vanlige, sier Mayliss.

På brannstasjonen viste de sine kokkekunster ved å lage middag til alle branngutta og slik være en del av teamet.

– Å være på Gleason's Gym var som å være på filmsettet til Rocky-filmene, sier Mayliss entusiastisk til DinSide.

– Vi var omringet av legendariske boksetrenere og verdensmestere i alle retninger. Det var 'salt of the earth'-folk med alle slags livserfaringer samlet under ett tak. Vi ble til og med trent av en av verdens beste boksetrenere, Hector Roca, som trente Hillary Swank i fem måneder før hun spilte inn filmen 'Million Dollar Baby'. En uforglemmelig opplevelse, det sier seg selv, forteller Mayliss.

Mest inntrykk gjorde arbeidsdagen på tilfluktsstedet for hjemløse, mens den hardeste jobben var på McDonalds!

Noe for alle

Mayliss vil gjerne anbefale en slik ferieform for alle, men hun påpeker at det nok er en fordel å ha en viss type personlighet for å sette pris på denne typen ferie.

– Du bør nok være åpen, søkende og uredd - og ganske fleksibel: Alt kan skje og alt kan forandre seg på kort tid. Man bør også like og være ekte interessert i mennesker, det er jo den største delen av opplevelsen, egentlig. Utover det, tror jeg alle kan gjøre det, sier Mayliss.

Billig ferieform

Tre uker i New York trenger ikke å koste så veldig mye, ifølge Mayliss. De bodde i en leilighet som de hadde byttet mot Huenos leiliget i Sør-Afrika, via nettsiden HomeExchange. Flybilletten kostet 5.500 kroner, og så betalte de 29 dollar uka for et ukeskort på T-banen, i tre uker. Så kommer mat i tillegg, men det må du jo også ha hjemme.

Utsikt fra terrassen på leiligheten som de fikk byttet til seg via boligbytte-tjenesten HomeExchange. Foto: Privat/Hueno Solsona og Mayliss Blix
Utsikt fra terrassen på leiligheten som de fikk byttet til seg via boligbytte-tjenesten HomeExchange. Foto: Privat/Hueno Solsona og Mayliss Blix Vis mer


– Det har vært en intens ferie, men på en positiv måte. Jeg er utrolig imponert over menneskene jeg traff. Når man gir litt, får man så innmari mye tilbake. Da tenker jeg ikke bare på opplevelser, men når det kommer til velvilje, åpenhet og alt. Man treffer så mange forskjellige mennesker, men på tross av de åpenbare ulikhetene, er alle egentlig ganske like inni. Det er rom for ettertanke, uten tvil, sier Mayliss.

Hva nå? Har hun planer om nye ferieeventyr?

– Jeg tror ikke at dette blir den siste turen, sier Mayliss og smiler.

Her får du mer: Du kan lese alt om Mayliss' og venninens New York-eventyr på
Facebooksiden deres.
Der kan du også lese mer om folkene de traff og historiene de kunne fortelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer