14 solkremer til test

Se hvem som gir deg mest og minst valuta for pengene.

14 solkremer til test
Publisert
Sist oppdatert

Det britiske forbrukermagasinet Which har testet 14 solkremer, hvorav fire kremer synes å yte lavere beskyttelse enn kremen lover. Hvilke kremer dette er, kan du se lenger ned i artikkelen.

Alle kremene i testen lover faktor 15. Tre av kremene yter endog bedre beskyttelse enn faktoren på flaska lover.

Ti sannheter om soling

Test

Which har testet kremene etter europeisk standard (Colipa) for solkremer. Kremene settes på et lite testområde på ryggen til 12 frivillige, som blir utsatt for UVB-stråler fra en spesiell lampe som simulerer sollys og registrerer når huden til de 12 frivillige blir rød. De laveste UVB-dosene som trengs før huden blir rød, blir sammenliknet med og uten produktet for å fastsette solfaktoren.

Høy solfaktor ingen garanti

Har du solvett?

Bruker du solkrem? (Avsluttet)
Ja, alltid(53%)
Noen ganger(44%)
Nei, aldri(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mest for pengene

På bakgrunn av testresultatene, har Which pekt ut fem produkter som er best i test og som gir deg mest valuta for pengene:

Asda Sun System Protection Lotion SPF 15
Målt solfaktor: 24
Nettside: Asda
Denne solkremen selges hos butikkjeden Asda, som også har nettbutikk.

Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion SPF 15
Målt solfaktor: 16,9
Nettside: Hawaiian Tropic

Nivea Moisturising Sun Lotion SPF 15
Målt solfaktor: 15,3
Nettside: Nivea

Superdrug Solait Sunshine Defence Lotion SPF 15
Målt solfaktor: 14,5
Nettside: Superdrug

Boots Soltan Moisturising Suncare Lotion SPF 15
Målt solfaktor: 14,2
Nettside: Boots

Kremene er også målt og gradert etter UVA-beskyttelse og solfaktorbeskyttelse under vann. Dette kan du lese mer om hos Which på nett.

Produktene fra Nivea og Boots er de kremene blant fem på topp, som er direkte tilgjengelig fra norske butikker. De øvrige produktene er selvsagt er tilgjengelige via nettbutikker.

Trygg soling med plaster

Usikkerhet ved målinger

Etter at Which i den årlige solkremtesten fant at flere av solkremene har lavere solfaktor enn det som kremen lover, etterspør Which en gjennomgang av kosmetikkindustriens retningslinjer for solkremtesting.

Retningslinjene tillater at testene kan utføres på forskjellige måter, slik at to forskere kan teste den samme solkremen for solfaktor - begge ifølge retningslinjene - men altså konkludere med forskjellige resultater.

Styr unna disse

Ifølge testen er det fire solkremer som ikke tilfredsstiller kravene til UVB-testen. Kremene må ha en målt solfaktor på minst 12,5 for å bestå. Selv om de aktuelle kremene på jumboplass består UVA-testen, greier de altså ikke kravene for UVB-strålene.

Tre av disse kremene er produkter produsert for store, britiske supermarkedkjeder: Wilkinsons, Tesco og Marks & Spencer. Malibu Protection spray er fjerdemann på listen med produkter som ikke bør stå øverst på førstevalglista.

Bestått, men ikke i tet: Disse kremene er også testet, og tilfredsstiller kravene for solfaktor og beskyttelse, men kommer ikke opp på listen over beste kjøp, fordi de ikke matcher de beste i testen: Garnier Ambre Solaire Moisturising Protection Milk, L’Oreal Solar Expertise Advanced Protection Lotion, Sainsbury’s Sun Protect Lotion, Avon Bronze Sun Spray Lotion og Piz Buin In Sun Lotion.

Ikke kremen som avgjør

Husk at det ikke er solkremen som nødvendigvis avgjør om du blir solbrent eller ikke - det er like mye hvor ofte du smører deg. Påfører du solkrem om morgenen og steker deg på stranda hele dagen, må du nok forberede deg på en svidd skinke selv med solfaktor 50.

Kreftforeningens anbefalinger er som følger: Smør deg ofte, unngå solen midt på dagen (mellom 12 og 15), bruk solhatt, solbriller og klær, og ta pauser fra solen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer