16 tøffe turar med Arne Hjeltnes

"Barn ingen hindring" har en storartet målgruppe -- alle oss foreldre som har dårlig samvittighet fordi vi ikke føler vi gjør nok med ungene våre. Selv om de fleste av oss sannsynligvis er mer ute med barna enn våre foreldre noen gang var, ønsker vi til enhver tid at vi kunne gjøre mer. Og mer og mer og mer...

Barn ingen hindring, hevder Arne Hjeltnes i sin turbok.
Barn ingen hindring, hevder Arne Hjeltnes i sin turbok. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arne Hjeltnes er tydeligvis meeeget flink til å komme seg ut med sine tre barn; Agnes (3), Ingeborg (7) og Ømjer (9). Sammen med barnas mor, Cathrine Gehrken, har han så tatt bilder, laget små fortellinger om sine egne turer -- og laget en bok med masse tips om hva som bør gjøres for at turen skal bli hyggeligst mulig.

Totalt inneholder boken "16 turer for små og store i Norge", delt inn etter måneden de er foretatt i. Man kan begynne med isfiske (januar), hvor Hjeltnes har tatt med seg barna til Bogstadvannet laget noen hull i isen og fisket de minste fiskene som kanskje noen gang er tatt på krok her i landet. "Isfiske er best i klart vêr, seiar ekspertane. Ikkje skjønar eg korleis fisken kan bry seg om det. Den som er under isen. Kanskje er det slik at isfiske er best for isfiskarar i fint vêr?" Men man får faktisk lyst til å dra avgårde og prøve selv, og da er det strålende at boken inneholder både tips om hvor man kan finne ut mer om isfiske, opplysninger om nyttig utstyr og en rekke andre ting.

I februar drar familien avgårde på skitur over Oleskar til Beitostølen, igjen med gode råd både når det gjelder riktige ski til barna, hva man kan snakke om på turen, hva som er med i sekken osv. For å kunne dra med seg barn på litt lengre turer, anbefaler Hjeltnes at man tar med et tau som de kan dras i.

Gråværstur i Bergen

Familien Hjeltnes/Gehrken drar på snøhuletur, de tar båt til en øy i Oslofjorden for å oppleve våren, tur i Nordmarka -- utenfor alle skogsveiene, på sykkeltur (igjen i Nordmarka), de går på en imponerende tur i Jotunheimen -- for ikke å snakke om en tur over Vidden i Bergen i det gråeste været man kan tenke seg.

At Arne Hjeltnes kan fortelle, er det vel få som etter hvert tviler på. At "fruen" Cathrine Gehrken også er en flink journalist, er det mange som vet. Og at resultatet av boken dermed er blitt så bra, bør derfor ikke komme som en overraskelse på noen. Enkelte har riktignok hengt seg opp i at hele bokprosjektet er litt for enkelt, man tar noen middels bra bilder på noen enkle turer med familien, skriver noen små historier og gir det hele ut i bokform. Realiteten er at slik kritikk skyter langt over mål. Denne boken er nemlig en strålende inspirasjonskilde for de aller fleste foreldre -- som ofte er usikre på hvor mye man egentlig kan gjøre sammen med barna sine. Og bruker man "Barn ingen hindring" som en hjelper til å komme seg ut de første gangene, er det gjort -- de fleste av oss vil ikke lenger ha gode unnskyldninger for å holde oss inne -- eller til nød i nærmiljøet -- på fine fridager.

Klar styrke

Glade sommerbarn - forfatteren selv og søsteren poserer i fjæra lenge før kjendisstatusen var sikret.
Glade sommerbarn - forfatteren selv og søsteren poserer i fjæra lenge før kjendisstatusen var sikret. Vis mer


Hjeltnes og Gehrken (som ikke har fått navnet sitt på omslaget) har basert hele boken på egne opplevelser, og det er en klar styrke. Ved å skrive morsomt og opplysende om egne erfaringer, har de klart å virkelig lage en nyttig liten bok. At den i tillegg er illustrert med familiebilder både av Hjeltnes og søsken som barn, og av hans egne unger på tur, gjør bare det hele mer sjarmerende.

Kagges forlag har av enkelte blitt latterliggjort fordi de gir ut såkalte kjendisbøker. Men dersom "Barn ingen hindring" er en målestokk, er det bare å bøye seg i støvet. Arne Hjeltnes er -- på sin side -- nesten for god til å være sann...

Bokfakta:

Tittel: Barn ingen hindring, 16 tøffe turar for små og store i Norge
Forfatter: Arne Hjeltnes
Forlag: Kagge Forlag
Utgitt: høst 2002
Pris: 299 kroner
160 sider

Mer om reiselitteratur på DinSide:

 • Spis her - guider deg til 330 besøksverdige restauranter, fra Svalbard til Sørlandet.

 • Kystriksveien Rv17 - 670 kilometer vei, seks fergeoverfarter og eventyrlig natur. Riksvei 17 har fått egen reiseguide.

 • Sommerens feteste reisekompis - DinSide Reiser kårer årets beste reisehåndbøker til storbyene.

 • Livsnyterens København-guide - viser vei til lun leverpostei, bayer og snaps.

 • En reise i Norge - herlige matretter, himmelsenger og fantastiske omgivelser.
 • Ut på tur?


  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer