17. mai - lommetyvenes dag

Pass godt på mobilen din.

MYE MOBILTYVERI: 17. mai bør du passe ekstra godt på verdisakene dine. Foto: colourbox.com
MYE MOBILTYVERI: 17. mai bør du passe ekstra godt på verdisakene dine. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nasjonaldagen er høytid for mobiltyveri, advarer forsikringsselskapet Tryg. De råder folk til å ha verdisakene helst tett inntil kroppen på 17. mai.

– Nasjonaldagen er en av de dagene der flest mobiler og kamera blir frastjålet. Spesielt utsatt er du når oppmerksomheten din er rettet mot togene. Da ser tyvene sitt snitt til å forsyne seg fra vesker og lommer, advarer Kirsten Tonheim, reiseskadesjef i Tryg, i en pressemelding.

Selskapet har vært i kontakt med politiet som sier at 17. mai er kjent for å være dagen med flest lommetyverier i Oslo. Omreisende lommetyver har også blitt et stort problem.

– Det var en kraftig økning i lommetyverier i Oslo i fjor; 45 prosent økning i forhold til året før. Den økningen har ikke stoppet opp, har Roar Kvassheim, politioverbetjent ved Sentrum politistasjon, tidligere uttalt til DinSide.

Les også: Rekordmange lommetyver i Oslo

Utnytter trengselen

Siden store folkemengder er en del av nasjonaldagen, gjelder det å ta sine forholdsregler.

Ifølge Kvassheim opererer ofte lommetyvene slik:

Trygs tips mot lommetyveri

 • Ikke ta med deg mer verdisaker og kontanter enn nødvendig
 • Vær klar over du kan bli observert ved minibanker og i betalingssituasjoner av personer som er ute etter å se koden din for så å stjele kortet ditt. Ikke skriv ned PIN-kodene dine, og skjul hånden når du taster koden
 • Vær på vakt om noen prøver å avlede deg
 • Ikke ha lommebok i håndvesken, barnevogna eller baklommen. Oppbevar penger og kredittkort inn mot kroppen
 • Følg spesielt godt med på verdisakene når det er trengsel, for eksempel på kollektive transportmidler
 • Hold øye med verdisakene dine til enhver tid
 • Anmeld alltid tyveri

 • – Det er mye utnyttelse av trengsel. Hvis ikke det er trengsel, skaper gjerningspersonene selv trengsel. De bruker også mye distraksjon og avledningsmanøvre.

  Normalt er de mest utsatte stedene avgangene og holdeplassene hvor det er mest reisende, som Oslo S, Nationaltheatret, sentralbaneområdet og Brugata. Men også på 17. mai bør du være spesielt på vakt dersom du tar kollektivtransport eller befinner deg på steder hvor det er trengsel - uansett hvor du befinner deg i landet.

  Ruter og politiet advarer: – Sidemannen din kan være en tyv

  Ikke legg mobilen på bordet

  – Å ha mobilen liggende på restaurantbordet kan være dumt av flere grunner. I tillegg til at du kan forstyrre omgivelsene og ha oppmerksomheten din på annet enn de du er ment å skulle kose deg med, er altså en mobiltelefon som ligger på bordet et signal til de som måtte ønske å stjele. Da følger tyver ekstra godt med på både deg og situasjonene du i løpet av et bordsete kommer i, og kan slå til i løpet av sekunder når du minst aner det - eller er blitt distrahert av andre samarbeidene tyver. Dette gjelder selvsagt også for andre verdisaker som kamera og lommebøker, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann/senior informasjonsrådgiver i Tryg, til DinSide.

  Du bør heller ikke legge fra deg kamera, lommebok og telefoner i barnevogn.

  – Med så store folkemengder som 17. mai kan frembringe, bør du alltid ha tilsyn med tingene dine. Vesker og sekker bør ikke henge på stolryggen eller stå ved siden av bordet. Ha den på fanget eller på gulvet mellom bena, eventuelt med veskehanken rundt stolbenet, tipser reiseskadesjefen.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer