200.000 nordmenn på fjelltur

Reisearrangørene tjener godt på jentene mens gutta klarer seg selv.

Publisert
Sist oppdatert
- Økt interesse for friluftsliv er nok en del av ønsket om en mer miljøvennlig livsførsel.Merete Habberstad, Den Norske TuristforeningKjerringmarsj og kjerringtorg er noen av grepene turentusiaster fra Rjukan bruker for å få Kari Nordmann ut på tur. Men hva med Ola?

- Gutta er nok mer interessert i konkurranse enn sosial turgåing, sier markeds- og salgssjef i Destinasjon Trysil, Jan Hatten.

De siste årene har friluftstilbudene økt i takt med den gryende interessen. Særlig for kvinner skorter det ikke på tilbud. Her finner vi både fjellmarsjer og sykkelritt med ingen adgang for menn. Og interessen er stor.

Vi vil bruke kroppen vår


- Naturopplevelser er i vinden, sier kommunikasjonssjef i Den Norske Turistforening, Merete Habberstad.

Ta hensyn til våtområdene og bruk broene, sier direktoratet for naturforvaltning Foto: Colourbox
Ta hensyn til våtområdene og bruk broene, sier direktoratet for naturforvaltning Foto: Colourbox Vis mer

De har hatt rekordøkninger i antall medlemmer åtte år på rad, og ligger nå oppunder 200.000 medlemmer. Habberstad tror den økte interessen for friluftsliv er en del av en miljøvennlig livsførsel og at man vil bruke sin egen kropp som motor når man skal på tur. Og hun understreker at menn utgjør over halvparten av medlemsmassen.

Jan Hatten mener at det er flere spesialtilbud for kvinner fordi de er mindre interesserte i konkurranse og mer opptatt av å komme i form sammen med jentene.

- Blander vi inn karer i denne settingen bli det helt annerledes. Under damearrangementene er stemningen og livet på hyttene høy, og damene koser seg med matlaging og rødvin på kveldene. Men samtidig er det overordnede målet med det hele å komme seg i form, sier Hatten.

Han er den heldige mannen som får lov til å delta på Trysilrypa hvert år, som han selv er med på å arrangere. At mer enn 80 prosent av deltakerne går det tøffeste rittet på 12 kilometer, mener Hatten beviser at damene er opptatte av å komme seg i form og at de trener på forhånd.

- Det er en tradisjon at venninnegjenger drar på tur i fjell og mark på visse tider av året, sier kommunikasjonssjef Habberstad. Og dette har kvinnelige turentusiaster over hele landet tatt tak i.

Her er de fineste fjellturene

Gode penger å tjene på damene

Bedriften Jenter På Tur er opprettet av fem kvinner som eier og driver hver sin reiselivsbedrift i Røros. De arrangerer ulike turer og opplevelser for damer i store grupper, og poenget med arrangementene er å selge overnattingsplasser.

- Damene er mye flinkere til å samle seg enn karene. Og når de først er på ferie bruker de mer penger og det er mer å tjene på dem, sier en av gründerne til Jenter På Tur, Elin Norvik.

Skal du på tur i fjell og mark i sommer? (Avsluttet)
Ja selvfølgelig(63%) 245
Ja, kanskje det(21%) 80
Nei, tur i fjell og mark er ikke noe for meg(16%) 63
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Men hun understreker at det viktigste er at damene trives sammen og at disse tilbudene gjør at de får muligheter de ikke har hatt før.

Her er verdens farligste fjelltur

Fjellmarsj og sykkelritt

Trysilrypa som arrangeres hver høst hadde i fjor 2.700 deltakere. For årets arrangement er det allerede 1.800 påmeldte. Her samles damene for løp, turmarsj eller stavgang i Trysilfjellet med distanser og klasser for alle kondisjonsnivåer. Og i fjor som i år avrundes det hele med felles middag og underholdning med TV-kjendisen Tommy Steine. Men det er ikke gratis. Bestiller du nå er prisen 375 kroner, og festmiddagen koster nesten 500 kroner. I tillegg må du betale overnatting.

Langs Gaustatoppen i Rjukan avholdes fjellmarsjen Kjerringsveiven, med kjerringtorg og jenterevy på kvelden. Det er allerede 450 påmeldte for høstens arrangement, og i fjor deltok 2.013 jenter og kvinner. Vil du være med koster det deg 300 kroner for selve fjellmarsjen, mens underholdning og overnatting kommer i tillegg.

Vil du bruke bena på andre måter, kan du være med på Jenterittet. Dette er et terrengsykkelritt som arrangeres i Røros, og avholdes i juni hvert år. Et år før neste ritt har de allerede 14 påmeldte, og prisen en 400 kroner i tillegg til overnatting og reise.

Ting du bør ha med på fjelltur

Men pass på miljøet!

- Økt interesse for friluftsliv er nok også en del av en mer miljøvennlig livsførsel, sier kommunikasjonssjef i Den Norske Turistforening, Merete Habberstad. Men da må vi også passe på at vi behandler naturen bra.

Seksjonssjef i Direktoratet for naturforvaltning, Kari Kveseth, sier hun er glad for at det er økt interesse for friluftsliv, men at folk også må være miljøbevisste og ta med seg søpla hjem.

På det norske fastlandet har vi i dag 29 nasjonalparker. Dette er områder som er vernet nettopp fordi det er et ønske om at folk skal fortsette å benytte områdene, sier Kveseth.

Men på grunn av økt turgåing må det ofte rehabilitering til for å unngå skadende slitasje på de mest populære områdene.

- Vi vil aldri stoppe folk fra å gå ut i skog og mark, derfor er vi opptatt av å passe på at naturen forvaltes så godt som mulig, sier Kveseth.

Singel? Her er fjellets beste sjekkesteder

Vanskelig verningsarbeid

Miljøverndepartementet har tatt den økte interessen for friluftsliv til etterretning og jobber nå med å bevare naturområder og sikre at færre naturområder blir omgjort til boligområder. Men dette er vanskelig.

Økningen i befolkningen i og rundt de store byene fører nemlig til at flere og flere naturområder forsvinner i gravemaskinenes gap. Miljøverndepartementet mener at det offentlige bør gå inn å regulere områdene slik at vi unngår å miste disse naturområdene.

Miljøverndepartementet understreker derimot på sin hjemmeside at naturvern ikke er nok for å sikre den norske naturen. Bevaringen av naturmangfoldet vil først og fremst være avhengig av at vi behandler den godt når vi bruker den.

Les flere tips til sommerferie i Norge

Dette må du ikke gjøre i sommer

Ut på tur, aldri..

..la ting og søppel være igjen der du har ferdes, enten du har overnattet eller vært på dagstur

..vær uaktsom. Ta hensyn til naturområdene og bruk stiene. I bløte partier er det for eksempel viktig å bruke det som er av broer og andre overgangsmuligheter for ikke å tråkke ned disse partiene.

..glem båndtvangsreglene. Av hensyn til dyrelivet er det viktig å følge reglene om båndtvang. Undersøk gjerne om det er noen spesielle lokale bestemmelser om båndtvang - dette kan det nemlig være i perioder av hensyn til det lokale dyrelivet.

..glem reglene rundt bålbrenning. Fra 1. april til 1. september er det forbud mot bålbrenning i skog og mark. Dette er særlig viktig nå som det har vært stor brannfare i mange av fjellområdene.

..hogg av friske kvister og trær når du sanker ved utenom bålbrenningsforbudet.

..glem å skaffe deg jakt- og fiskekort hvis du skal jakte eller fiske i nasjonalparkene.

Kilde: Direktoratet for naturforvaltning, seksjon for nasjonalparkVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer