4 av 10 solkremer oppgir feil solfaktor

Amerikansk forbrukermagasin avslører at mange solkremer ikke holder den solfaktoren de lover.

MANGE SOLKREMER HOLDER IKKE DET DE LOVER: 4 av 10 solkremer som amerikanske Consumer Reports har testet, holder ikke det de lover når det kommer til solfaktor.  Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
MANGE SOLKREMER HOLDER IKKE DET DE LOVER: 4 av 10 solkremer som amerikanske Consumer Reports har testet, holder ikke det de lover når det kommer til solfaktor. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere konstatert at det er stor forskjell på hvordan solkremer er i bruk. Tidligere tester har også vist at det er mange solkremer som inneholder uønskede stoffer som er allergifremkallende eller hormonforstyrrende.

Nå har amerikanske Consumer Reports testet den faktiske solfaktoren i over 60 solkremer, og resultatene er som også andre tester tidligere har vist:

Veldig mange solkremer gir ikke den solfaktorbeskyttelsen som de påstår.

Hele 43 prosent av produktene har ikke den solfaktoren det står på flaska.

Alle kremene som Consumer Reports har testet, er kremer med solfaktor på 30 eller mer - og tre av kremene viste seg faktisk å ha lavere enn faktor 15.

To av solkremene for barn med faktor 50, viste seg å kun ha solfaktor 8!

Kremer med kjemiske filtre er bedre

De dårligste kremene i testen er kremene Banana Boat Kids Tear-Free, Sting-Free SPF 50 lotion og CVS Kids Sun Lotion SPF 50, som viser seg å kun ha faktor 8.

EN AV DE BESTE: Denne er en av de beste i testen, sammen med Trader Joe's Spray med solfaktor 50 pluss. Foto: PRODUSENTEN
EN AV DE BESTE: Denne er en av de beste i testen, sammen med Trader Joe's Spray med solfaktor 50 pluss. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


De beste kremene er La Roche-Posay Anthelios 60 Melt-in Sunscreen Milk lotion, med solfaktor 60, og Trader Joe's Spray med solfaktor 50 pluss.

Det er til sammen 17 kremer som får godkjent i den amerikanske testen, og i tillegg til de to nevnte kremene ovenfor er det 15 kremer som får bestått. Du kan se hele listen over disse 15 hos WebMD.

På bakgrunn av testresultatene anbefaler de generelt at man velger en solkrem med faktor høyere enn 30, samt en med kjemisk filter.

Kremene med kjemiske filtre holder nemlig oftere det de lover:

Det er mange flere solkremer med mineralske solfilter som faller igjennom og ikke holder det de lover (74 prosent), enn kremer med kjemiske solfilter (42 prosent).

Forskjellen på kjemisk og mineralsk solfilter

Kjemisk filter: Trenger ned i huden og stopper solstrålene ved hjelp av en kjemisk prosess. Kremer med kjemisk filter er lettere å smøre ut enn kremer med fysisk/mineralsk filter.
Mineralsk solfilter: Omtales også som fysisk solfiter. Legger seg som en beskyttende hinne på huden. Kan lette svekkes ved tørkin med håndduk eller lek.

Det finnes også kremer med kominasjonsfilter, altså med både kjemiske og fysiske/mineralske solfilter.


- Urovekkende og trist!

BEKYMRET: Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen, håper ikke den amerikanske testen speiler forholdene her til lands også. Foto: Øyvind Bjørkum
BEKYMRET: Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen, håper ikke den amerikanske testen speiler forholdene her til lands også. Foto: Øyvind Bjørkum Vis mer


Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen, uttrykker bekymring for resultatene:

- Det er urovekkende og trist om det er slik som denne testen viser i Europa og i Norge også. Når man kjøper et produkt må man forvente at det holder hva det lover av solfaktor, sier Vigander til Dinside.

Rune Jemtland, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet hos Mattilsynet, som er de som er ansvarlige for kontroll med kosmetikk-produkter i Norge, sier til Dinside at de ikke kjenner til akkurat denne testen, og at det er vanskelig å vurdere den kun på grunnlag av den informasjonen som foreligger.

Han sier også at resultatene ikke nødvendigvis er direkte overførbare til Norge og Europa.

- Det er til dels store forskjeller når det gjelder utvalget av UV-filtre som er godkjent for bruk i solkremer på det europeiske og det amerikanske markedet. Reguleringen av slike produkter er også helt forskjellig i EU/EØS og USA. Det er ikke nødvendigvis slik at det amerikanske markedet gjenspeiler norske og europeiske forhold, uttaler Jemtland til Dinside.

Vanskelig å sammenlikne

Stoler du på at solkremen du kjøper har solfaktoren den lover?

(Avsluttet)
Ja(53%) 1439
Nei(47%) 1265
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Norge og EU har felles regelverk for UV-beskyttende solkremer, og produsenter for det europeiske markedet følger norske og EUs anbefalinger for at solkremer skal ha god nok beskyttelse, sier Jemtland til Dinside.

Men både Jemtland og Marit Sæter, kommunikasjonssjef i Standard Norge, understreker at selv om det finnes en ISO-standard, så er det opp til produsentene om de ønsker å rette seg etter den.

- Det er ingen garanti for at standardene er i bruk over hele verden, de er frivillige å bruke, påpeker Sæter overfor Dinside.

Det er myndighetene i de enkelte landene som eventuelt må bestemme hvorvidt dette er noe de ønsker å pålegge produsentene å følge.

Så lenge dette ikke er bestemt, vil ulike testmetoder gi ulike svar.

- Det er definitivt et problem hvis det blir brukt ulike testmetoder. Da vil det være umulig å sammenlikne de ulike produktene. Internasjonale standarder som man enes om globalt gjør det enklere både for produsenter og forbrukere, sier Sæter til Dinside.

BRUK NOK! Bruker du ikke nok solkrem, får du heller ikke riktig solfaktorbeskyttelse!
BRUK NOK! Bruker du ikke nok solkrem, får du heller ikke riktig solfaktorbeskyttelse! Vis mer


Også Jemtland påpeker at ulike testmetode vil kunne gi forskjellige resultater.

- Det er kjent at små variasjoner i testbetingelser kan gi store utslag i solfaktoren. I EU er det nå standardiserte tester for fastsettelse av solfaktoren i solbeskyttelsesprodukter, for å gi mest mulig pålitelige og sammenlignbare resultater, forteller Jemtland.

Du kan være sikker på at produktet er produsert etter internasjonal standard dersom dette er opplyst enten på forpakningen eller i forpakningsvedlegget. Se etter ISO-betegnelsen.

- Testing av produkter med tilstrekkelige gode og like metoder er viktig av hensyn til brukerne. Solkrem kjøper vi ofte når vi er på reise, og det ville vært en stor fordel med ett internasjonalt system, sier hun.

Ifølge Jemtland, er det den enkelte produsentens ansvar å sørge for at solkremen er trygg i bruk og har den solfaktoren den lover.

- Denne informasjonen skal være tilgjengelig for myndighetene ved inspeksjon. Mattilsynet gjør også av og til analyser av solkrem, sist i 2014 og 2010, forteller han.

Dette skal solkremen gjøre

Rune Jemtland, seniorrådgiver for seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet, sier dette om solkremer, faktor og anbefalinger:

Solfaktoren/ SPF (Sun protection factor) forteller hvor god beskyttelse en solkrem gir mot hudskader forårsaket av UVB-stråler (gir rødhet og solbrenthet) fra solen. En effektiv solkrem skal også beskytte mot UVA-stråler (gir huden farge, men bidrar også sterkt til hudens aldring).

EUs og norske anbefalinger for solkrem sier at SPF skal være større eller lik 6 og at UVA-beskyttelsen i solkremen minimum er 1/3 av UVB-beskyttelsen. Solkrem merket med SPF 30 skal derfor ha en UVA-beskyttelsesgrad på minimum 10. Dette er kun to av flere anbefalinger fra EU for å sikre mest mulig trygg og effektiv solkrem. EU bygger sine anbefalinger på grundige helsemessige vurderinger.

Vår anbefaling er å velge en solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler (dvs. bredspektret), og har minimum solfaktor 15 (SPF 15). UVA-stråling beskytter mot for tidlig aldring av huden, mens UVB beskytter mot solbrenthet. Begge typer stråling kan øke faren for at man utvikler hudkreft.

Noen produkter har en sirkel hvor det står skrevet UVA inni, og da skal UVA-beskyttelsen ifølge produsenten være minimum 1/3 av UVB beskyttelsen, slik Mattilsynet og EU anbefaler.


Se også etter kjemikalier

- Solkremen skal holde det den lover, også når det gjelder solfaktor. Det er klart den skal være riktig merket, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel hos Forbrukerrådet.

Både Instefjord og Jemtland påpeker at Mattilsynets test fra 2014 viste at solkremene beskytter bedre mot skadelig UVA- og UVB-stråling enn før.

- STYR UNNA SPRAY! - Kjøp heller krem enn spray, så unngår du å puste inn kjemikalier, oppfordrer fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet. Foto: WAVEBREAKMEDIA/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
- STYR UNNA SPRAY! - Kjøp heller krem enn spray, så unngår du å puste inn kjemikalier, oppfordrer fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet. Foto: WAVEBREAKMEDIA/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


- Men hvordan kan man sjekke eller forsikre seg om at man kjøper en solkrem som holder det den lover?

- UV-beskyttende solkrem tas på det største alvor og det er viktig at de holder det de lover, det vil si de skal være trygge i bruk og beskytte mot både UVA- og UVB-stråler. Uansett solfaktor: Det er meget viktig at produktet brukes som anbefalt. Smør ofte og rikelig – bruk gjerne en håndfull krem til hele kroppen. De fleste bruker for lite krem og får derfor ikke den beskyttelsen som faktoren angir, sier Jemtland til Dinside.

Instefjord i Forbrukerrådet uttaler at de er mest bekymret for at solkremene kan inneholde hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer, samt stoffer på nanoform.

Dette var også fokus da Forbrukerrådet testet solkremer i fjor.

- Vi anbefaler å kjøpe kremene vi har gitt grønt smilefjes, og særlig viktig er det når kremen skal brukes på barn, sier Instefjord.

I ingredienslisten på solkremen skal det stå «nano» bak alle kjemikalier i nanoform. Disse bør du altså ligge unna.

- Og hvis du har valget: Kjøp heller krem enn spray, så unngår du å puste inn kjemikalier, oppfordrer fagdirektøren.

Og husk: Bruk nok!

Vi har blitt flinkere!

Ifølge Kreftforeningens ferske Solvaneundersøkelse har folk fått et mer bevisst forhold til bruk av solfaktor. Det er flere som bruker både middels og høy faktor - mens andelen som bruker lav faktor er halvert på fire år. Det er også veldig mange flere som bruker solkrem med høy faktor på ferie i utlandet enn hjemme, og vi beskytter oss på mange andre måter når vi er på ferie, enn vi gjør hjemme.


Vigander i Kreftforeningen understreker viktigheten av å smøre seg med nok solkrem og minner om at man også bør beskytte seg ved å ta pauser fra solen og dekke seg til.

- Klær er bra som beskyttelse, og jo mer fargerike og tettvevde klær, desto bedre beskytter de. Solhatt med god skygge anbefales fremfor caps, som ikke beskytter nakken og ørene. Klær med UV-beskyttelse kan være bra, for eksempel på stranda, i båt eller i land med ekstra intens sol, sier Vigander.

Ifølge Mattilsynet, viser studier at brukere av solkrem med høy SPF tilbringer lengre tid i solen enn de som bruker solkrem med lavere faktor - og de utsetter seg derfor for større doser av både UVB og UVA uten nødvendigvis å være godt nok beskyttet.

LES OGSÅ:
Kan du bruke fjorårets solkrem, eller har den mistet effekt?
Se Forbrukerrådets solkremtest fra 2015: Disse bør du kjøpe og disse bør du ligge unna

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer