40 nye veistrekninger er fredet

Alt fra gamle steinbruer til firefelts motorvei.

Lierbakkene, en del av E18 mellom Oslo og Drammen, er nå fredet. Foto: Vegvesenet
Lierbakkene, en del av E18 mellom Oslo og Drammen, er nå fredet. Foto: Vegvesenet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Riksantikvaren og Statens Vegvesen har fredet 40 nye veistrekninger. Blant de 40 finner vi et vidt spenn av veistrekninger - fra den dramatiske Atlanterhavsvegen med sine flotte broer, til en motorveistrekning mange av oss kjenner, der vi kan trille avgårde i fri med en fart på godt over 100 km/t -Lierbakkene, altså E18 mellom Oslo og Drammen.

Du kan jo spørre deg hvordan en ikke spesielt vakker firefelts motorvei kan bli fredet. Men Riksantikvaren og Vegvesenet har sin begrunnelse:

Det har vært vei her siden 1665, nemlig Paradispakkene, som allerede er fredet. Motorveien, som ble bygget i 60-årene, er en av de første i landet, og ble på 70-tallet utvidet til firefelts motorvei med midtdeler, noe som var nytt på den tiden. Vegvesenet mener videre at veien er godt plassert i terrenget, og gir en god kjøreopplevelse.

Dette er Norges vakreste bilturer

Lierbakkene er ikke eneste motorveistrekning som nå er fredet. Det er også Sonsvegen, en del av E6 ved Vestby i Akershus. Denne veistrekningen er fra 1999, og dermed ganske moderne med voller og beplantning på sidene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer