Reisetips til sommerferien

5 dingser som gjør sommeren litt bedre

Stillhet på flyet eller party i bassenget. Det finnes en dings for det meste.

ROBUST: Wonderboom er både støtsikker og vanntett. Dessuten flyter den av seg selv. Foto: Pål Joakim Pollen
ROBUST: Wonderboom er både støtsikker og vanntett. Dessuten flyter den av seg selv. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Vi er godt igang med juni måned, og mange har allerede begynt på årets ferieavvikling. Kofferter pakkes, blek hud smøres og tær dyppes.

Men har du fått med deg det du trenger for en vellykket ferie? Eller kanskje du har lyst på en unnskyldning for å stikke innom butikken og shoppe litt før strandturen?

Under har vi samlet noen dingser som kan være greie å pakke med seg om du skal på tur. Både langt bort eller til din lokale strand eller fjelltopp.

OFFLINE: Du trenger ikke å være på nett for å bruke Google Maps. Foto: Endre Vellene
OFFLINE: Du trenger ikke å være på nett for å bruke Google Maps. Foto: Endre Vellene Vis mer

#1: Mobiltelefonen

Denne sier seg vel selv. I 2017 er det ikke mange gode grunner til å la telefonen ligge hjemme eller på hotellrommet – spesielt ikke hvis du skal feriere i et EU/EØS-land, etter at roaming har blitt inkludert i de fleste abonnement.

Men det er desto flere grunner til å ta den med. For eksempel kan du lagre offline-versjoner av områder i Google Maps, slik at du ikke bruker av kvota mens du er på farten.

Har du det rette abonnementet fra Telia eller er ung nok i Telenors øyne, kan du også strømme musikk fra utvalgte tjenester, uten at det går ut over datakvoten din. Om dette er en god eller en dårlig tjeneste, er imidlertid et tema som er oppe til debatt.

Reisen blir også mer underholdende med mobil eller nettbrett, nå som de fleste store strømmetjenestene tilbyr nedlasting av innhold. Bare husk å laste ned mens du fortsatt er på trådløst nett, ellers går det av datakvoten.

SOLCELLER: Med Switch 8 Kit fra Goal Zero trenger du i ikke å være i nærheten av strømuttak for å forlenge batteritiden på smarttelefonen din. Foto: Kirsti Østvang
SOLCELLER: Med Switch 8 Kit fra Goal Zero trenger du i ikke å være i nærheten av strømuttak for å forlenge batteritiden på smarttelefonen din. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

#2: Nødlader

Med mobiltelefon og nettbrett med på turen kan det være greit å også pakke med seg en nødlader. De fleste kommer i en grei størrelse, slik at de ikke tar for mye plass i sekken.

Men før du velger deg en nødlader, kan det være lurt å lese vår nødlader-guide. Vi har også testet en del nødladere, men mange av dem er nå så gamle at de ikke selges lenger.

Skal du på en lengre fjelltur hvor det er langt mellom stikkontaktene, kan det være en idé å gå for en nødlader som kan lades opp med solceller. Vi testet Goal Zero Switch 8 i 2013, men siden den gang har produsenten også kommet med flere varianter.

Prisjakt har imidlertid en god oversikt over de mest populære nødladerne, som viser kapasitet, strømstyrke og laveste pris i samme tabell.

#3: Støydempende hodetelefoner

For maksimal komfort under reisen er det deilig å kunne stenge ute både motorstøy og eventuelle skrikerunger. Er du sjåfør på biltur i Danmark er det nok ikke like lurt, men i alle situasjoner hvor du er passasjer kan det være greit å få en stille pause iblant.

Kanskje spesielt på fly- eller togtur, da flere av hodetelefonene vi har testet sørger for at du kan høre på musikk på ganske lavt volum, og likevel overdøve både jetmotor og skinnestøy.

Her kan vi trekke fram Sony MDR-1000X som de aller beste, men også Bose QC35 vil gi deg en roligere reise. De er i den høyere prisklassen, så det er nok lurt å tenke på bruksverdien også etter ferien før du åpner lommeboka.

Begge kommer også med kabel og adapter til bruk på fly, noe som er praktisk på lengre flyturer hvor det ofte vises en film eller to.

#4: Trådløse høyttalere

Enten det er til å ha på hotellrommet eller ved siden av deg på stranda, kan det være kjekt å ta med seg en liten høyttaler på tur. Hodetelefoner er tross alt en høyst egoistisk lydopplevelse.

Med en liten bluetooth-høyttaler kan flere lytte til musikk samtidig, og med de nevnte roamingfordelene er dette kanskje mer aktuelt enn noensinne.

En av dem vi har testet nylig, er Ultimate Ears Wonderboom. Det Logitech-eide selskapet har sørget for å gjøre høyttaleren både vanntett og støtsikker – og mister du den i bassenget, så flyter den opp igjen. Det holdt til terningkast 5 i vår test for et par måneder siden.

Vi har også testet flere høyttalere, men merk deg at ikke alle er like vanntette.

FILMER: I tillegg til å beskytte mot sollys, kan brillene ta opp videoklipp som kan legges ut på Snapchat. Foto: Snap Inc.
FILMER: I tillegg til å beskytte mot sollys, kan brillene ta opp videoklipp som kan legges ut på Snapchat. Foto: Snap Inc. Vis mer

#5: Actionkamera

For spesielt interesserte – helt klart, men nå som Spectacles er til salgs i Norge skal du ikke se bort ifra at du treffer noen som går rundt med videosolbrillene.

Er du typen som ikke tar ferie fra sosiale medier, men heller publiserer drøssevis av bilder av nakne føtter med solnedgang i bakgrunnen, så kan du jo vurdere å ta det hele til et nytt nivå.

Brillene filmer fra førstepersonsperspektiv og gir litt samme resultatet som en GoPro festet på hode eller bryst.

Nevnte GoPro er selvfølgelig et annet alternativ, og her er det også mulighet for undervannsfilming med det rette tilleggsutstyret, eller dersom du velger en vanntett modell.

Skulle du ramle over en annen variant, Pic fra Boud, ville vi kanskje stått over. Den kom nemlig dårlig ut i vår test, hvor anmelderen belønnet kameraet med terningkast 2.

BONUS: Nakkeputer

Til slutt tar vi med et lite ekstratips for leserne våre med gode sovehjerter.

Vi har testet nakkeputer som kan brukes når du er ute på reise, slik at du kan ta deg en liten blund uten å våkne med sår nakke eller siklende på sidemannen.

Den første dagen i Syden blir vanligvis to hakk bedre om du kommer dit uthvilt og klar for stranda eller bassenget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer