5 tips til deg som skal reise fra Gardermoen

Du blir ikke alene i avgangshallen dersom du skal ut å fly i påska. Disse tipsene kan komme godt med!

AVREISE GARDERMOEN? Oslo Lufthavn melder om drøye 93.000 reisende fredag, som er nesten «all time high». - Beregn litt ekstra tid, oppfordrer de. Kanskje vil du benytte anledningen til å teste ut disse nye sikkerhetsslusene i avgangshallen? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
AVREISE GARDERMOEN? Oslo Lufthavn melder om drøye 93.000 reisende fredag, som er nesten «all time high». - Beregn litt ekstra tid, oppfordrer de. Kanskje vil du benytte anledningen til å teste ut disse nye sikkerhetsslusene i avgangshallen? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påske er reisetid for mange - og det er klart for påskeutfart både på vei og i lufta. Skal du reise fra Gardermoen de nærmeste dagene, er du ikke alene.

Ifølge kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, er torsdag (i dag) og fredag de travleste dagene på hovedflyplassen.

Fredag blir det desidert mest trafikk, da er det forventet kun noen tusen passasjerer unna «all time high»: Det er cirka 93.000 som skal ut å reise via Gardermoen fredag.

LES OGSÅ: Det bygges på Oslo Lufthavn. Vi har fått en sniktitt, og gir deg en rundtur!

Beregn ekstra tid!

Skal du ut å fly i dag eller i morgen, anbefales du derfor å beregne deg litt ekstra tid:

Din mening

Hvor mye tid beregner du når du skal ut å fly? (Avsluttet)
Mer enn én time(64%) 4449
Liker å ha en halvtime å gå på(23%) 1627
Ikke mer enn jeg trenger(13%) 871
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Folk må beregne litt ekstra tid enn normalt, fordi det er så mange mennesker som skal ut å fly og det er fare for litt lengre køer. Så for sin egen sjelefreds skyld, bør de beregne litt ekstra tid, oppfordrer Westher Andersen.

Lørdag er det imidlertid rolig - og ifølge Westher Andersen ligger det an til vanlig trafikk resten av påska.

- Det har vært en fin flyt hittil i dag, sier han til Dinside.

Spesielt mellom klokken 06-10, og 15-18 er det mange som reiser.

Vil du gjøre unna avreisen fra Gardermoen raskt og effektivt? Her er 5 tips for deg med avreise fra hovedstadsflyplassen!

#1: Husk: Ny gatenummerering!

Husk at det er ny gate-nummerering på Gardermoen. De har gått fra tallnummerering til bokstavnummerering. Kan være greit å ha på minne for å unngå panikk dersom du ikke kjenner igjen gatenummeret ditt.

Hver pir i terminalen vil få en egen bokstav fra A til F.

A, B og C viser til gatene på innland, mens D, E og F viser til gatene på utland. Etter hver bokstav vil det stå et nummer som viser din gate.

Og den famøse og i noen kretser beryktede gate 19? Den er ikke borte, men har fått navnet B (og et tall, der B8 er lengst unna).

Her kan du se hvordan merkingen av gatene har blitt:

SLIK HAR DET BLITT: Fra 1. mars har det blitt nye gatenavn på Gardermoen. Foto: OSL
SLIK HAR DET BLITT: Fra 1. mars har det blitt nye gatenavn på Gardermoen. Foto: OSL Vis mer


#2: Ny sikkerhetskontroll?

De driver og tester ut et nytt system i sikkerhetskontrollen, som skal innføres når den nye avgangsterminalen snart åpnes. Enn så lenge kan du teste ut det nye systemet. Ifølge Westher Andersen vil prøveslusene være åpne både torsdag og fredag.

Du finner dem helt til venstre i avgangshallen.

Her kan du lese mer om hvordan de fungerer.

NYE SLUSER I SIKKERHETSKONTROLLEN: De nye slusene i sikkerhetskontrollen er annerledes enn du e vant til. Er det en ledig plass med skoavtrykk? Gå frem! Da er det din tur! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NYE SLUSER I SIKKERHETSKONTROLLEN: De nye slusene i sikkerhetskontrollen er annerledes enn du e vant til. Er det en ledig plass med skoavtrykk? Gå frem! Da er det din tur! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#3: Hvordan kommer du deg raskest og billigst til Gardermoen?

Om du ennå ikke helt har landet på hvordan du skal reise til flyplassen, bør du ta en kikk på får pris- og reisetidssjekk av transport til Gardermoen.

Er du én som reiser alene, er det NSB som er billigst, men er dere en familie på fire, tyder vår prissjekk på at det kan lønne seg å ta bilen.

Da må du bare huske å ta høyde for eventuell påsketrafikk ut av Oslo sentrum, dersom du må kjøre den veien.

Les hele pristesten her!

#4: du reise med innsjekket bagasje?

Mye folk betyr også mye bagasje, og skal du på skiferie på fjellet, er det selvsagt vanskelig å reise uten innsjekket bagasje.

Skal du ha med ski, husk at du beregner ekstra tid til å få sendt dette fra spesialbagasjebåndene. Husk også at de fleste flyselskapene tar ekstra betalt for spesialbagasje som ski - eller for golfkøllene eller sykkelen for den saks skyld.

Men: Kan du reise kun med håndbagasje, er travle tider som nå kanskje tiden å gjøre det på. Da slipper du unna mye ekstra kø og stress i avgangshallen.

Husk bare at du holder deg innenfor det flyselskapet tillater av håndbagasje.

LES OGSÅ: Stor test av bagasjevekter

#5: Sjekk avstanden til gaten!

Stressa ved ankomst avgangshallen? Det er ikke sikkert du trenger å stresse sånn. Men det kan du sjekke på de store informasjonsskjermene du finner i avgangshallen.

SKANN  BOARDINGKORTET HER: Og få svar på hvor lang tid du kommer til å bruke på å komme deg til gaten. Foto: KRISTIN SØRDAL
SKANN BOARDINGKORTET HER: Og få svar på hvor lang tid du kommer til å bruke på å komme deg til gaten. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merDen tar høyde for ventetider i sikkerhetskontroll og eventuell passkontroll, og du får en indikajon på hvor lang tid du vil bruke fra der du står til du er ute ved gaten.

Kanskje kan du rett og slett ta livet litt mer med ro.

Her kan du lese mer om hvordan disse skjermene fungerer.

Og husk: Du ikke spise flymaten som selges om bord: De fleste flyselskapene (med noen unntak) lar deg spise medbragt mat om bord!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer