50 kroner for enkeltbilletten

Ruter setter opp prisene fra 1. februar.

DYR ENKELTBILLETT: Mange må ta til takke med å betale 50 kroner for en enkeltreise med Ruter etter 1. februar.  Foto: Colourbox.com/Ruter
DYR ENKELTBILLETT: Mange må ta til takke med å betale 50 kroner for en enkeltreise med Ruter etter 1. februar. Foto: Colourbox.com/Ruter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2. oktober i 2011 ble Ruters nye sonesystem innført i Oslo og Akershus, med medfølgende lavere priser på billettene.

Men allerede nå skal prisene opp. Ikke minst gjelder dette enkeltbilletten som man kjøper om bord på buss og trikk. Fra å koste 44 kroner innen 1 sone, koster denne 50 kroner fra 1. februar. Dette utgjør en økning på rundt 13 prosent.

Informasjonssjef Gry Isberg i Ruter forteller DinSide at prisnedgangen sist høst ikke påvirker den årlige justeringen av prisene, som derimot henger sammen med den forventede lønns- og prisveksten for 2012.

– I 2012 er rammen for Ruters prisøkning satt til 3,25 prosent, men prisjusteringen skjer etter et vektet gjennomsnitt for hele Ruter-området. Dette innebærer ulik prosentuell økning for de ulike billettypene, sier Isberg.

Langt å gå

Et av hovedproblemene med at nettopp denne billetten blir såpass dyr, er at det kan være lang avstand fra holdeplassen til nærmeste billettautomat eller kiosk som selger Ruter-billetter.

Isberg påpeker overfor DinSide at de mener dagens kommisjonærnett er dekkende for Oslo, men innrømmer samtidig at det er behov for flere salgskanaler på enkelte steder.

– Ruter jobber med å skaffe nye kommisjonærer, og med å få på plass en egen mobilapplikasjon for billettkjøp i løpet av 2012, sier Isberg.

Hun legger også til at denne prisen ikke gjelder for reiser som ikke starter i sone 1, selv ved kjøp av billett om bord på bussen.

I praksis gjelder dette de fleste reiser innad i Akershus.

– Innen tilgjengeligheten for å få forhåndskjøpt billett er blitt bedre, er det gjort unntak for toprissystemet for alle reiser som ikke starter i sone 1, sier Isberg.

Les også: Dette busselskapet gir prisgaranti

Vil du sjekke hvordan Ruters prisjustering fra 1. februar påvirker deg, kan du se de nye prisene hos Trafikanten.

To prosent dyere på toget

Samtidig med Ruter, setter også NSB opp sine priser.

– I snitt øker vi takstene med to prosent, som er en generell prisjustering, forteller kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre til DinSide.

Et kjapt søk på NSBs nettsider bekrefter at det er snakk om små prisjusteringer. Eksempelvis blir togbilletten fra Oslo S til Lillehammer sju kroner dyrere, mens billetten fra Bergen til Voss blir fire kroner dyrere.

Samtidig vil prisene på minipris-billetter forbli uendret.

Vær obs på at det er Ruters priser som gjelder for reisende med NSB innenfor Oslo og Akershus.

Les også: Her må du ikkereise med fly for å sitte i loungen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer