17. maifeiring:

6 cm fra bunadtabbe

Dette er det ikke alle bunadeiere som kjenner til.

ENDELIG FEIRING IGJEN: Mange skal til Oslo for å feire 17. mai der. Husk å frakte bunaden på den trygge måten. Foto: Audun Braastad/NTB
ENDELIG FEIRING IGJEN: Mange skal til Oslo for å feire 17. mai der. Husk å frakte bunaden på den trygge måten. Foto: Audun Braastad/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av nordmenn skal reise til familie, venner og kjente for å feire årets nasjonaldag den 17. mai. Etter to år med hjemmefeiring blir det endelig anledning til å feire dagen med festklær, barnetog, korpsmusikk, pølser og is.

Men hva skal man gjøre hvis man skal reise med fly og ta med deg bunad? Her får du tipsene som redder nasjonaldagen - og bunaden.

Du kan selv velge om du vil sende bunaden som innsjekket bagasje eller om du heller vil ta den med som håndbagasje.

Men husk at maksgrensen for håndbagasje er 8 kg. Og i flyet må som oftest bunaden legges i hattehylla, da ikke alle flytyper har skap eller plass til å henge den opp. Derfor er det smart å pakke den pent inn i bunadsposen eller kofferten.

STRYKE BUNADSKJORTA: I denne videoen viser Vilde Kristine Bråthen Oma, bunadstilvirkar ved Heimen Husfliden hvordan man bør stryke skjorta før bruk. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Den viktige lengden

Men det er seks viktige centimeter som er viktig å huske. Det er nemlig ikke lov å ta med bunadkniven eller sølja som håndbagasje dersom lengden på knivbladet eller nåla måler mer enn 6 cm. Da må det sendes som innsjekket bagasje. Gjør du feilen vil kniven eller sølja bli beslaglagt i sikkerhetskontrollen. Og da blir det ikke 17. maifeiring med komplett bunad.

- Selve bunaden kan sendes som innsjekket bagasje. På grunn av sikkerhetsforskrifter må søljer med nål og kniver også sjekkes inn. Resten av sølvet må pakkes i håndbagasjen for at du skal kunne få full erstatning, sier Marie Brudevold, kommunikasjonssjef i Gjensidige forsikring.

Verdigjenstandforsikring

Det kan også være lurt å forsikre bunaden med en egen verdigjenstandsforsikring.

- Mange tenker nok at bunaden er dekket av innbo- og reiseforsikring, men det stemmer bare delvis. Det er nemlig flere begrensninger for hvilke skader en innbo- og reiseforsikring vil dekke, både når det gjelder beløp og hvilke typer skader som erstattes.

Dette dekkes

En verdigjenstandsforsikring dekker alle plutselige og uforutsette skader.

- Alt fra rifter, svimerker og cola, kaffe- og rødvinsflekker til sølv som faller av og blir borte i folkevrimmelen. Det koster ca. 250 kroner i året å forsikre en bunad til 40 000, forteller Brudevold.

Vær også klar over at det er mulig å få gratis bunadforsikring. Blant annet har over en halv million nordmenn tilbud om en slik gratisforsikring dersom de er medlem av OBOS.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer