6 dager, 4 daler og 1 snøstorm

Offpiste i verdens største skisystem.Tekst og foto: Martin Hovden

Jeg må spy – slow down!

Stemingen er overraskende dårlig i den overfylte minibussen på vei ned fra Val Thorens' 2.300 høydemetre. Sjåføren er sveitsisk og en av de minst serviceinnstilte personene jeg har møtt. I tillegg til den avsindige farten, bidrar elementer som tissestoppnekt, dårlig innpakket gammel fransk ost og helt nedslitte bremseklosser til en minnerik biltur.

Det var avslutningen på en ukes guttetur til Alpene.

Verdens største

Strålende vær på 3.000 meters høyde. Foto: Martin Hovden
Strålende vær på 3.000 meters høyde. Foto: Martin Hovden Vis mer


Val Thorens er en del av et sammenhengende skisystem som strekker seg over fire daler (selv om Val Thorens ofte kalles 3 vallées). Det er verdens største, har over 200 heiser, mer enn 60 mil med preparerte løyper og nærmest uendelig med offpiste-muligheter.

Vi hadde bestilt en leilighet med plass til 15, og vi var ni, noe som fungerte utmerket. Leiligheten var overraskende romslig og trivelig. At den var litt slitt og med et vanntrykk i dusjen som bare var hakket over lett sommeryr, bidro bare til å få den genuine franske alpeferiefølelsen.

Se bildene fra skiparadiset Val Thorens

Skreddersydd skisenter

Val Thorens er bygd for ett formål - gjestene skal ha det mest mulig komfortabelt både før, under og etter skikjøring. De har tenkt på det meste og jeg tror at samtlige rom i byen er ski-in/ski-out. Heiskøer eksisterer ikke (i hvert fall ikke på denne tiden av året), heisene er stort sett moderne og mange av dem er små gondoler med stor kapasitet. På grunn av at stedet ligger høyt, er det svært snøsikkert og snøen er tørr og lett.

Vi hadde kost oss et par dager i løypene og vært i alle fire dalene i strålende solskinn da det kommer inn uvær om kvelden. Neste morgen er det tåke, vind og det snør fortsatt. Store deler av reiseselskapet har pussig nok blitt rammet av diverse litt udefinerbare og vage plager som ”jeg tror jeg har fått noe”, ”lurer på om jeg har feber”, ”jeg har bare et øye og det er så flatt lys”. De fleste holder seg dermed inne. Noen våger seg allikevel ut, og får med seg skikkelig urban løssnøkjøring mellom hotellene ...

Jippi! Nysnø!

Ski, staver og et par kilometer med urørt snø. Ahhhh! Foto: Martin Hovden
Ski, staver og et par kilometer med urørt snø. Ahhhh! Foto: Martin Hovden Vis mer


Neste dag kommer med et fantastisk skue. Hele dalen er blitt hvit og solen skinner. Vi kaster oss i klærne og står kort tid etter og venter på at heisen fra Les Méniures skal åpne for å ta oss opp på La Masse (2.804 moh.). Utrolig – vi har klart å være først oppe! Nå venter 8 kilometer med 20 centimeter nysnø oss. Det blir en sjelden naturopplevelse og skikjøring som bare må oppleves. Vi holder oss på La Masse hele dagen og har aldri problemer med å finne nye ukjørte linjer, men mye vil ha mer og i god kollektiv ånd booker vi en guide på turistkontoret for neste dag.

Guiden som skal vise oss Val Thorens jomfruelige hemmeligheter heter Alain og har dårlig tid. Vi setter umiddelbart nesen mot Les Méniures og etter først en gondol og deretter en svært tilårskommen og luftig treseters stolheis, er vi igjen på La Masse. I går tok vi til venstre, nå er det høyre som gjelder. Alain setter utfor og vi andre tett etter. På baksiden av toppen finner vi hele fjellsider med urørt snø. Vi jobber oss nedover mot skogen med Alain alltid først (jeg mistenker at det ikke bare er av sikkerhetsmessige årsaker). Svetten har for lengst funnet veien ut i superundertøyet og nå nærmer vi oss skoggrensen. På veien ned passerer vi små franske steinhytter, idyllen og lykken er stor.

Etter en halvtime i diverse heiser er vi tilbake på samme topp. Nå skal vi gå litt. Alain sier at det er ti minutter, men det blir fort klart at det går minst to av våre minutter på hans ene. En gjeng ikke alt for godt trente 40-åringer sliter seg oppover i 30 minutter.

Endelig på toppen. Ruten ned denne gangen er faktisk bedre og vi havner omtrent på samme sted nede i dalen. Nå skal vi på andre siden. På veien opp ser vi de utrolig malplasserte betonghøyblokkene i Les Meniures som ble bygget på 60-tallet. Merkelig nok synes jeg de har en viss sjarm. Og der har vi slalomløypa hvor Finken vant slalomgull i OL i Albertville i 92. En aldeles strålende prestasjon som jeg selvsagt påpeker flere ganger overfor Alain.

Se bildene fra skiparadiset Val Thorens

Vi kjører bortover på toppen av åsryggen og tar ned til venstre ut på et bølgende og ikke for bratt landskap. Det er et langt strekk, men akk, der nede ser vi en klynge med hus (Bérganger) og en vei. Nå er det vel slutt? Alain slenger skiene på ryggen og setter fart oppover i byen. En smule usikkerhet brer seg i gruppen, for hvor er heisene? Vi blir ledet an gjennom tettstedet, over terrassen til et av husene og ut på et jorde. Her starter siste etappe. Det er ikke mye snø igjen, men det er en opplevelse å svinge under kvister, mellom trær og hoppe fra snøflekk til snøflekk. Obs - der er det en vei – førstemann har ikke mer krefter igjen og drar ut på asfalten inntil det ubønnhørlig er stopp.

Etter en hel dag på kryss og tvers til forskjellige offpisteløyper, er det en sliten men fornøyd gjeng som setter seg i taxien ned til Saint Martin hvor en sterkt forsinket lunsj venter. Hvem bryr seg om sjåføren er sur da?

Fakta om Val Thorens

 • Nærmeste flyplasser til Val Thorens er Chambéry (112 km), Geneve (159 km) og Lyon (193 km). Sterling flyr direkte til Chambéry, Norwegian til Geneve, og SAS til Lyon (fra 31. mars).
 • Fra flyplassene går det busser til Val Thorens, men du kan også ta taxi. Priseksempel: Maxitaxi fra Geneve til Val Thorens koster 650 kroner per person t/r.
 • Du kan bo på hotell, leie en hytte (chalet), eller leiligheter. Priseksempel: Leilighet i Val Chaviere med sengeplass for 15 – 2.800 kroner per person for seks overnattinger.
 • Heiskort er billigere dersom du bestiller dette sammen med overnatting. 10-30 prosent avslag. Priseksempel: Heiskort til alle fire dalene i seks dager koster rundt 1.600 kroner.
 • Det er mange restauranter, noen bedre enn andre. Få tips av hotellet eller på turistkontoret. En hovedrett koster rundt 150-200 kroner.
 • Skiguide koster 400 kroner per person per dag.
 • På nett: Val Thorens og Les3Vallées

  Se bildene fra skiparadiset Val Thorens


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer