Barn som skal reise alene med fly:

6 ting du bør vite om barnet ditt skal fly alene med SAS, Norwegian eller Widerøe

Skal ett eller flere av barna dine reise alene med fly i Norge for første gang? Her er det du må passe på.

REISE ALENE: Dette må du passe på hvis barnet ditt skal reise alene med fly. Foto: NTB Scanpix
REISE ALENE: Dette må du passe på hvis barnet ditt skal reise alene med fly. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du barn som skal reise alene til slekt eller familie på en annen kant av landet, er det noen ting som er greit å sette seg inn i.

Her er det viktigste du bør være klar over før du bestiller flytur til barna, når foreldrene ikke skal være med.

#1: Så gamle må barna være for å reise alene

Barnet må være minst 5 år for å reise alene. Opptil 11 år må barnet betale for assistanse fra flyselskapet. Er barnet derimot mellom 12 og 15 år, er det hos Norwegian valgfritt om det reiser helt på egen hånd, eller om dere vil betale for assistanse fra flyselskapet. Hos SAS og Widerøe kan du be om assistanse for barn i alderen 12 til 17 år.

#2: Barn over 11 år kan reise på ungdomsbillett

Er barnet ditt 12 år eller eldre og føler seg trygg på å reise alene, er det beste alternativet å bestille en ungdomsbillett, som stort sett alltid vil være et rimeligere alternativ. Disse billettene er tilgjengelige for de mellom 12 og 26 år.

Også hvis dere skal på tur hele familien sammen, kan det lønne seg å bestille ungdomsbilletter til de største barna, på en egen bestilling.

#3: Egen bestilling for barn som reiser alene

SAS har en egen bestillingsløsning for barn som skal reise alene, som du får opp som valg når du legger inn at den reisende er under 11 år.

Skal du derimot bestille billett for barn som reiser alene med Norwegian, må du gjøre dette ved å ringe kundeservice.

#4: Så mye koster det i gebyr

Barn som reiser alene med assistanse fra flyselskapet, betaler et gebyr for dette per strekning. Dette gebyret varierer både avhengig av flyselskap og strekning:

Norwegian tar 500 kroner per strekning for å hjelpe barnet som reiser alene, mens prisen er 350 kroner per strekning på SAS´sine flyginger, eller 450 kroner om det er en utenlandsreise.

Hos Widerøe avhenger gebyret om det er snakk om en flyreise på en såkalt anbudsrute, der gebyret er 50 kroner, en annen innenlandsrute med et gebyr på 250 kroner, eller 350 kroner på utenlandsflyvgninger.

#5: Storesøsken under 16 år kan ikke være ledsager

Har du to barn som skal reise sammen, og tenker at tenåringen kan passe på den yngste på flyturen, er det ikke så enkelt: Skal man kunne regnes som ledsager for barn mellom 5–11 år, må man ha fylt 16 år.

Hvis ikke, må du betale for assistanse til det yngste barnet, selv om det reiser sammen med eldre søsken.

#6: Du må fylle ut et eget egenerklæringsskjema for barnet

Når barn skal reise alene, må du huske å fylle ut et eget egenerklæringsskjema og ta det med på flyplassen. Vær obs på at hos SAS og Widerøe krever de tre eksemplarer av skjemaet.

Her må du blant annet fylle ut hvem som skal følge barnet til flyet, og hvem som tar det imot ved ankomst – husk at flyselskapet krever at barnet både følges og tas imot av en voksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer