Europeisk helsetrygdkort

665.000 kort går ut på dato i år

665.000 nordmenn har Europeisk helsetrygdkort som utgår i år. Du bør bestille nytt i god tid, råder Helfo.

HUSK DETTE PÅ EUROPA-FERIEN: Kun med Europeisk helsetrygdkort er du garantert helsehjelp i EØS-land. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HUSK DETTE PÅ EUROPA-FERIEN: Kun med Europeisk helsetrygdkort er du garantert helsehjelp i EØS-land. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg til å ha en gyldig reiseforsikring når du skal på ferie, bør alle som skal på ferie til et EØS-land i sommer bestille og ta med Europeisk helsetrygdkort.

Europeisk helsetrygdkort gir deg de samme rettighetene til helsehjelp som de øvrige innbyggerne i det landet du befinner deg.

Har du allerede et helsetrygdkort, bør du sjekke utløpsdatoen. Kortene har en varighet på tre år, og du må selv huske å fornye det.

Ifølge Helfo er det 655.000 nordmenn som har Europeisk helsetrygdkort som utløper i år.

Du får legehjelp på linje med landets innbyggere

Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester oppfordrer alle som skal reise i EØS-land eller Sveits å skaffe seg Europeisk helsetrygdkort i god tid før ferien starter.

– Ved å vise helsetrygdkortet hos offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på Europa-ferie, skal du få nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det landet du oppholder deg i. Hvis ulykken er ute eller du blir syk, betaler du egenandel på linje med borgerne der, sier Djupvik.

Kortet gjelder i alle EØS-land og i Sveits.

Når du får behov for nødvendig helsehjelp på ferie eller annet midlertidig opphold i et EØS-land, viser du helsetrygdkortet og passet på sykehuset eller behandlingsinstitusjonen. Husk at du må vise kortet, det holder ikke med bare passet.

Du trenger det ikke i Norden

Er du bosatt i Norge og på ferie i et annet nordisk land, er det ikke påkrevd å vise helsetrygdkortet.

En såkalt «nordisk konvensjon» gir innbyggerne i andre nordiske land rett til helsehjelp på like vilkår med de som bor i landet.

Bestill på Helsenorge.no

Du må i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land for å få kortet.

Leveringstiden for helsetrygdkort er normalt 10 virkedager.

Du kan bestille Europeisk helsetrygdkort gratis på nettsiden helsenorge.no. Der finner du også informasjon om bruk av kortet. Dersom du ikke har tilgang til å bestille kortet på helsenorge.no, kan du ringe 800HELSE (800 43 573).

Husk at alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise - også barn.

Dette er Europeisk helsetrygdkort:

  • Europeisk helsetrygdkortet er et plastkort på størrelse med et bankkort.
  • Du bør du ha med deg Europeisk helsetrygdkort når du er på ferie eller annet midlertidig opphold i EØS-land og Sveits.
  • Kortet gir deg rett til behandling i det offentlige helsevesenet på samme vilkår som oppholdslandets innbyggere. Du betaler samme egenandeler som landets innbyggere.
  • Et av vilkårene for å få kortet, er at du i utgangspunktet er medlem av den norske folketrygden.
  • Du bestiller kortet på enkelt på helsenorge.no eller på 800HELSE (800 43 573).
  • Europeisk helsetrygdkort dekker ikke hjemtransport ved sykdom. Du bør derfor i tillegg ha en privat reiseforsikring, som for eksempel dekker nødvendig hjemtransport om det skulle være nødvendig.

Kilde: helsenorge.no

Du må likevel ha reiseforsikring

Helsetrygdkortet gir deg tilgang til nødvendig offentlig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits.

Vær oppmerksom på at kortet ikke gjelder i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

– Vi oppfordrer alle til å ha en privat reiseforsikring når de skal ut og reise, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker behandling på privat sykehus eller hos privat lege. Kortet dekker heller ikke hjemtransport, sier avdelingsdirektør Kvaal Djupvik.

Med en reiseforsikring, kan du også refundert utgifter til egenandeler på helsetjenester, som du blir avkrevd med fremlegging av Europeisk helsetrygdkort. Her må du sjekke vilkårene i forsikringen din.

Hasteblankett

Rekker du ikke å få kortet før du reiser på ferie, noterer du deg telefonnummeret 00 47 23 32 70 30.

Ring dette nummeret dersom du har behov for nødvendig helsehjelp på ferie i et EØS-land.

Helfo kan da eventuelt sende en «hasteblankett» direkte til det offentlige sykehuset eller legesenteret du befinner deg på. Telefonen er betjent på hverdager fra kl. 8.00 til 15.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer