Kvote på alkohol

7 ting det er kjekt å kunne hvis du skal handle med deg alkohol hjem fra ferien

Så sparer du deg for både kvoteangst, tidsbruk og forklaringsproblemer ovenfor tollerne.

KVOTE PÅ ALKOHOL: Har du full oversikt over hvor mye du kan ha med, eller hvor det lønner seg å handle? Foto: Hanna Sikkeland.
KVOTE PÅ ALKOHOL: Har du full oversikt over hvor mye du kan ha med, eller hvor det lønner seg å handle? Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer
Publisert

Flere av våre tidligere saker, har vist at det ikke alltid er like lett å forstå seg på reglene du må forholde deg til når du er ute og reiser.

Her er noen punkter som forhåpentligvis gjør det litt enklere å få med seg alkohol hjem fra ferie på en enkel, og ikke minst lovlig måte.

#1: Så mye kan du faktisk ha med deg

Det første du selvfølgelig bør få oversikt over, er hvor mye du har lov til å ha med deg. Det finnes mange ulike kombinasjoner, og det kan være vanskelig å holde oversikt over alle hele tiden.

Derfor har vi tidligere laget en fin oversikt over de ulike kvote-kombinasjonene.

Skal du fylle kvoten med både alkohol og sigaretter, er dette den vanligste kombinasjonen:

  • 1 liter brennevin/sprit
  • 1,5 liter vin (to flasker)
  • 2 liter øl
  • 1 kartong sigaretter (200 stk.)

Vil du ikke kjøpe sigaretter eller annen tobakk, kan du bytte tobakkskvoten med 1,5 liter øl, vin eller rusbrus.

OBS! Skal du kjøpe snus av typen «slim», må du være klar over disse reglene når du fyller kvoten.

#2: Du kan spare masse tid på flyplassen

Visste du at du ikke lenger trenger å bruke tid på å plukke med deg varer i taxfree-butikken på flyplassen? Tidligere i år ble nemlig «Klikk & Hent» lansert, og fins nå både på Gardermoen og på flyplassene i Stavanger, Bergen, Trondheim og Kristiansand.

HUSK BOARDINGKORT: Husk at du må ha med boardingkortet for å hente ut varene du har bestilt på forhånd. Foto: Kristin Sørdal.
HUSK BOARDINGKORT: Husk at du må ha med boardingkortet for å hente ut varene du har bestilt på forhånd. Foto: Kristin Sørdal. Vis mer

«Klikk & Hent» lar deg blant annet bestille alkohol og godteriet du ønsker å ha med deg hjem fra ferie – før du reiser.

Ikke bare sparer du tid på flyplassen, men prosessen er også veldig enkel. Her kan du lese mer om hvordan det gikk da vi testet den nye tjenesten tidligere i år.

#3: Hvor lenge du er borte avgjør hvor mye du kan ha med

Hvor mye du kan handle for på en utenlandsreise og om du kan kjøpe taxfree, avhenger av hvor lenge du er bortreist.

Er du ute av Norge i mer enn 24 timer, kan du handle for 6.000 kroner uten å betale toll og avgifter. Husk at summen på 6.000 kroner også inkluderer beløpet du eventuelt bruker for å kjøpe taxfree-kvoten med alkohol og tobakk.

Handler du for mer enn dette beløpet, må det som overstiger 6.000 kroner fortolles.

#4: Taxfree-en er åpen selv på helligdager

Til tross for at de andre butikkene ved utenlandsflyplassene i Norge tilpasser åpningstidene etter helligdagene, gjør ikke taxfree-butikken det samme.

Dermed kan du kjøpe alkoholholdige drikkevarer, tobakk, sjokolade og andre varer avgiftsfritt dersom du skal til utlandet for eksempel seint på kvelden en av helligdagene.

Åpningstidene vil derimot variere litt mellom flyplassene.

DØGNÅPENT: Du går aldri glipp av kvoten din på Gardermoen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
DØGNÅPENT: Du går aldri glipp av kvoten din på Gardermoen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

#5: Har du sjekket alkoholprosenten?

Er du klar over at det som defineres som vin i tollkvoten også inkluderer likør og andre alkoholholdige drikkevarer? Mange tenker kanskje at disse går inn under brennevinskvoten, men det gjør de altså ikke.

Kravet for hva som defineres som vin i taxfreekvoten, er at den alkoholholdige varen skal inneholde maks 22 prosent alkohol. Pass likevel på at mange av disse flaskene ofte kommer i flasker som inneholder en liter.

Baileys er blant varene som går inn under vinkvoten. Her finner du en oversikt over noen av de andre varene som også gjør det.

KJØPE VIN PÅ GARDERMOEN? Både Baileys og andre likører regnes inn under taxfree-kvota for vin, så lenge de ikke inneholder mer enn 22 prosent alkohol. Foto: Hanna Sikkeland.
KJØPE VIN PÅ GARDERMOEN? Både Baileys og andre likører regnes inn under taxfree-kvota for vin, så lenge de ikke inneholder mer enn 22 prosent alkohol. Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer

#6: Derfor må du vise boardingkortet

Før du får handlet på taxfree må du fram med boardingkortet eller annen reisedokumentasjon. På utreise er det sjelden et problem, men mange har opplevd ikke å finne papirene på innreise.

Det er ikke taxfree-butikkene som har bestemt at du MÅ vise fram boardingkortet, men tollvesenet. For er du ikke på vei fra eller til utlandet, skal du heller ikke få handlet avgiftsfritt på grensa. Og selv om det er vanskelig å slippe inn på taxfree-butikken uten flybillett, gjelder reglene altså uansett.

Du kan også bruke mobilen som dokumentasjon på at du har vært ute på tur.

#7: Men bør du kjøpe alkoholen på flyplassen?

Et spørsmål som ofte dukker opp når man er på ferie, er hvor det lønner seg å kjøpe med noen flasker når man skal hjem igjen.

Vi har tidligere sjekket prisene både på Oslo Lufthavn, på Las Palmas lufthavn på Gran Canaria – og i vanlige butikker på Gran Canaria.

Konklusjonen er: Det er billigst å kjøpe alkoholen i en vanlig butikk på feriemålet.

Vi har også sammenliknet priser på blant annet alkohol i taxfreebutikken og om bord på flyet, og funnet at det ofte er billigere å handle på flyet i stedet for på flyplassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer