Bestille sydentur?

7 tips til en bedre sydenferie

Slik sikrer du deg en rimeligere og bedre sydenferie.

BESTILLE SYDENTUR? Hva med å satse på å bestille fly og hotell selv? Her har vi samlet sju smarte tips. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BESTILLE SYDENTUR? Hva med å satse på å bestille fly og hotell selv? Her har vi samlet sju smarte tips. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Om det er Gran Canaria eller Thailand du skal reise til, er det mange måter å få både en bedre og billigere sydenferie på.

Her har vi samlet smarte Syden-tips som kan gi deg fullt utbytte av ferien.

#1: Trenger jeg vaksine?

Avhengig av hvor du skal på ferie, vil du kunne trenge forskjellige vaksiner. Skal du reise langt, som til Dubai, Thailand eller Mexico, vil du kunne trenge eksempelvis Hepatitt-vaksiner. Hos Folkehelseinstituttet kan du sjekke hvilke vaksiner du trenger til ditt feriemål.

Skal du reise på ferie i Europa med små barn, er det også greit å være klar over at det i perioder anbefales å ta meslingvaksine om du skal reise i Europa. I fjor ble dette anbefalt om du skulle til en rekke europeiske reisemål, og senest i januar i år kunne NRK fortelle om at både Italia og Frankrike sliter med meslingutbrudd.

#2: Bestille pakkereise eller sette sammen reisen selv?

Det fins fordeler og ulemper ved det meste her i livet, noe som også gjelder ved bestilling av reiser. Bestiller du en pakkereise, eller flybillett og overnatting i samme bestilling, er du omfattet av pakkereiseloven.

En fordel ved å derimot bestille flybilletter og overnatting hver for seg, er prisen: Det kan være mye å spare, og dét selv om du bor på de samme hotellene som reiseselskapene tilbyr i sine pakker.

Det er også verdt å merke seg at det skjer endringer i pakkereiseloven fra 1. juli, som gjør at du får flere rettigheter når du setter sammen reisen selv.

Husk også at de største barna over 12 år kan reise på en rimeligere ungdomsbillett til en rekke europeiske land, men da får de sitt eget bookingnummer.

#3: Hvilken overnatting bør du velge?

Kanskje har du klare formeninger om hvordan du vil bo på ferien, eller du er i tvil om hva som er best:

Da Dinside sammenlignet all inclusive, Airbnb og tradisjonelt leilighetshotell, var det spesielt ett alternativ som skuffet.

Les også hva du gjør dersom maten på all inclusive-hotellet ikke oppfyller forventningene.

Vil du spare penger på overnatting, kan det lønne seg å bestille hotell «i blinde» via tjenester som Hotwire og Lastminute. I videoen under ser du hvilke hoteller vi ble tildelt da vi testet disse tjenestene i London.

Test av bookingtjenester for "hemmelig" hotellbestiliing. Les hele testen her: http://www.dinside.no/reise/vi-har-testet-hemmelig-hotellbestilling/67620786 Vis mer

#4: Transport til hotellet

Ved ankomst til din Syden-destinasjon, vil du gjerne komme deg raskest mulig fra flyplassen og frem til reisemålet. Ikke minst ved kjøp av pakkereiser, er det fort gjort å betale for flyselskapets eller charterselskapets transferbuss. Men det er slett ikke sikkert at dette verken er det rimeligste, eller det mest praktiske, transportmiddelet.

Før du booker transport lønner det seg altså å sjekke ut alternativene.

#5: Kan du drikke vannet?

Vann fra europeiske vannkraner er vanligvis greit å drikke, men det betyr ikke nødvendigvis at det smaker godt.

Eksempelvis er det sjøvann som kommer ut av vannkranene på Gran Canaria - avsaltet, riktignok. Det er altså rent, men ikke spesielt godt.

Skal du på ferie til mer fjerntliggende strøk, vil det i mange tilfeller lønne seg å velge flaskevann.

#6: Unngå strender med dårlig badevann

Når vi er inne på vann, er det slett ikke bare vannet i springen du bør være obs på: Flere europeiske strender kan i verste fall by på særdeles dårlig badevann, men det hører heldigvis til unntakene.

Hvert år legger det europeiske European Environment Agency (EEA) frem en rapport som viser vannkvaliteten på europeiske strender. Da de analyserte vannprøver fra mer enn 21.000 strender i 2017, viste det seg at 318 europeiske strender hadde dårlig vannkvalitet.

Med tanke på alle strendene som dermed har god kvalitet på badevannet, er det smart å sjekke ut EEAs interaktive kart, som viser hvor forholdene er best.

#7: Glem taxfree - gå på supermarkedet

Det er lett å se seg blind på taxfreeprisene på flyplassen, men skal du handle billig på ferien er det et helt annet sted du bør gå, nemlig på det lokale supermarkedet:

Da vi sjekket priser mot taxfree i Spania og i Norge forrige vinter, var det supermarkedet på Gran Canaria som hadde de laveste prisene.

Et annet alternativ som vi også har sett kan være billigere, er å handle taxfreevarene på selve flyet framfor på flyplassen.

Sjekk også ut Gardermoens enkle løsning, som lar deg plukke opp taxfree-varene dine ved ankomst.

(Artikkelen er tidligere publisert på Dinside, og er hentet frem for nye lesere)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer