70 millioner i premie

Ansari X-prize heter konkurransen som lokker en håndfull selskaper til å satse på romturismen nå.

Publisert
Sist oppdatert

Med en premie på 10 millioner dollar er innsatsviljen stor blant deltakerne i kappløpet om å bli det første selskapet i rommet to ganger etter hverandre på to uker. Ansari X-prize har følgende kriterier:

 1. Selskapet må finansiere byggingen og oppskytingen privat. Ingen myndigheter skal være involvert, og prosjektet må ha fokus på lave kostnader.
 2. Fartøyet må frakte tre mennesker opp i en høyde på 100 kilometer som blir regnet som "offisiell grense" for skillet mellom atmosfære og rommet. Fartøyet må være beregnet på markedet for privat passasjertransport.
 3. Fartøyet må gjøre to vellykkede flygninger innenfor et tidsrom på to uker. Kun 19 prosent av fartøyets masse (unntatt drivstoff) kan erstattes mellom flygningene.
I dag, klokken 6 californiatid, vil SpaceShipOne prøve seg på den første av to slike flygninger fra Mojave Airport i Mojaveørkenen i California.

Romgalskap? Se bilder av kreasjonene til noen av selskapene som har meldt seg på i konkurransen om 70 millioner kroner.

 • 27.500 mennesker så det live - her er bildene fra SpaceShipOnes første tur ut i rommet.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer