Passtrøbbel for nordmenn:

80 000 har forsvunnet

Nå kommer politiet med sterk en advarsel.

PASS PÅ AVVEIE: 1 569 672 nye pass er blitt utstedt i Norge de siste tre åra. Samtidig er nesten 80 000 sporløst borte. Foto: Odd Roar Lange
PASS PÅ AVVEIE: 1 569 672 nye pass er blitt utstedt i Norge de siste tre åra. Samtidig er nesten 80 000 sporløst borte. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Passet er nordmenns viktigste reisedokument og identitetsbevis. Men ikke alle er like flinke til å ta godt vare på det, og nær 80 000 norske pass har kommet på avveie de siste tre årene.

Det viser nye tall fra politidirektoratet.

2019 var det siste normale reiseåret, før pandemien endret reisemønsteret over hele verden - også for nordmenn. 2019 ble det produsert 736 289 nye ordinære pass og 26 443 nødpass her i landet.

Men etter at pandemien rammet Norge i midten av mars 2020 ble det nærmest en bråstopp i passbestillinger, i flere måneder, før det løsnet litt igjen utpå sommeren.

Men antall ordinære passbestillinger ble likevel mer enn halvert og endte på bare 311 004 røde pass i løpet av året. Også antall nødpassbestillinger stupte med 77 prosent - til rekordlave 5920.

VINDUSVISKERE: I kulda er det ekstra viktig å passe godt på vindusviskerne, hvis ikke kan det koste deg dyrt, ifølge Tryg forsikring. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Forklaringen

I 2021 tok passbestillingene i Norge seg noe opp igjen, da 522 379 nordmenn bestilte nytt ordinært pass. Samtidig fortsatte antallet nødpassbestillinger å synke til det endte på 5535.

– Tallene for 2020 og 2021 kan forklares med at reiserestriksjonene og innføringen av nasjonalt ID-kort har redusert behovet for passet som reisedokument. Dette forklarer nok også nedgangen i utstedte nødpass, sier Arne Isak Tveitan, seksjonssjef i Politidirektoratet.

PASSTRØBBEL: Hvis du finner igjen passet eller ID-kortet ditt etter at du har meldt det tapt, må du levere eller sende det til politiet for makulering. Du kan ikke lenger bruke det fordi det i datasystemer er registrert som ugyldig. Foto: Odd Roar Lange
PASSTRØBBEL: Hvis du finner igjen passet eller ID-kortet ditt etter at du har meldt det tapt, må du levere eller sende det til politiet for makulering. Du kan ikke lenger bruke det fordi det i datasystemer er registrert som ugyldig. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Sporløst borte

Men det som bekymrer myndighetene er det fortsatt høye antall norske pass som er stjålet, mistet eller som er kommet bort i postgangen.

Høyest var tallet i «normalreiseåret» 2019, da politiet mottok meldinger om at hele 36 577 pass hadde blitt mistet, stjålet eller tapt av andre ukjente grunner. Av disse var 564 pass som ble borte i postgangen etter bestilling av nytt pass.

I 2020 forsvant «bare» 259 i posten. Mens det samlede antall stjålet, mistet og forsvunne pass var 16 647.

– Vi ser videre at antallet tapte pass minker og stiger proporsjonalt med antallet utstedte pass, sier Arne Isak Tveitan.

Og selv om antall passbestillinger sank med 30 prosent fra 2019 til 2021, ble det en økning 45 pass som forsvant i postgangen, fra 564 i 2019 til 609 i fjor.

Hele 26 189 pass ble meldt stjålet, mistet eller tapt på annen måte, i løpet av fjoråret.

I tillegg til de store rapporterte tallene skjuler det seg trolig store mørketall, fordi mange ikke vet hvor passet sitt er, men de har foreløpig ikke meldt fra til politiet at det er mistet.

ID-tyveri

– Passet og personopplysningene det inneholder kan misbrukes, dersom det havner i hendene på personer med uærlige hensikter. Vi oppfordrer alle til å ta godt vare på passet for å unngå å bli knyttet til kriminelle handlinger eller bli utsatt for identitetstyveri, avslutter Arne Isak Tveitan i Politidirektoratet.

Få med deg denne: Pass eller ID-kort, hva bør du velge?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer