Passtrøbbel for nordmenn:

80 000 har forsvunnet

Nå kommer politiet med sterk en advarsel.

PASS PÅ AVVEIE: 1 569 672 nye pass er blitt utstedt i Norge de siste tre åra. Samtidig er nesten 80 000 sporløst borte. Foto: Odd Roar Lange
PASS PÅ AVVEIE: 1 569 672 nye pass er blitt utstedt i Norge de siste tre åra. Samtidig er nesten 80 000 sporløst borte. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Passet er nordmenns viktigste reisedokument og identitetsbevis. Men ikke alle er like flinke til å ta godt vare på det, og nær 80 000 norske pass har kommet på avveie de siste tre årene.

Det viser nye tall fra politidirektoratet.

2019 var det siste normale reiseåret, før pandemien endret reisemønsteret over hele verden - også for nordmenn. 2019 ble det produsert 736 289 nye ordinære pass og 26 443 nødpass her i landet.

Men etter at pandemien rammet Norge i midten av mars 2020 ble det nærmest en bråstopp i passbestillinger, i flere måneder, før det løsnet litt igjen utpå sommeren.

Men antall ordinære passbestillinger ble likevel mer enn halvert og endte på bare 311 004 røde pass i løpet av året. Også antall nødpassbestillinger stupte med 77 prosent - til rekordlave 5920.

Forklaringen

I 2021 tok passbestillingene i Norge seg noe opp igjen, da 522 379 nordmenn bestilte nytt ordinært pass. Samtidig fortsatte antallet nødpassbestillinger å synke til det endte på 5535.

– Tallene for 2020 og 2021 kan forklares med at reiserestriksjonene og innføringen av nasjonalt ID-kort har redusert behovet for passet som reisedokument. Dette forklarer nok også nedgangen i utstedte nødpass, sier Arne Isak Tveitan, seksjonssjef i Politidirektoratet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer