Å se et barn dø

Kommentar: Barnedødligheten er over halvert i Norge på under 20 år. Vet vi nordmenn hvor heldige vi egentlig er?

Publisert
Sist oppdatert

I 1991 døde 387 norske barn før de hadde rukket å fylle ett år. I 2007 var tallet redusert til 185, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den samme statestikken viser at krybbedødsfall er redusert med hele 90 prosent de siste årene. Den viktigste årsaken til denne store nedgangen, er forskning gjort i Norge på området.

De store oppslagene i norske medier, er det likevel rabalderet mellom Røkke, Aker og staten som står for. Penger bekymrer mange av oss i disse dager og finanskrisetider. Jeg vil gjerne sette den gledelige nyheten i litt perspektiv.

Her er en helt vanlig historie fra Panama: En mann i grønn pilotdrakt hopper ut i veien foran minibussen vår. Han vinker desperat med armene og får sjåføren til å stoppe på den jungelkledde veiskulderen.

- Kan dere hjelpe oss? Vi har akkurat nødlandet med helikopteret og trenger hjelp til å redde en liten jente. Det er så langt mellom bilene her, at vi har ingen tid å miste.

Vi befinner oss sør i Panama, ved enden av den panamerikanske motorveien som starter i Alaska og ender her i Darién-deltaet. Et jungelområde som er siste utpost før Sør-Amerika og Colombia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer