Å svømme med delfiner er ikke bra

Delfinene blir stresset av det.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du en drøm om å svømme med delfiner? Det bør forbli med drømmen.

Det mener i hvert fall forskere som har undersøkt hvordan delfinene påvirkes av at mennesker hopper ut midt blant dem.

Forskere fra University of Newcastle har undersøkt hvordan delfinene som lever i farvannet utenfor Zanzibar reagerer på alle turistene som kommer ut i båter og svømmer og dykker ned blant dem.

De fant at delfinene blir så stresset av dette at det hindrer dem i å hvile, lete etter mat og passe på ungene sine, skriver de på nettsiden til universitetet.

- Situasjonen for delfinene utenfor Zanzibar er ikke holdbar. Vårt studie fant at hver gang en turistbåt var tilstede brukte delfinene mindre tid på å spise, sosialisere og hvile. Dette er ikke bare negativt for den enkelte delfin, men også for hele flokken, uttaler den svenske forskeren Per Berggren, som ledet arbeidet.

Les også: Her ser du verdens flotteste undervannsbilder

Tar ikke hensyn

- Turistene betaler for å se delfinene på nært hold. Båtførere får ekstra tips for å kjøre båtene helt oppi dem, og gjete dem sammen slik at turistene kan dykke midt blant dem. Vår oppfordring er at de bør holde seg unna og ta mer hensyn til delfinene.

Delfinturisme ble introdusert på Zanzibar i 1992. Dermed ble det slutt på delfinjakt - det var mer penger å tjene på å vise turistene dyrene i live fremfor å drive fangst.

- Å gå vekk fra delfinjakt var et stort gjennombrudd, og delfinturisme ble sett på som et humant og bærekraftig alternativ. Dessverre har delfinturisme helt andre utfordringer, så lenge det foregår helt uregulert, sier Berggren.

Delfinsvømming er populært flere steder i verden - både i Florida, Karibia, Middelhavet, Rødehavet og flere steder i Det indiske hav. Men for noen år siden ble det forbudt i Costa Rica.

Lyst på en spennende dyreopplevelse? Dra på vargvandring i Sverige! Les mer og hør ulven ule i denne saken: En natt med gråbein

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer