Julefeiring under coronavirusutbruddet

Advarer folk fra «røde soner»

Ordførerne i flere av de store hyttekommunene sier at selvfølgelig skal folk få feire jul på hytta om de ønsker det, men samtidig ber de hytteeierne være påpasselige, spesielt om de kommer fra områder med høyt smittetrykk.

ELDRE: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, vil ikke fraråde folk å feire jul med bestefoldre. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jula nærmer seg og mange av oss lurer på hvordan denne høytidsfeiringa blir i lys av pandemien som har påvirket oss store deler av året.

Får vi reise hjem til jul? Og, hva med dem som vil feire jul på hytta?

Dette siste spørsmålet har Dinside stilt ordfører i flere av de store hyttekommunene i landet - nærmere bestemt Hvaler, Ringsaker, Sigdal, Hol og Ål.

Alle skal følge reglene - hyttefolket også

Rådmann Dag Eriksen i Hvaler kommune framholdet at det for tiden er vanskelig å si hvilke smittevernregler som vil gjelde i jula, og at kommunen tar løpende vurdering av de til enhver tid gjeldende nasjonale anbefalingene og reglene, samt vedtakene som gjøres i nabokommunene.

- Utfordringen er at mange hyttefolk kommer fra steder i Norge med høyere smitte enn det vi har på Hvaler. Vi er derfor avhengig av at de tar hensyn og respekterer de nasjonale reiserådene og de lokale smittevernreglene som til enhver tid gjelder, sier Eriksen til Dinside.

- Vi vil trolig sende SMS-varslinger for å minne våre gjester om dette, legger han til.

Dette sier Nakstad om julefeiring på hytta

Under et nettmøte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad hadde med Dagbladet nylig, sa han følgende:

- De generelle reglene som gjelder nå er å begrense mest mulig kontakt med andre og ikke invitere for mange personer hjem eller til ei hytte. Det er viktig i romjula også, sier Nakstad.

- I tillegg er det viktig at hvis du reiser, har du ikke mer kontakt enn nødvendig med andre på reisen. De fleste kjører jo egen bil til ei hytte, og det er jo lite risiko med det. Samtidig er det viktig at du er med de samme menneskene på ei hytte - ikke for mange andre, sier han videre.

Pass på ved reise fra «røde områder»

Ordfører Mona Vauger forteller at Hvaler fremdeles ikke har registrerte smittetilfeller etter vårens «oppblomstring». Hun understreker også at det er gitt råd fra sentralt hold om å redusere reiser fra «røde områder» til steder som ikke har registrert smitte.

- Vi ønsker ikke å be hyttefolket holde seg hjemme i jula, fordi vi har full tillit til at de bidrar i dugnaden og er svært forsiktige, på lik linje med fastboende, sier Vauger til Dinside.

Likevel minner Vauger hyttefolket om at det er anbefalt å redusere kontakter de første ti dagene etter ankomst på hytta ved reise fra røde områder, holde to meters avstand fra andre og generelt følge smitteverns- og hygienerådene.

- Og, hyttefolket bør da handle julematen på sitt hjemsted før de reiser til hytta, sier ordføreren videre.

ENDELIG!: 20. april kl. 00.00 ble hytteforbudet opphevet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Ser ikke for seg nytt hytteforbud

Mange hytteeiere husker hytteforbudet som ble innført i vår for å ikke legge unødvendig press på det lokale helsevesenet i hyttekommunene, og lurer derfor på om det er sannsynlig et slikt forbud blir innført igjen nå i jula.

Ingen av de fem representantene fra hyttekommunene Dinside har vært i kontakt med ser som seg et nytt hytteforbud i jula.

- Som øverste beredskapsleder ser jeg det ikke som sannsynlig å innføre hytteforbud i jula - dette er en familietid hvor det meste skjer i lukkede selskap, sier rådmannen i Hvaler kommune.

- Det er ingen signaler fra sentrale myndigheter som tyder på at det vil bli et hytteforbud i jula, og det vil ikke være aktuelt å innføre lokale forbud mot å benytte fritidsboliger, supplerer assisterende rådmann Espen Hvalby i Ringsaker kommune.

- Men, igjen er det viktig å minne om at du bør følge de til enhver tid gjeldende reiserådene og ta ekstra hensyn hvis du kommer fra såkalte «røde soner», tillegger Hvalby.

Ringsaker oppfordrer også til å følge med kommunens nettside og Facebook-side for eventuelle lokale oppdateringer.

Ber de med symptomer reiser hjem

Ordfører Tine Norman i Sigdal forteller at de har samme smittevernregler for sine innbyggere som ellers i landet, men noe skjerpet i en lokal forskrift.

- For eksempel når det gjelder karantene og isolasjon for innbyggere og besøkende i Sigdal kommune: Innbyggere i kommunen skal tilrettelegge for å kunne være i karantene og/eller isolasjon i egen bolig, mens fritidsbeboere som utvikler smittesymptomer bør reise til og oppholde seg i sin egen bostedskommune, sier Norman til Dinside.

- Hytta bør ikke benyttes til isolasjon, understreker hun.

- Forberedt

Kommuneoverlege Geir Strømmen i Hol og Ål sier i likhet med de andre kommunene at det er nasjonale retningslinjene som gjelder - også i deres kommune.

- Smittepresset i Hallingdal er for tiden svært lavt - omtrent som i sommer, og vi venter hyttebesøkende fra Oslo, Bærum, Bergen og andre områder med mye høyere smittetrykk enn vi har lokalt. Men, næring og helsestell er forberedt og vi forventer at våre gjester er nøye med reglene - da går dette så bra, sier Strømmen til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer