Leiebil

Advarer: - Godtar ikke nye kort

Sjekk bankkort og leiebilavtalen godt før du drar på ferie, det er ikke sikkert bankkortet ditt blir akseptert.

FLATE KORT: Betalingskort med uthevede bostaver og nummer fases ut. Det kan by på problemer i ferien. Illustrasjonsfoto: Martin K. Størbu
FLATE KORT: Betalingskort med uthevede bostaver og nummer fases ut. Det kan by på problemer i ferien. Illustrasjonsfoto: Martin K. Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai var Einar Ryvarden i Frankrike med familie. Han hadde leid bil, men da han skulle plukke den opp på flyplassen holdt det på å gå galt, fordi ingen av bankkortene hans ble akseptert.

- De gir meg den lett absurde beskjeden om at de ikke kan akseptere verken Visa- eller Mastercardkortet mitt fordi det ikke har uthevede nummer og bokstaver, sier Ryvarden til DinSide.

Begge kortene var gyldige.

FLATE KORT: Det sto ikke nevnt med et ord i hverken leiebilavtalen eller vilkår og betingelser Ryvarden fikk tilsendt at han ikke kunne bruke nye Visa- eller Mastercard. Foto: Berit B. Njarga
FLATE KORT: Det sto ikke nevnt med et ord i hverken leiebilavtalen eller vilkår og betingelser Ryvarden fikk tilsendt at han ikke kunne bruke nye Visa- eller Mastercard. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Ryvarden hadde leid bil gjennom en nettformidler som heter Discovercars og valgt en bil fra det store amerikanske leieselskapet National, og det var i skranken til National problemet oppsto. Ryvarden har tidligere brukt begge selskapene og har aldri tidligere hatt noen problemer med dem.

- Jeg påpekte straks at de hadde en vanlig kortterminal og ikke skulle bruke det i en manuell kortleser.

Det nyttet ikke.

Han viste også til at hele poenget med internasjonale kredittkort er at banken som utsteder dem, i dette tilfelle DNB, skal med logoen på kortet sikre kundene at de får betalt overalt i verden. Det samme gjelder leverandørene. Og både Discovercars og National selskapene viser til at både Visa og MasterCard er aksepterte betalingskort på nettsidene sine.

MERKET: Discovercars nettside er merket med de ulike gyldige betalingsmåtene.
MERKET: Discovercars nettside er merket med de ulike gyldige betalingsmåtene. Vis mer

- Jeg lurte litt på om dette var noen slags form for scam eller noen annet rart, men min eldste søster hadde heldigvis et kort med uthevede bokstaver og vi fikk betalt og kom oss av gårde, sier Ryvarden.

Ryvarden er ikke den eneste som har opplevd problemer med flate kort. Flere har meldt om liknende problemer med leiebil i Italia på ulike nettforum.

- Les vilkårene godt

For å endre på hvem som skulle betale måtte Ryvarden ut med 410 kroner. Kortet hans var utstedt av DNB, og dette var en kostnad DNB tok på strak arm.

- De tilbød seg straks å refundere dette beløpet, og de trengte ikke kvittering.

ID-SJEKKEN: Er du usikker på hvordan du skal gå fram for å utføre ID-sjekken? Da kan du ta en titt på denne videoen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ryvarden mistenker at problemet er kjent, og stusser over at bankene ikke opplyser om dette.

- Vår oppfatning er at dette ikke er en utbredt praksis blant leiebilfirmaer i Europa, ettersom det er i strid med MasterCard-regelverket. De tilfellene vi har hatt er derfor rapportert inn til MasterCard som følger opp disse brukerstedene, sier Lukas Loeb, kommunikasjonsrådgiver i DNB til DinSide.

- Generelt kan vi si at det kan være lurt å lese vilkårene for å leie bil godt, og samtidig sjekke av betalingsbetingelser med leiebilselskapet for å unngå å havne i slike situasjoner. Vi anbefaler også å ta med to kort fra DNB når man reiser til utlandet.

Det er imidlertid ikke mulig å velge om man vil ha flatt kort eller kort med uthevede nummer.

- Kort med uthevede nummer var originalt laget for manuelle kortlesere (såkalt «strykejern») som nå er ute av markedet. De uthevede numrene ble ofte slitt vekk og vanskelig å lese, i motsetning til flate kort som hvor numrene holder seg synlig lenger, sier Loeb til DinSide.

Ikke kjent med problemet i Norge

Hos Enterprise i Norge, morselskapet til blant annet National og Alamos i Norge er de ikke kjent med problemet.

- Jeg har ringt rundt til ansatte i både Norge og Sverige, og ingen der har opplevd noen problemer med dette, sier Ole Grønvold, country manager for Enterprise & Alamos og National bilutleie i Norge, til DinSide.

LEIEBILEN: Det ordnet seg for Ryvarden, men du bør sjekke leiebilavtalen godt før du drar på ferie.
LEIEBILEN: Det ordnet seg for Ryvarden, men du bør sjekke leiebilavtalen godt før du drar på ferie. Vis mer

Han forteller at i tillegg til kortleserne på de ulike utleiestedene kan de også legge inn kortene manuelt. Selv har han leid bil gjennom National i både Norge og Spania de to siste ukene, og ikke hatt noe problem med å betale med flate kort. Men han utelukker ikke at det kan være ulike kortlesere i andre land.

- Det kan hende at dette er annerledes i Norge og Sverige, der vi bruker Nets som betalingssystem.

Grønvold sitter også i NHO mobility group, som tar opp ulike saker fra bransjen, og heller ikke her har det vært adressert.

- Det er interessant at dere tar det opp, og nå er vi forberedt dersom det skulle dukke opp liknende saker i Norge.

Sjekk forsikringen!

Dersom du, som Ryvarden, opplever at ditt nyere flate kort ikke godkjennes, og må bruke andre betalingsmidler er det greit å være klar over én ting: Mange kort har egenandelsforsikring dersom du leier bil, men disse gjelder bare om du betaler med det aktuelle kortet.

Skulle du ha funnet fram et annet gammelt kort, med uthevede bokstaver, er det smart å sjekke om du er dekket på samme måte. Noen reiseforsikringer dekker også dette, så om du allerede er dekket av reiseforsikringen din er det ingen grunn til å eventuelt tegne ekstra forsikring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer