Advarer: Ikke gjør det

Myndighetene sender denne advarselen til turistene.

POPULÆRT: Tusenvis av turister strømmer til Nassau og Bahamas hvert år. Foto: Paul Brown/REX/NTB
POPULÆRT: Tusenvis av turister strømmer til Nassau og Bahamas hvert år. Foto: Paul Brown/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange drømmer om en vinterreise til en øy som mange omtaler som det reneste ferieparadiset. Vi snakker om øynasjonen Bahamas som ligger i Atlanterhavet, sørøst for Florida i USA.

Bestående av mer enn 700 øyer og over 2000 mindre holmer og skjær omgitt av krystallklart turkis vann, hvite sandstrender og tropiske klima, er det ikke rart at både charterreisende, cruisepassasjerer og eventyrere flokker til Bahamas.

Kort fortalt

  • Amerikanske og norske myndigheter advarer turister om å være ekstra forsiktige når de besøker Bahamas på grunn av kriminalitet og sikkerhetsproblemer.
  • Dette inkluderer voldelig kriminalitet som innbrudd, væpnede ran og seksuelle overgrep.
  • De advarer også om kommersielle fritidsbåter og vannutflukter som kanskje ikke er tilstrekkelig regulert.
  • Sikkerheten for cruisepassasjerer til øyriket skjerpes nå.

Her kan du også svømme sammen med badende griser.

Advarer

Men nå slår idyllen sprekker og både norske UD og utenriksdepartementet i USA slår sikkerhetsalarm og advarer reisende om å være ekstra forsiktige når de besøker Bahamas på grunn av kriminalitet og sikkerhetsproblemer.

Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Reiseadvarsel for Bahamas er tidligere delt av norske UD som skriver: «Reisende bør utvise aktsomhet grunnet kriminalitet».

Amerikanske myndigheter klassifiserer nå risikoen på Bahamas som «Nivå 2», og advarer amerikanere om å «utvise økt forsiktighet» under besøket, skriver reisenettstedet Travel+Leisure.

Utenriksdepartementet i USA klassifiserer land på en skala fra 1 til 4, fra å «utvise normal forsiktighet» opp til «ikke reis hit.»

URO I IDYLLEN: Bahamas er ikke bare en idyll. Foto: REX/NTB
URO I IDYLLEN: Bahamas er ikke bare en idyll. Foto: REX/NTB Vis mer

Ran og drap

Den amerikanske ambassaden i Nassau har også utstedt en sikkerhetsadvarsel og oppfordrer turister til å utvise ekstrem forsiktighet i den østlige delen av New Providence Island ved hovedstaden Nassau og til å ikke fysisk motstå noen ransforsøk etter at det har vært 18 drap der siden starten av året.

Det er gjengkonflikter på Bahamas som har ført til en høy drapsrate som i hovedsak påvirker den lokale befolkningen.

Voldelig kriminalitet, som innbrudd, væpnede ran og seksuelle overgrep, forekommer både i turist- og ikke-turistområder. Vær årvåken når du bor på korttidsferieboliger hvor private sikkerhetsselskaper ikke er til stede.

I tillegg til kriminalitet advarte Utenriksdepartementet reisende om kommersielle fritidsbåter og vannutflukter, som kanskje ikke er tilstrekkelig regulert.

Utrygge båter

Advarselen kommer bare noen måneder etter at en 74 år gammel passasjer på en Royal Caribbean cruise døde da båten hun var om bord i sank under en utflukt.

Båter kan være dårlig vedlikeholdt, og noen operatører kan mangle sikkerhetssertifiseringer, advarer Utenriksdepartementet i USA.

Øker sikkerheten

Mange cruise-selskaper har private øyer på Bahamas med økt sikkerhet. Nå skjerpes sikkerheten for de mange cruisepassasjerene til øyriket.

De fargerike korallrevene gir fantastisk dykking og snorkling, mens de idylliske øyene vanligvis gir muligheter for avslapping og eksklusive resortopplevelser.

Ingen av de største norske turoperatørene har reiser fra Norge til Bahamas, men reiser til Bahamas formidles av en rekke reisebyråer.

Har du et tips om Bahamas?

Har du et tips om Bahamas?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om Bahamas til Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?