Reiseforsikring:

Advarer: Ikke lytt til legen din

Du kan ende opp med en regning på hundretusener.

IKKE ALT DEKKES: Reiseforsikringen din gjelder ikke dersom du er syk før reisen og sykdommen forverres i ferien. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
IKKE ALT DEKKES: Reiseforsikringen din gjelder ikke dersom du er syk før reisen og sykdommen forverres i ferien. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har sikkert fått med seg rådet om ikke å reise på ferie uten egen reiseforsikring. Og argumentene for å ha en slik forsikring er mange. Men er du klar over hva reiseforsikringen ikke dekker?

Det viktige unntaket

En reiseforsikring skal dekke hendelser som kommer brått og uforutsett på reisen.

Men er du syk fra før, må varselklokkene ringe.

- Har du en reiseforsikring, er du i utgangspunktet godt sikret mot uforutsette utgifter dersom du blir syk på reisen. Dette kan være utgifter til behandling, tilkalling av pårørende eller hjemtransport, dersom du blir akutt og uventet syk. Du er også godt sikret mot skade etter avreise fra bostedet hjemme i Norge, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige forsikring.

Dette betyr samtidig at hendelser som skyldes sykdom du hadde før reisen startet, ikke nødvendigvis dekkes av reiseforsikringen din. Og dette er viktig å få med seg.

Kostbar feil

- Vi ser at altfor ofte at kunder får behandlingsutgifter som er både forventede og sannsynlige. Dette er ikke dekket av reiseforsikringen og kan bli veldig kostbart for den det gjelder, fortsetter Voll.

Og dersom sykdommen du hadde før du reiste forverres, og du trenger sykehusinnleggelse eller transport hjem, kan regningen fort komme opp i mange hundre tusen kroner.

- Vi har opplevd en rekke tilfeller av slike saker, bekrefter Sigmund Clementz i reiseforsikringsselskapet Europeiske, som er en del av If.

- Det er svært viktig at du sier fra til forsikringsselskapet før reisen starter, slik at du får avklart direkte med selskapet om du kan reise og hva du skal gjøre. Vi har medisinsk kompetanse som avgjør dette, sier Clementz.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound Vis mer

Hvem bestemmer?

- Det er forsikringsselskapet som skal avgjøre dette, ikke legen din. Man må gjerne ta en prat med legen, og ta gjerne med legens vurdering videre til forsikringsselskapet.

Men - det er altså forsikringsselskapet som skal avgjøre om reiseforsikringen gir dekning på den aktuelle reisen, sier Clementz.

UNNGÅ TRØBBEL: Sykehusinnleggelse i utlandet kan bli svært kostbart. Og ikke alt dekkes av reiseforsikringen. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
UNNGÅ TRØBBEL: Sykehusinnleggelse i utlandet kan bli svært kostbart. Og ikke alt dekkes av reiseforsikringen. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer

- I noen tilfeller har kunden vært i kontakt med fastlegen før feriereisen. Fastlegen har så anbefalt å reise utenlands, fordi hun/han mener pasienten kan ha godt av en reise, uten å tenke over at dette fort kan bli veldig dyrt, sier Arne Voll.

Det er en situasjon han ikke unner noen.

- Vi vil gjerne hjelpe dem som blir syke på reise. Vi ser imidlertid at flere og flere, særlig eldre og uføre, reiser til utlandet selv om deres helsesituasjon tilsier at man trolig må ha behandling i den perioden man er utenlands. Det er bekymringsfullt, først og fremst for kunden, forteller Voll.

Det finnes mange saker som havner hos forsikringsselskapet etter ferier, som da kvinnen ville ha erstatning fordi være ble for fint.

Helsetrygdkort

Et godt råd er å følge myndighetenes reiseråd og velger du å reise på ferie til et EU/EØS-land, må du huske å ha med deg både reiseforsikring og Europeisk helsetrygdkort.
Helsetrygdkortet bestiller du på helsenorge.no. Dette gir deg rett til behandling av akutt sykdom eller skade som oppstår på ferie, på samme vilkår som innbyggerne i landet du ferierer i.
Vær imidlertid oppmerksom på at det offentlig helsetilbudet i landet kan være påvirket av korona-situasjonen, sier Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester.

Dersom du ønsker å dra til et annet EU/EØS-land for å få gjennomført planlagt behandling, må du selv ta kontakt med sykehuset, legge ut for behandlingen og søke refusjon hos Helfo når du kommer hjem.
Mer informasjon om sykehusbehandling og andre spesialisthelsetjenester i EU/EØS-land finner du på helsenorge.no.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer