I går meldte Hellas' statsminister at han håper å ønske turistene tilbake til sommeren, og faktisk allerede fra 1. juli. Vi har også tidligere skrevet om Sicilia i Italia som vil betale halve flyreisen din for å få turister til å komme.

Vil åpne for turister 1. juli
Men at land åpner for at turister kan komme eller tilbyr billige reiser, betyr ikke nødvendigvis at det er lurt å reise.
- Risikerer milliongjeld
- Så lenge norske myndigheter ikke gir et klarsignal, kan de reisende bli sittende med milliongjeld i etterkant, advarer Europeiske Reiseforsikring.
Og grunnen for det, som Dinside har skrevet om senest denne uka, er at Utenriksdepartementets offisielle reiseråd fremdeles fraråder nordmenn å reise til alle land i hele verden.
Og så lenge det er et offisielt reiseråd for et land eller område, gjelder ikke reiseforsikringen dersom du velger å reise på tross av reiserådet.

- Kan fort bli skikkelig dyrt
Reiseråd setter også føringer for hva du kan forvente av hjelp fra norske myndigheter dersom det skulle bli nødvendig - og du kan ikke regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme hjem til Norge.
Dinside har tidligere skrevet om hvor dyrt det faktisk kan bli, dersom du skulle bli syk på reise - som historien om nordmannen som ble akutt syk i USA og hvor regningen endte på 5,5 millioner kroner.
- Skjønner at det frister
Kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring uttaler at de godt skjønner at utspill som det fra Hellas gjør at reiselysten melder seg.
- Men det er norske myndigheter, med UD i spissen, vi lytter til når det gjelder hvor det er trygt for nordmenn å reise. Dersom man velger å tross et offisielt reiseråd fra UD, gjelder ikke reiseforsikringen. Dette gjelder både under coronapandemien og ellers, sier Handeland, og forteller at en stor andel av kundene som kontakter dem fortsatt har et håp om å få reist på sommerferie til utlandet.

Her er de ferske ferierådene
Reiser du på tross av reiserådet fra UD, kan det fort bli dyrt:
- Reiseforsikringen vil ikke dekke skader, sykdom eller andre hendelser som skjer dersom man velger å reise, sier Handeland.
Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring advarte også mot dette tidligere denne uka:
- Om det skulle skje deg noe, for eksempel at du skader deg, blir akutt syk eller trenger evakuering, på reiser som går på akkord med offisielt reiseråd, så risikerer du å måtte ordne og betale for dette selv. Legehjelp og evakuering i utlandet kan fort bli skikkelig dyrt, så vi anbefaler folk på det sterkeste å følge reiserådene, sa Nielsen til Dinside.
- Annerledes helsetilbud
Med Europeisk Helsetrygdkort har du alltid krav på helsehjelp på lik linje med borgerne i det EØS-landet du oppholder deg, men Helfo advarer mot at coronasituasjonen har innvirkning på helsetilbudet i utlandet:
- Europeisk helsetrygdkort kan fremdeles benyttes dersom man oppholder seg i utlandet, men vi har fått tilbakemeldinger som tyder på at korona-situasjonen har gjort noe med det offentlige helsetilbudet i noen av landene som er med i ordningen med Europeisk helsetrygdkort. Korona-situasjonen treffer også oppholdslandets faste innbyggere, sier fagkoordinator Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester til Dinside.
Hun påpeker at UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land og at reiserådet gjelder inntil videre.
- Om man reiser på ferie i et annet EØS land, selv om det ikke er anbefalt – uten forsikring – må man være forberedt på at noen EØS-land kanskje har et annerledes helsetilbud enn vanlig, på grunn av korona-situasjonen, uttaler Storemyr.
- Lurt å ha is i magen
Handeland oppfordrer forbrukerne til å ha is i magen, når det kommer til å avbestille reiser.
- Det er ingen som på nåværende tidspunkt kan si noe sikkert om hvordan reisemulighetene blir i sommer, så det kan være lurt å ha litt is i magen. Oppheves reiserådet helt eller delvis vil situasjonen være en helt annen enn den er nå. Kjøper du en reise og UDs råd blir stående, sitter du igjen med risikoen selv, sier Handeland.
Pass på vilkårene

Avbestille ferien? Disse får dekket kostnadene
Forsikringsvilkår og hva som dekkes i ulike reiseforsikringer, vil variere.
Handeland advarer om at reiser kjøpt etter at UD utstedte sitt reiseråd 14. mars, eller som kjøpes i tiden som kommer, ikke vil ha dekket avbestilling dersom dette rådet fortsatt er gjeldende ved avreisedato.
Dinside har tidligere gitt en større oversikt over hvilke avbestillingsregler som gjelder for de ulike forsikringsselskapene. Der kan du se at de opererer med ulike vilkår og datoer for hvor langt fram i tid de dekker avbestillinger.
Sjekk også hva forsikringsselskapet ditt sier om hva de dekker av restbeløp og innbetalinger som er gjort eller som gjøres nå fremover mot reisen, dersom du har bestilt reise og avventer avbestillingen. Her er det forskjeller.
