Høstferie:

Advarer mot bagasjekaos

Reis smartest mulig på høstferie.

TRØBBEL I SIKTE: Pass på at ikke kofferten med viktige ting blir borte. Pakk derfor alle viktige ting i håndbagasjen. Foto: Odd Roar Lange
TRØBBEL I SIKTE: Pass på at ikke kofferten med viktige ting blir borte. Pakk derfor alle viktige ting i håndbagasjen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Titusener av nordmenn har valgt å reise utenlands i høstferien, og svært mange skal også på feriereise i Norge.

Og det kan være smart å planlegge reisen godt. Særlig hvis du skal ut og fly. For ved en rekke flyplasser er det fortsatt bagasjekaos, lange køer i sikkerhetskontrollen og kansellerte fly.

Følg med på informasjonen

­– Mange spør oss om når de skal møte på flyplassen eller rettigheter de har på turen. Til det er svaret: Dette vet flyselskapet ditt aller best. Derfor er vårt beste råd alltid: Les informasjonen du får fra flyselskapet, forteller kommunikasjonssjef på Oslo Lufthavn, Harald Nygaard Kvam.

PAKKETIPS: Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Har du kjøpt flybillett gjennom en såkalt søkemotor eller et reisebyrå så bør du forsikre deg om at flyselskapet har din kontaktinformasjon. denne kan du registrere på flyselskapets nettside.

Men, også før du sitter i om bord i flyet er det mye du kan gjøre selv for å få lave skuldrer.

Gjør det digitalt

– Sjekk inn digitalt på forhånd, da har du allerede boardingkortet klart. På Flytoget kan du skrive ut bagasjelappen allerede før du kommer til Oslo Lufthavn. Og på alle Avinors flyplasser kan du selv sjekke inn og feste bagasjelappene fra automatene våre i avgangshallen, forteller Nygaard Kvam.

I tillegg kan du som reisende redusere ventetid ved å levere bagasjen din selv, noe de fleste flyselskapene tillater. Dette får du informasjon om i forkant av din reise.

– Du får ofte vite mye nyttig før reisen, så det å lese informasjonen fra flyselskapet nøye er viktig.

Bagasjetrøbbel

- Husk å merke innsjekket bagasje godt med navn og nummer. Vi ser en del bagasje uten dette, og det kan føre til problemer om bagasjelappen også forsvinner på turen. Fest derfor bagasjelappen godt. Og ta vare på kvitteringen, som du river av og klistrer på for eksempel passet ditt, sier Harald Nygaard Kvam.

Sett også på minst ett av de små klistremerkene med strekkoder på bagasjen. Og legg en lapp med navnet ditt og kontaktdata inne i kofferten.

Det er fortsatt betydelige forsinkelser og store problemer med bagasje på mange av de store flyplassene ute i Europa. Og høstferien er dessverre ikke noe unntak.

- Du bør ikke legge passet, viktig medisin, nøkler og annet viktig i innsjekket bagasje. Ei heller flytende væske, om det knuses en rødvin kan du måtte erstatte bagasje som ødelegges grunnet dette. Mat i innsjekket bagasje er også en dårlig idé, sier Nygaard Kvam.

Mye trafikk

Over 2,7 millioner passasjerer reiser til eller fra de største lufthavnene i Norge i høstferieukene. Flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bodø og Tromsø har bare om lag 10 prosent lavere trafikk i høstferieukene enn i 2019.

– Det er høye tall, som tyder på at nordmenn fortsatt har reising høyt på agendaen. Vi ser at utenlandsdestinasjoner er mest populære og det er varmen som lokker mest, forteller Nygaard Kvam

Fra Avinors lufthavner er det Spania som troner øverst på destinasjonslisten, etterfulgt av Storbritannia og Danmark. Vi ser altså en blanding av det som trolig er storbyferier og at folk skal videre ut i verden fra noen av de store knutepunktene i Europa, avslutter han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer