Flybilletter:

Advarer mot billetter: - Ingen kontroll

Derfor finner du de billigste flybillettene andre steder enn hos flyselskapet.

IKKE TILFELDIG: Hvor kjøper du dine flybilletter? Foto: Odd Roar Lange
IKKE TILFELDIG: Hvor kjøper du dine flybilletter? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Billige flybilletter er to ord som klinger godt i nordmenns ører. Jakten på rimelige reiser er ikke alltid like enkel. Når prisen oppleves som lav, og nettsidene lokker med «få billetter igjen til denne prisen» er det lett å snuble.

FRYST MAT: Mat man legger i fryseren kan ofte bli liggende lenge. Men hvor lenge kan matvarene egentlig ligge i fryseren, og kan man fryse ned en vare to ganger? Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks Vis mer

Trøbbel

Hundrevis av nordmenn har havnet i trøbbel fordi de har kjøpt flybilletter gjennom billettformidlere på nett i stedet for gjennom etablerte reisebyråer eller direkte hos flyselskapet.

Årsakene til problemene er mange, og Forbrukerrådets ekspert på reisejus, Thomas Iversen, advarer mot å handle reiser på denne måten.

- Vi ser flere eksempler på at formidlerne bare tar ansvar for egne ekstratjenester, noe som gjør det svært uoversiktlig for forbrukerne som velger å bestille fra formidlere. Jeg er tydelig i min anbefaling om at flyreiser bør bestilles via flyselskapenes egen hjemmeside.

Formidlerne er såkalt Online Travel Agencies (OTA).

Derfor er det slik

Men hvorfor tillater flyselskapet at disse selskapene, som er basert i utlandet, men som lokker med nettsider med norsk tekst, får videreselge billetter til de reisende?

- Det er systemstyrt - og så lenge vi åpner for salg i et marked er det samme systemet åpent for alle typer reisebyråer enten det er turoperatører, forretningsreisebyråer, ferie og fritidsreisebyråer eller andre OTA, sier Eline Hyggen Skari, senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian.

Også billetter til flyselskapene Widerøe og SAS er å finne i salgskanalene til OTA-ene. Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe, sier dette:

- Online Travel Agency som er medlem har rett til å selge widerøebilletter eller billetter med andre flyselskap som òg er medlem av IATA (International Air Transport Association). Vi har ingen kommersiell avtale med OTA-ene. Salg av flybilletter på våre avganger er ikke en rettighet vi gir dem direkte, men via IATA som mellomledd.

GODE TIPS: Les DinSides tips om hvordan du bør bestille flybilletter på den smarte måten. Foto: Odd Roar Lange
GODE TIPS: Les DinSides tips om hvordan du bør bestille flybilletter på den smarte måten. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Delt ansvar

- Kjøper man en flybillett via et reisebyrå så er det med dem man har sitt kundeforhold. Skal man gjøre endringer, som for eksempel endre navn, legge til bagasje eller hund, så må man kontakte disse tilbake. Vi har ingen mulighet til å foreta endringer i billetter som ikke kjøpt direkte av oss fordi det er reisebyrået som eier dette kundeforholdet, og vi har ikke tilgang til deres kundesystemer, sier Skari.

Får ikke hjulpet dem

Catharina Solli bekrefter at de opplever fortvilte passasjerer som har havnet i trøbbel, uten at Widerøe kan hjelpe dem. Dette fordi de ikke sitter på kontaktinformasjonen. Denne er det OTA-et som har.

- De utsteder egne referansenummer (pnr-er). Ved eventuelle forsinkelser, kansellering av avgang eller andre endringer informerer dermed vi OTA-et, og så må de kontakte kunden. Da covid-19-pandemien traff Norge og mange flyavganger ble kansellert fikk flyselskapene mange OTA-kunder som tok kontakt i håp om hjelp.

- Disse måtte vi dessverre henvise til sine respektive kjøpsteder, sier Solli.

Lokkepriser

- Får de rabatter eller er det andre grunner til at de kan selge billetten til en lavere pris?

- OTA-ene får ingen rabatter fra oss. Derimot kan de oppleve å ha valutakursen på sin side. Kunden betaler kanskje i en annen valuta enn norske kroner, som på det tidspunktet er fordelaktig opp mot den norske kronen, sier Catharina Solli, kommunikasjonsansvarlig i Widerøe, og fortsetter:

Det kan også være at man må betale ekstra for tjenester som vanligvis er inkludert i billetten hos flyselskapene.

- Prissetting hos reisebyråer er utenfor vår kontroll. Noen ganger er flyreisen «bakt» inn i en totalpris for reise, opphold og utflukter, andre ganger selges våre flybilletter med en lav utgangspris uten inkludert bagasje, mens for eksempel pris på bagasje eller andre tjenester kan være høyere, sier Eline Hyggen Skari.

Samarbeidet

Hvilken dialog har flyselskapet med OTA-ene for å sikre de reisende?

- Vi har svært god kontakt med mange reisebyråer i Norden og Europa, men det finnes tusenvis av reisebyråer, og vi har ikke kontakt med alle. Vi anbefaler alle som skal kjøpe flybilletter om å lese vilkårene og kjøpsbetingelser nøye før man bekrefter et kjøp slik at man er helt sikker på hva man bestiller og betaler for, sier Hyggen Skari.

Mens SAS er mer ordknapp når det gjelder OTA-en og vanskene passasjerene kan komme opp i.

- Vi har et godt samarbeid med hele agentmarkedet og OTA-ene er en viktig salgskanal for SAS. Vi ønsker ikke å kommentere spesifikke samarbeid eller segmenter, sier pressesjef Tonje Sund.

Mister informasjon

Hvilken informasjon som kommer videre til passasjerene er som regel utenfor flyselskapenes kontroll dersom du har handlet via et Online Travel Agency.

- Vi informerer på samme måte med OTA- ene som vi gjør direkte med kunder som har bestilt sine flybilletter direkte hos oss eller de tradisjonelle reisebyråene. Men deretter er det opp til OTA-et om de informerer videre. Det har vi dessverre ingen kontroll over, avslutter Solli.

Har du et tips om en opplevelse med OTA-er?

Har du et tips om en opplevelse med OTA-er?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om OTA-er og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer