Advarer mot brennmaneter på Gran Canaria

79 badegjester har fått svi.

SE OPP FOR BRENNMANETER: Røde Kors har innført badeforbud i Playa del Inglés og Maspalomas. Foto: Karoline Brubæk
SE OPP FOR BRENNMANETER: Røde Kors har innført badeforbud i Playa del Inglés og Maspalomas. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du skal feriere på Kanariøyene i vinter, lønner det seg å sjekke badevannet godt før du kaster deg uti.

Nylig måtte nemlig hele 79 personer få hjelp av helsepersonell på Gran Canaria etter å ha blitt brent av maneter, ifølge spaniaavisen.no

Badegjestene skal ha blitt rammet da de svømte ved Playa del Inglés- og Maspalomas-stranden.

Varsler eksplosjon av brennmaneter i Norskehavet

Badeforbud, rett og slett

Nå har Røde Kors innført badeforbud i Playa del Inglés og anbefaler heller ikke bading i Maspalomas på grunn av mange brennmaneter langs strendene, skriver canariajournalen.no

Fakta om brennmanet

 • Verdens største polyppdyr
 • Størrelse: opptil to meter i diameter og 30 meter lange tråder
 • Det er to arter i våre farvann: rød brennmanet er mest vanlig (langs hele norskekysten), blå brennmanet er litt sjeldnere (langs Sør- og Vestlandet)
 • Driver helst med strømmen, men de kan svømme for å regulere dybden
 • På brenntrådene til manetene sitter det nesleceller som inneholder en gift som lammer eller dreper byttedyr som plankton og fiskelarver, og som gjør at huden svir dersom mennesker kommer i kontakt med dem

 • Årsaken til den store mengden brennmaneter i vannkanten, er at kraftige dønninger lørdag og søndag har tatt med seg maneter fra dypere vann og inn mot strendene.

  Les også: Disse manetene plager badende i Spania

  Lanzarote rammet

  Mandag stengte også myndighetene i Teguise på Lanzarote strendene på grunn av manetinvasjonen. Varselet gjelder inntil videre.

  Det er i tillegg også blitt observert store mengder maneter ved playa de La Garita, Arrieta og Playa Famara, ifølge Spaniaavisen.

  Røde Kors skal sørge for informasjon til badegjestene.

  Livsfarlig manet «down under»

  Dersom du skal til Australia, bør du se opp for de livsfarlige brennmanetene som koser seg i badevannet «down under».

  – Dem må man passe seg for. Følg godt med på brennmanetvarslingen på badestranden du er på, har Jan Helge Fosså, forsker og marinbiolog ved Havforskningsinstituttet, tidligere uttalt til DinSide.

  Den skumle maneten du bør unngå heter Chironex fleckeri, også kalt sjøveps. Ifølge Wikipedia har den sofistikerte øyne og svømmer raskt.

  Den er verdens giftigste manet, og kan ved kontakt lamme hele nervesystemet. Offeret vil føle ubehagelige krampetrekninger og etterhvert lammelse. Brennmaneten befinner seg i området North Queensland, fra nordkysten av Australia til vestkysten. Den finnes også i andre tropiske områder som i Papua New Guinea, Malaysia, Indonesia, på Filippinene, i Thailand, Vietnam og langs kysten av Hawaii.

  – Hvis en svømmer blir viklet inn i tentaklene, kan han dø i løpet av minutter. På strendene i Australia er det sjøvepsvarsler, og badevaktene vil ha eddik tilgjengelig for å kunne nøytralisere skaden. Det har reiselege Gunnar Hasle forklart til DinSide tidligere.

  Overlevelsestips: Disse dyrene tar siste stikk

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer