Reisetips:

Advarer mot denne

Tyvene kan kjenne koden og tømmer den på sekunder.

SIKKERT SOM SAFEN?: Vær klar over at enkelte hotellsafer ikke er så trygge som du trodde. Det kan være smart med en ekstra sjekk før du tar safen i bruk.
SIKKERT SOM SAFEN?: Vær klar over at enkelte hotellsafer ikke er så trygge som du trodde. Det kan være smart med en ekstra sjekk før du tar safen i bruk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legger du verdisakene dine i safen på hotellrommet? Da må du passe godt på. For den er kanskje ikke så trygg som du tror. Og nå advarer forsikringsselskapet mot å stole blindt på safen.

Spesielt ikke hvis du overnatter ved hotell, motell og hospits som har eldre modeller av safe til gjestene sine.

Glemt og mistet

Hva skjer dersom en gjest glemmer den selvvalgte koden de brukte – eller gjesten sjekker ut fra hotellet uten å tømme safen?

Da må hotellet enkelt kunne åpne safen med med en såkalt administratorkode. Og det er denne tyvene kan ha tilgang til.

For på hoteller i mange land skjer denne tilbakestillingen ved hjelp av en standardkode som gjelder for alle safene på hotellet. Og sannsynligheten for at de har valgt en vanskelig tallkombinasjon viser seg dessverre å være liten.

Noen hotell har glemt eller med vilje unnlatt å endre administratorkoden som fulgte med fra fabrikken, fordi de synes det er praktisk å ha én felles kode for hele hotellet.

Og administratorkoden fra produsenten er ofte enten 000000, 999999 eller en annen enkel kode - noe som er velkjent blant hotelltyver og uærlige medarbeidere, og som for mange safe-typer ligger åpent på nett.

En hotellsafe-manual vi fant på nettet har 888888 som standardkode.
En hotellsafe-manual vi fant på nettet har 888888 som standardkode. Vis mer
Denne produsenten bruker 17500# som standardkode.
Denne produsenten bruker 17500# som standardkode. Vis mer

Det finnes flere videoer på internett som avslører hvordan man får åpnet en låst hotellromsafe ved hjelp av en slik kode.

Sjekk før hjemreisen

- Jeg har selv brukt hotellsafe i utlandet, og det har vært en viss bekymring for at jeg ved en tidlig hjemreise kan komme til å glemme å tømme safen før utsjekk. Derfor tømmer jeg den for pass og andre verdisaker kvelden før vi reiser hjem, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Et godt tips er at pass og verdigjenstander fjernes fra safen i god tid før avreise, spesielt om en forlater hotellet om natten eller tidlig om morgenen. Hare en glemt koden eller noe skjærer seg med safen, er en i vanskeligheter om en skal nå et fly, tog eller annen transport.

SPØR FØRST: Sjekk med hotellet hvilket system de har for å resette hotellromsafen. Foto: Odd Roar Lange
SPØR FØRST: Sjekk med hotellet hvilket system de har for å resette hotellromsafen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Unngå dette

-At tyver kan få tilgang til en administratorkode er selvsagt ikke usannsynlig. Og dette er én av årsakene til at man ikke bør ha med seg mange og kostbare verdisaker når man er på reise, særlig til utlandet, sier Voll, som forteller at selskapet får inn relativt få skadesaker som gjelder tyverier fra hotellrom med eller uten safe.

Samtidig varierer dette fra land til land og hvor i verden det er.

Venter økning

- Størst problem er egentlig på hospits eller på steder der flere deler rom sammen. Likevel har vi hvert år en del som blir frastjålet verdifulle eiendeler på hotellrom rundt omkring, noe som sikkert også vil ta seg opp når verden åpner opp igjen.

Voll forteller at for mange kan et slikt tyveri gjøre ferien til et mareritt. Når pass, kredittkort, pc og mobil forsvinner, ja da stopper alt opp for mange. Når resten av ferien går med på å anmelde forholdet pluss ordne opp, så forsvinner det meste av feriegleden.

Tryggere løsning

Dersom du bor på et hotell som har kjøpt moderne og litt mer kostbare safer så kan ikke disse åpnes ved hjelp av en fast masterkode. De ønsker ikke at en fast kode skal komme på avveie blant de ansatte aller andre – og dermed kunne friste noen til misbruk.

Da må noen fra hotellet i stedet komme til rommet ditt med en datamaskin eller databrikke. Denne har en hemmelig kode og funksjon som kan åpne safen din.

Noen hotell kan også nullstille koden safen på rommet via en datamaskin i resepsjonen. Dette kan kun gjøres ved en personlig innlogging, slik at hotellet i ettertid vet hvilken medarbeider som utførte operasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer