Europeiske advarer mot reisetrend:

Advarer mot dette på reise

Ut å reise i sommer? Da bør du unngå å «lyse nordmann», råder Europeiske reiseforsikring.

UNNGÅ DETTE: Dersom du skal ut på reise i nærmeste framtid, bør du droppe klær og bagasje med norgesmotiv på, mener If Europeiske Reiseforsikring. Foto: Novikov Aleksey / Shutterstock / NTB
UNNGÅ DETTE: Dersom du skal ut på reise i nærmeste framtid, bør du droppe klær og bagasje med norgesmotiv på, mener If Europeiske Reiseforsikring. Foto: Novikov Aleksey / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn er glade i å reise. Spesielt til varmere strøk, der vi kan fange litt etterlengtede solstråler, som vi ikke er spesielt bortskjemt med her hjemme.

Men er du glad i å pakke med deg de fineste antrekkene, dyreste veskene eller vise at du kommer fra Norge, bør du tenke deg om to ganger, ifølge Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If Europeiske Reiseforsikring.

– Vi senker skuldrene litt vel mye

– Det som folk gjerne bør tenkte på når de er på utenlandsferie er at det i utlandet ikke nødvendigvis er slik som Norge. Vi bor i et land med mye tillit mellom mennesker, relativt lite kriminalitet og det er liten mulighet for å støte på kriminalitet, sier han til DinSide.

Clemetz forteller at kriminalitetsbildet i mange land ser ganske annerledes ut og at du som turist fort kan bli et offer for vinningskriminelle.

– Da snakker vi lommetyveri, bagasjetyveri eller andre former for svindel, fordi de skjønner at du kommer fra et land høyt oppe mot nord, hvor situasjonen er helt annerledes enn i deres land, sier han og legger til:

– Vi senker skuldrene litt vel mye, og ikke tenker over at det kan skje saker og ting som ikke kan skje på Hokksund.

NORGESFLAGG: Slik ser en av Postens bagasjelapper ut. Foto: Posten / Skjermdump fra skiltbutikken.posten.no
NORGESFLAGG: Slik ser en av Postens bagasjelapper ut. Foto: Posten / Skjermdump fra skiltbutikken.posten.no Vis mer

Styr unna

Han råder spesielt mot å bruke benytte synlige motiver som involverer det norske flagget.

– Hvis du merker bagasjen med norsk flagg eller går rundt med norsk flagg på klærne dine, vil jeg heller anbefale at du ikke gjør det. For da skiller du deg ut og nærmest skriker «jeg kommer fra Norge».

Clementz forteller at levestandarden er høy i Norge og at nordmenn generelt har tilgang på mer penger enn mange i andre land.

– Mitt råd er at du unngår å bruke bagasjelapper eller klær med norsk flagg. Hvis du har bil i utlandet bør du også vurdere å ikke legge til ekstra klistremerker med norgesflagg på, forteller han og viser til det allerede eksisterende norske flagget på registreringsskiltet.

Det norske merket på bilskiltet er imidlertid et kjennetegn man må bevare.

REISE: Her får du tre pakketriks som kan være gode å ha når du skal pakke før ferien! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
NORSK FLAGG: Også bilskilt med norske flagg vil tiltrekke seg oppmerksomhet, ifølge If. Dette er imidlertid lovpålagt å kjøre med. Foto: Heiko Junge / NTB
NORSK FLAGG: Også bilskilt med norske flagg vil tiltrekke seg oppmerksomhet, ifølge If. Dette er imidlertid lovpålagt å kjøre med. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Problemstillingen er ny

Flysmart24 omtalte saken først på fredag. Reisenettstedet viser også til at Posten i Norge selger bagasjelapper med norske flagg.

Der forteller pressesjef Kenneth Tjønndal Pedersen at Posten ikke har vært klar over denne problemstillingen.

– Vi har ikke fått inn noen reaksjoner på dette tidligere, men det er et interessant innspill som vi skal se nærmere på, sier Pettersen til DinSide.

Skaper falske opptrinn

Clementz i If forteller også at man bør være ekstra oppmerksom på flyplasser og på kollektivknutepunkter, der det er mange hoteller og busser som stopper for å lesse ut bagasje.

– I en del land er det mange kriminelle som opererer på disse plassene. Som turist kan du bli ekstra stressa, spesielt om du reiser med små barn og det er mye å holde styr på.

Kommunikasjonssjefen forteller at tyvene utnytter seg av dette stresset. De kan for eksempel ta bagasje mens du ser vekk et lite øyeblikk, men også lage et opptrinn for å flytte oppmerksomheten din.

– Et slikt opptrinn kan være en falsk ulykke, krangel på gata eller utenfor flyplassområdet, der du ser bort et sekund. Det utnytter tyvene, forteller han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer