Advarer mot falsk trygghet

Internettbutikker melker folks redsel for SARS og selger diverse remedier de påstår beskytter, behandler eller kurerer SARS. Helsemyndighetene advarer.

Advarer mot falsk trygghet
Publisert
Sist oppdatert

British Medical Journal (BMJ) skriver at det har dukket opp nærmere en halv million nye nettsider i kjølvannet av SARS, og at det på nesten alle disse sidene annonseres for selskaper som tilbyr ulike remedier som skal kurere eller beskytte mot SARS. Både de amerikanske og de britiske helsemyndighetene, sammen med blant annet det nasjonale helseinstituttet i Norge advarer mot å la seg lure.

Beskyttelse eller ikke

Produktene det annonseres for og som skal være redningen for deg som er redd for eller frykter at du har pådratt deg SARS, er mange. Det er personlige luftrensere, desinfiserende sprayer og våtservietter, åndedrettsmasker, latekshansker, kosttilskudd og såkalte SARS "prevention kits"; forebyggende utstyrspakker. Selgerne av disse produktene hevder ganske så frimodig at deres produkter skal kunne beskytte, behandle eller sågar kurere SARS.

Helsemyndighetene i flere land advarer mot å ta disse falske løftene på alvor. Amerikanske helsemyndigheter har sendt advarsler til flere av disse tilbyderne, hvor de anmoder dem om å endre sine annonser – også med henvisning til at det faktisk er ulovlig med slik annonsering da man ikke kan love noe som ikke er vitenskapelig bevist.

Vær oppmerksom

Du som konsument oppfordres til å være skeptisk overfor slike mirakelløfter. Dersom du ser en annonse som lover at eksempelvis en luftrenser skal kunne drepe eller fjerne viruset, bør du spørre deg selv: Er det sannsynlig at, dersom man har funnet løsningen på SARS-gåten, at jeg vil få høre om det gjennom en reklame eller en salgsannonse for første gang? Helsemyndighetene i USA skriver også at det er bekymringsverdig dersom folk tror på de falske løftene, fordi de dermed vil gå rundt med en falsk følelse av trygghet.

I stedet for å kjøpe "mirakelmedisiner" oppfordres du til å ta vanlige, fornuftige forholdsregler. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.


Ut å reise?

Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer