Mobiltelefon på flyreiser:

Advarer mot mobilen din

Ikke gjør mobiltabben når du skal reise med fly.

TRYGT Å FLY: Dersom du ikke setter telefonen din i flymodus når du har 5G-nettverk kan du sette navigasjonsutstyr ut av spill, advarer amerikanske luftfartsmyndigheter. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
TRYGT Å FLY: Dersom du ikke setter telefonen din i flymodus når du har 5G-nettverk kan du sette navigasjonsutstyr ut av spill, advarer amerikanske luftfartsmyndigheter. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye teknologien i mobiltelefonen din kan sette navigasjonstyret i flyet ut av spill under landing. Nå advares passasjerer, piloter og flyfabrikanter.

5G-nettverket bygges ut for fullt over store deler av landet. Og den nye teknologien med høy datahastighet og lav forsinkelse er blitt tilgjengelig både for private og offentlige brukere over stadig nye områder.

Men nå slår det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) alarm og advarer mot økt 5G-risiko knyttet til flytrafikk.

ÅRETS BIL: Dette er finalistene i kåringen av årets bil 2022. Video: Bilprodusentene. Vis mer

Passasjerer som ikke skrur av telefonen i flyet utgjør en større sikkerhetstrussel med 5G enn med «gårsdagens» 4G-teknologi, tror amerikanske luftfartsmyndigheter.

Innfører tiltak

Federal Aviation Administration (FAA) sendte sist uke ut en spesiell informasjonsbulletin for å varsle både flyprodusenter, operatører og piloter om de potensielle farene ved 5G-telekommunikasjon.

I nyhetsbulletinen, skriver FAA at det foreløpig ikke er påvist rapporter om skadelig forstyrrelsen (interferens) på grunn av trådløs bredbåndsbruk internasjonalt, men legger til at flybransjen må være forberedt på innføre tiltak for å håndtere mulige forstyrrelser av flyenes navigasjonssystemene på grunn av økningen av 5G.

SKRU AV I LUFTA: Telefonen må stilles i flymodus under hele flyturen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
SKRU AV I LUFTA: Telefonen må stilles i flymodus under hele flyturen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Virker ikke

Ifølge nyhetsbyrået Reuters varsler FAA at man må være forberedt på risikoen for at forstyrrelser fra 5G-sendere og annen teknologi kan føre til at deler av sikkerhetsutstyr om bord i flyene ikke fungerer.

FAA peker på at instrumenter som er avhengig av høydemålere under flyving i lav høyde kan bli satt ut av spill.

Skru av telefonen

De amerikanske luftfartsmyndighetene ber pilotene om å være ekstra påpasselig med å be passasjerer om å slå av alle elektroniske enheter som bruker 5G-nettet.

Og å sørge for at absolutt alle om bord setter disse enhetene i flymodus under hele flyturen.

Luftfartsmyndighetene oppfordrer samtidig flyfabrikantene om å øke innsatsen med å teste risikoen for forstyrrelser under flyreiser. Og om å vurdere å endre designet på flyene slik at viktige instrumenter skjermes fra passasjerenes telefoner, nettbrett og pc-er, og ikke forstyrres i lufta.

Les også: Dette kan du «stjele» med deg fra flyet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer