Advarer mot sleipe salgstriks

T. Jenssen ville kjøpe digitalt videokamera på ferieturen til Lanzarote, men ble utsatt for en rekke sleipe salgstriks.

Publisert
Sist oppdatert

Først ville de selge det aller nyeste av digitale videokamera til T. Jenssen for en kjempebillig penge, men når Jenssen ville kjøpe hadde de plutselig ikke kameraet inne.

T. Jenssen.
T. Jenssen. Vis mer

Skroll ned for å lese historien og få tips til hva du bør se opp for på handel i utlandet.


Lokkemiddel

Jenssen var på ferietur sammen med familien til Lanzarote i mars i år. Han hadde egentlig ikke planlagt å handle, men da han fikk tilbud om det nyeste av digitale videokamera til halve den norske prisen, ble fristelsen stor. Desto større ble frustrasjonen når det viste seg at de supergode tilbudene ikke var reelle.

- Jeg skulle egentlig ikke kjøpe noe, men da det viste seg at butikkene oppga svært lave priser, ble jeg veldig interessert. Men da jeg ville kjøpe, hadde de plutselig ikke det kameraet på lager, og de forsøkte i stedet å selge meg andre, eldre og litt dårligere modeller, forteller Jenssen. De brukte det nyeste kameraet som lokkemiddel, og så forsøkte de å selge eldre modeller når kunden viste interesse.

Unnskyldninger

Jenssen var kun interessert i å kjøpe dette ene, spesielle kameraet, som var det siste innen digitale videokamera. Han oppsøke flere selgere som tidligere alle hadde ropt ut om supertilbud på akkurat dette kameraet. Men det samme skjedde overalt: Plutselig var det ikke mulig å få kjøpe dette kameraet likevel.

- De prøvde å selge meg andre, eldre og billigere modeller, og argumenterte med at disse er bedre, at de ikke hadde batteri til det jeg ville ha, at de måtte få det sendt fra et lager og ikke ville få det til butikken på en stund, og så videre og så videre. De hadde en masse unnskyldninger; det var alltid et eller annet som ikke gikk. Én forsøkte seg med den unnskyldningen at prisen jeg hadde fått oppgitt tidligere, var i pund – ikke i euro – og da ble det selvsagt snakk om en helt annen pris, forteller Jenssen.

Feilaktige opplysninger

Jenssen selv er veldig interessert i produkter som digitale videokamera, og har dermed en god del kunnskaper på området. Derfor var det lett for ham å avsløre at de kameraene som selgerne forsøkte å få til å fremstå som bedre, egentlig var dårligere. Han opplevde også at selgerne sa at et produkt hadde en funksjon som det i virkeligheten ikke har.

- En som ikke har så veldig peiling, kan nok bli lurt, sier Jenssen. - Ikke det at man kanskje blir lurt på den måten, for man får uansett kameraet billigere enn i Norge. Men man får kanskje ikke det man tror man får, fortsetter han.

Bildetriksing

Et supersleipt triks Jenssen bevitnet i sin jakt på videokamera på Lanzarote, var juks med bildene.

- De kobler kameraene til TVen for å vise forskjellen på bildekvalitet. Det som kunden ikke vet, er at de har to innstillinger på TVen. Det er en knapp bak på TVen som selgeren bruker til å få veldig dårlig bilde på de dyre kameraene – og så, ved hjelp av knappen bak TVen, er det plutselig kjempefint bilde på de billige kameraene. Det var faktisk en selger som forklarte oss dette – han tenkte kanskje han ville tjene på å fortelle det – men vi så i alle fall trikset "live" i en annen butikk noen dager senere, forteller Jenssen.

Jenssen har et tips til turister på utkikk etter billigere elektroniske artikler i utlandet:

- Man bør sjekke litt på forhånd slik at man vet en del om disse kameraene. Jeg opplevde at jeg fikk presentert veldig mange modeller og typer, og det er vanskelig å stole på om det er riktig informasjon man får; ofte er det ikke det. Jeg ble selv nødt til å finne en internettkafé der nede for å lese om produktene, forteller T. Jenssen.

Har du opplevd sleipe salgstriks på utenlandsreisen? Send din historie til denne e-postadressen

Relaterte artikler:

 • Våre verste svindelhistorier

 • De sleipeste tyvtriksene

 • Vokt deg for svindlernes triks

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer