Advarer mot syden-tur

Kypros åpner for innreise for vaksinerte nordmenn, men smittetrykket i landet er høyt.

KYPROS: Syden-øya åpner nå for reisende som er vaksinert, selv om landet opplever høyt smittetrykk om dagen. Foto: Shutterstock/NTB
KYPROS: Syden-øya åpner nå for reisende som er vaksinert, selv om landet opplever høyt smittetrykk om dagen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i dag kunngjorde kypriotiske myndigheter at landet åpner for innreise for vaksinerte personer.

Unntaket fra innreiserestriksjonene gjelder for personer som har fått alle nødvendige doser av en EU-godkjent vaksine eller av den russiske Sputnik V-vaksinen, opplyser landets turismedepartement.

De som har fått Janssen-vaksinen må vente 14 dager før de kan reise til Kypros; for de andre vaksinene er det åpent for innreise samme dag som man har fått siste dose.

Anbefaler ikke å reise

Men selv om vaksinerte nordmenn slipper karantene på Kypros, er det ikke noe karantenefritak når man kommer hjem igjen.

Selv om det kan friste med en syden-tur for nordmenn som savner sol og varme, advares du mot å reise.

Utenriksdepartementets (UD) generelle råd om å unngå alle unødvendige reiser gjelder fortsatt, også for Kypros.

– Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 25. mai, og kan bli forlenget, skriver Siri R. Svendsen, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, i en e-post til Dinside.

Hun advarer om at det å reise i strid med UDs reiseråd, kan få konsekvenser for din reiseforsikring.

– Du bør også være klar over at UDs evne til å yte konsulær bistand kan være begrenset i land hvor det er reiseråd, legger hun til.

Overfor NTB bekrefter If at rådet fra norske myndigheter innebærer også at reiseforsikringen ikke gjelder.

– Å reise uten forsikring kan bli skjebnesvangert. Vi har eksempler på nordmenn som har blitt syke eller skadd i utlandet og endt opp med millionregninger for behandling og hjemtransport, advarer forsikringsselskapets kommunikasjonssjef Andreas Handeland.

Stort smittepress

Kypros har for øvrig det tredje høyeste smittetrykket i verden for tiden. Ifølge tall NTB har hentet fra Johns Hopkins University i USA er det registrert 866 smittede per 100 000 innbyggere på Kypros de siste 14 dagene. Bare Bahrain og Uruguay har høyere smittetrykk.

Til sammenligning er det registrert 108 smittede per 100 000 innbyggere i Norge de siste to ukene. Smitten er altså åtte ganger så høy på Kypros som her hjemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer