Advarer om flyreiser

Anbefaler kontroll før flyreisen for coronasmittede.

ANBEFALER KONTROLL: Assistanseselskapet SOS International anbefaler reisende som har gjennomgått coronaviruset, til å gjøre en medisinsk forhåndsvurdering før de legger ut på en flyreise. Folkehelseinstituttet sier det er lurt å sette seg inn i forsikringsvilkårene men understreker at de ikke har noen råd om forhåndsvurdering før reisen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
ANBEFALER KONTROLL: Assistanseselskapet SOS International anbefaler reisende som har gjennomgått coronaviruset, til å gjøre en medisinsk forhåndsvurdering før de legger ut på en flyreise. Folkehelseinstituttet sier det er lurt å sette seg inn i forsikringsvilkårene men understreker at de ikke har noen råd om forhåndsvurdering før reisen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Flyreiser kan påvirke tidligere smittede, advarer SOS International.

De oppfordrer nå tidligere covid-19-smittede til å vurdere en medisinsk forhåndsvurdering før de skal ut å fly.

Dette begrunner de med at lungefunksjonen til personer som har vært syke som følge av covid-19 kan være nedsatt, og hevder at dette kan forårsake komplikasjoner på flyreisen.

- Vi går ut og anbefaler dette fordi det skaper trygghet for den enkelte reisende å vite om man vil være dekket av sin reiseforsikring på reisen. Vi ser dessverre alt for mange eksempler på reisende, som ikke får dekket sykdom på reisen ifølge deres forsikringsvilkår. Dette kan være en økonomisk og menneskelig meget vanskelig situasjon, dersom dette er noe man først oppdager når uhellet er ute, sier Janus von Platen-Hallermund, sjef ved medisinsk avdeling hos SOS International, til Dinside.

- Har det vært hendelser som gjør at dette nå går ut og anbefaler dette?

- Vi kan identifisere utrolig stor usikkerhet rundt hele coronasituasjonen, også blandt kunder, som har vært syke med covid-19. Vi vil gjerne gi dem mest mulig trygghet om deres reise, før de drar, sier von Platen-Hallermund.

SOS International er en alarmsentral som håndterer akutte assistansebehov for forsikringskunder på reise; det være seg medisinsk hjelp, veihjelp eller annen assistanse.

- Kan forverre tilstanden

SOS International påpeker at covid-19 er en ny sykdom for legevitenskapen, og at det fremdeles er usikkert om sykdommen kan føre til senskader som nedsatt lungefunksjon.

- Og dersom man har problemer med luftveiene og lungene, kan en flyreise forverre tilstanden, påpeker assistanseorganisasjonen i en pressemelding.

- Siden det fremdeles er uklart om sykdommen gir senskader, mener vi det er tryggest å gjennomgå en flymedisinsk vurdering dersom du har vært smittet av covid-19, sier Karin Tranberg, divisjonsdirektør i SOS International.

- Et godt råd

- Det er et godt råd å se gjennom reiseforsikring og avklare hva forsikringen dekker før man skal ut på reise, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Didrik F. Vestrheim, til Dinside.

Han understreker videre at Folkehelseinstituttet ikke har råd som anbefaler forhåndsvurdering før reisen - og poengterer også at de aller fleste ikke vil få varige plager etter covid-19-sykdom:

- Vi har ikke råd om medisinsk forhåndsvurdering før reisen. De aller fleste vil gjennomgå covid-19 sykdom uten varige plager eller senvirkninger. Personer som er usikker på om helsetilstanden kan forverres ved en reise, kan kontakte sin egen lege for å vurdere dette, sier Vestrheim.

Dette er en «flymedisinsk vurdering»

En flymedisinsk vurdering er ikke en personlig helsesjekk. Dersom du ønsker det, må du henvende deg til legen din.

- En medisinsk forhåndsvurdering er en vurdering av medisinske journaler og annen relevant medisinsk data fra kunden - ofte i kombinasjon med en samtale med kunden. Slik kan vi danne oss et dekkende bilde av kundens risiko for sykdom under en reise. Dette vurderes så opp i forhold til de konkrete forsikringsvilkår, for at kunne gi kunden et helt eller delvis forsikringstilsagn, sier von Platen-Hallermund til Dinside.

- Hvordan går man fram for å få gjort en slik medisinsk forhåndsvurdering?

- Man ringer på vårt dedikerte telefonnummer. Her får man beskjed, om vi behøver å se journal for at gjøre en vurdering, eller om vi kan gjøre den kun ut fra hva kunden opplyser.

Dette anbefaler de for alle med kroniske tilstander som har vært ustabile i månedene frem til avreise - og nå spesielt tidligere covid-19 smittede, fordi det er usikkerhet rundt langtidspåvirkningen av lungefunksjon.

- Det er ikke alltid din egen lege som er best egnet til å vurdere hvordan en flytur og reise kan påvirke helsen din, eller hvilken risiko du kan utsette deg for på reisen. Dette kan legene ved SOS International, fordi de blant annet har en flymedisinsk utdanning, sier Tranberg.

- Ingen generell anbefaling

Kommunikasjonsrådgiver i If, Andreas Bibow Handeland, sier til Dinside at de har en vanlig helsesjekk som de anbefaler at folk med underliggende sykdom, eller som er syke før avreise, går gjennom.

Dette er en enkel test du kan gjøre på nettsiden til forsikringsselskapet, hvor du rett og slett svarer ja/nei på en del spørsmål rundt helse og eventuelle sykdommer du måtte ha vært igjennom de siste fire månedene.

- Testen er ikke spesifikk for corona, men anbefales som sagt hvis du mistenker at du er syk, har senskader eller underliggende sykdom før en reise, poengterer Handeland.

- Vi har sykepleiere som på bakgrunn av helsesituasjon og epikrise kan gjøre disse vurderingene og forhåndsgodkjenningene. Men vi gir ingen generell anbefaling om at folk skal gå gjennom en slik sjekk dersom de er friske, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer