Advarer reisende mot smittefaren

Har du besøkt Vietnam, Hongkong eller Sør-Kina i februar? Da bør du være på vakt mot symptomene på den nye lungesykdommen.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Sykdommen er en verdensomspennende helsetrussel, sa WHO-sjefen Gro Harlem Brundtland i en kraftig advarsel på lørdag.

Både WHO og helsemyndigheter rundt om i verden varsler reisende og helsepersonell om å være på vakt mot SARS (severe acute respiratory syndrome); et alvorlig og akutt luftveissyndrom. Det nye viruset som gir en atypisk lungebetennelse, sprer seg med rekordfart, og har allerede ført til flere dødsfall.

Skroll ned for mer.

Advarer flyplasser og helsepersonell

Mange prøver å beskytte seg med munnbind. Arkivfoto
Mange prøver å beskytte seg med munnbind. Arkivfoto Vis mer


Flere har blitt syke i Sør-Øst Asia, spesielt Vietnam, Sør-Kina og Hongkong, og det har vært flere dødsfall både i Asia, og blant reisende som har kommet til andre land fra Asia. På råd fra Verdens Helseorganisasjon har ingen land så langt gått ut med advarsler mot reiser i disse områdene. Men både helsepersonell, flyselskaper og flyplasser er advart, og har fått informasjon om symptomer og tiltak - noe som i seg selv er en svært sjelden reaksjonsform.

 • Frykt for smittefare i fly

 • Symptomer på SARS
 • Sprer seg raskt

  SARS

  Frykter du den nye sykdommen? (Avsluttet)
  Ja(74%) 638
  Nei(18%) 160
  Vet ikke(8%) 69
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Forskerne er fortsatt ikke sikre på hvordan sykdommen smitter, og har ikke identifisert det eventuelle viruset. Men det antas at dråpesmitte er en mulig overføringskilde. Om det stemmer kan man beskytte seg ved å holde avstand til smittede, og ved å dekke til munn og nese. På flyplasser i Asia, vil man se at mange reisende velger å bruke munnbind etter at advarslene ble kjent. Men det må understrekes at verken smittemåte eller virksomme medisiner er funnet per i dag.

  Relatert stoff:

 • Mer om helse på reisen
 • Verktøy for reiselyst

  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer