Advarer reisende mot smittefaren

Har du besøkt Vietnam, Hongkong eller Sør-Kina i februar? Da bør du være på vakt mot symptomene på den nye lungesykdommen.

Publisert
Sist oppdatert

- Sykdommen er en verdensomspennende helsetrussel, sa WHO-sjefen Gro Harlem Brundtland i en kraftig advarsel på lørdag. Både WHO og helsemyndigheter rundt om i verden varsler reisende og helsepersonell om å være på vakt mot SARS (severe acute respiratory syndrome); et alvorlig og akutt luftveissyndrom. Det nye viruset som gir en atypisk lungebetennelse, sprer seg med rekordfart, og har allerede ført til flere dødsfall.

Skroll ned for mer.

Advarer flyplasser og helsepersonell

Flere har blitt syke i Sør-Øst Asia, spesielt Vietnam, Sør-Kina og Hongkong, og det har vært flere dødsfall både i Asia, og blant reisende som har kommet til andre land fra Asia. På råd fra Verdens Helseorganisasjon har ingen land så langt gått ut med advarsler mot reiser i disse områdene. Men både helsepersonell, flyselskaper og flyplasser er advart, og har fått informasjon om symptomer og tiltak - noe som i seg selv er en svært sjelden reaksjonsform.

Frykt for smittefare i flySymptomer på SARS

Sprer seg raskt

Forskerne er fortsatt ikke sikre på hvordan sykdommen smitter, og har ikke identifisert det eventuelle viruset. Men det antas at dråpesmitte er en mulig overføringskilde. Om det stemmer kan man beskytte seg ved å holde avstand til smittede, og ved å dekke til munn og nese. På flyplasser i Asia, vil man se at mange reisende velger å bruke munnbind etter at advarslene ble kjent. Men det må understrekes at verken smittemåte eller virksomme medisiner er funnet per i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer