Sydenreiser

Advarer

Derfor blir sydenturen din dyrere.

FYLLES OPP: Mange nordmenn drømmer om sommerens sydentur. Og i løpet av våren skal EU-kommisjonen endre pakkereiseloven Foto: Odd Roar Lange
FYLLES OPP: Mange nordmenn drømmer om sommerens sydentur. Og i løpet av våren skal EU-kommisjonen endre pakkereiseloven Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bør man kjøpe flyreise og hotellopphold hver for seg eller slå det sammen slik at det blir til en såkalt pakkereise?

Meningene er mange og likeså erfaringene. Enkelt fortalt har passasjerene bedre rettigheter gjennom pakkereiseloven dersom reisen inneholder to eller flere elementer og i én og samme bestilling og betaling.

UNØDVENDIG KOSTNAD: Det er noen reisetabber der ute man bør unngå, én av dem bør man trippelsjekke at man unngår. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Kort fortalt

 • EU-kommisjonen foreslår endringer i pakkereiseloven for å beskytte reisende bedre.
 • Forslaget inkluderer begrensninger på forhåndsbetaling for pakkereiser, og nye regler for refusjon ved avbestillinger og avlysninger.
 • Danske reisearrangører advarer imidlertid om at forslaget kan svekke forbrukerbeskyttelsen og øke kostnadene for pakkereiser.
 • De mener at strengere krav kan føre til høyere priser og at flere reisende kan ende opp med å planlegge reisene sine selv, uten tilstrekkelig forbrukerbeskyttelse.
 • Men under covid-19-pandemien ble det avdekket en rekke svakheter i pakkereiseloven og tusenvis av reisende fikk trøbbel da reisene ble avlyst. Derfor vil EU-kommisjonen endre pakkereiseloven for å få lik praksis i alle EU/EØS-land. Men nå slår danske reisearrangører alarm.

  De frykter at pakkereisene blir så dyre at reisende heller setter sammen reisene sine selv, og mister en viktig beskyttelse.

  Dette skal endres

  EU-kommisjonen foreslår at det innføres regler som begrenser pakkereisearrangørens adgang til å kreve forhåndsbetaling av en pakkereise.

  Nærmere bestemt foreslås det at det som hovedregel ikke skal kreves mer enn 25 prosent forhåndsbetaling før 28 dager før avreise/pakkereisen starter.

  Pengene tilbake

  Unntak for høyere forskuddsbetaling gjelder bare der det er nødvendig for å sikre organisering eller gjennomføring av pakkereisen. Dette gjelder blant annet betaling til underleverandører.

  Det foreslås også nye bestemmelser som skal sikre reisendes refusjon av forhåndsbetaling ved avbestillinger og avlysninger, også ved ekstraordinære omstendigheter.

  TRYGGERE: Mange opplever pakkereiser som tryggere og enklere enn å reise på egen hånd. Foto: Odd Roar Lange
  TRYGGERE: Mange opplever pakkereiser som tryggere og enklere enn å reise på egen hånd. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

  Hvis en pakkereise avlyses eller avbestilles skal underleverandør refundere pengene til pakkereisearrangør for alle tjenester som ikke blir levert. Og dette må gjøres innen ei uke. Det foreslås også nye regler om vouchers (tilgodebevis), og regler som beskytter vouchers og tilbakebetalingskrav ved arrangørens seinere konkurs.

  Advarer

  Dette høres nok bra ut for alle reisende.

  Men EUs forslag til nytt pakkereisedirektiv vil svekke forbrukerbeskyttelsen og øke kostnadene for pakkereiser, advarer danske reiseledere.

  Det skriver det danske reisenettstedet Standby (krever innlogging).

  - Målet med EU-kommisjonens forslag til det nye direktivet om pakkereiser er å forbedre forbrukerbeskyttelsen, men det risikerer å oppnå det motsatte. Dette er uttalt av Jakob Hahn og Henrik Specht, direktører for henholdsvis Danmarks Reisebyråforening og Reisearrangører i Danmark.

  Bestiller selv

  - For det første vil de nye og strengere EU-kravene til reisearrangørene føre til høyere priser for reisende.

  For det andre vil direktivet sannsynligvis føre til at flere reisende selv planlegger pakkereisene sine, noe som kan føre til at de står uten den tiltenkte ekstra forbrukerbeskyttelsen, skriver de organisasjonene i et brev til politikerne.

  Unødvendig

  - Å stramme inn reglene utover det som er rimelig og nødvendig, fører til høyere priser for reisene og kan føre til at noen reisende selv planlegger reisen. Dette kan føre til at de står uten tilstrekkelig forbrukerbeskyttelse, sier Jakob Hahn og Henrik Specht og fortsetter:

  - I EU-kommisjonens forslag til direktiv legges det blant annet opp til betydelig strengere regler for betaling av reisene. En innskjerping som ikke er i tråd med reiselivsbransjens behov for likviditet og forhåndsbetaling til underleverandører.

  God beskyttelse

  Linn Hogner Jahr, leder i Forbruker Europa, sier dette til DinSide:

  - Ja, pakkereisedirektivet gir forbrukerne trygghet og gode rettigheter, men en har også god beskyttelse ved å betale med kredittkort.

  Forbruker Europa anbefaler alltid forbrukere å betale med kort, for da kan de kreve kortreklamasjon av banken sin. Norske banker har gode rutiner på dette, som gjør at forbrukere ikke må vente i lang tid på å få tilbake pengene sine.

  Har du et tips om pakkereiser?

  Har du et tips om pakkereiser?

  Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om pakkereiser, eller har du en historie du ønsker å fortelle på Norges største forbrukernettsted DinSide.no?