Afrikas ukjente skiperle

Lei av oppkjørte løyper og sosser i bakken? Reis til Marokko, kjør på ski og opplev noe nytt for mindre enn prisen av en helg i Hemsedal.

Publisert
Sist oppdatert
Skiforholdene i Oukaimeden kan være fantastiske, med kjempeforhold for off-piste når snøen faller.


Marokko, Nord-Afrika: Etter en drøy time nærmer vi oss Atlasfjellene med stormskritt. For kort tid siden forlot vi det utrolige folkemyldret og 27 grader i Marrakesh. Nå banner berbersjåføren vår på arabisk og tar seg til hodet.

Se bilder fra skisenteret her

I Marokko har folk det moro på ski, uansett utstyr og ambisjoner. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
I Marokko har folk det moro på ski, uansett utstyr og ambisjoner. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


- It’s Marokko, it’s Marokko … crazy people, crazy driving, sier han og slenger den kremgule Mercedesen sin ut i grøfta.

En lastebil med et dusin sauer på lasteplanet og to stykk esel på taket av førerhytta, snitter oss på en trinsebreddes avstand.

I frontruten henger en CD med arabisk skrift på og dingler. Morgensolen som er i ferd med å dukke opp over den snødekte fjellryggen, får skiva til å se ut som en diskokule og lysshow i ingenmannsland. Men, det er ingenting i forhold til det rockeshowet vi snart skal oppleve.

Esel eller heis?

- Vær forberedt, det er skikkelig kalt på morgenen her oppe og utstyrsgutta kan være litt pågående når de ser utlendinger. Det skjer ikke så ofte at europeiske skikjørere kommer hit, sier sjåføren i det vi smeller igjen døren bak oss.

Foran oss rager Oukameiden skisenter som en sukkertopp i det golde fjellandskapet. Så dette er Afrikas beste og høyeste skianlegg ... Bare 70 kilometer sørover fra eksotiske Marrakech, er det uunngåelig å la være for en nordmann på tur. Hvem hadde vel forventet seg at det gikk an å kjøre på ski i Afrika?

Og så sant som sagt av taximannen - før vi rekker å tenke noe særlig mer, henger skiutleien over oss som måker på en fiskebåt i Agadir.

- Vil du leie ski ... 350 dirham for en dag? Kanskje du vil kjøpe denne flotte skijakken? Bare 200 dirham for siste mote. Hva med en eseltur opp i bakken - jeg lover deg at det blir billigere enn skiheisen, min venn ...

Det er jo en smule komisk å få valget mellom å ta heisen eller esel til topps, men du må jo se på det som service og en egenartet opplevelse. Vi baner oss gjennom skiutstyr av typen det du finner bak glass og ramme på skimuseet i Holmenkollen, før vi når heisen. Der finner vi Youness.

Se bilder fra skisenteret her

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


God frikjøring

Han henger tilbakelent og glisende over et stønnende esel med brettet klart. Youness er fra kystbyen Agadir, skibums og surfer. Nå skal han opp i høyden for å sjekke forholdene.

Heisene i Marokko fungerer tilnærmet lik resten av landet og har ingen faste tider. Det gjelder å smøre seg med tålmodighet og nyte den fantastiske utsikten. Mens Youness klør eselet i vente på at heissjåføren skal komme i gang, forteller han oss hemmelighetene til en god skiopplevelse i Oukameiden.

- Det er veldig få utlendinger som kommer hit for å kjøre på ski, de fleste er marokkanere. Når det er værmelding som tilsier en fin dag i bakken, så flokker det opp med folk fra Casablanca som vil prøve seg på ski, sier han.

Av og til, i januar og februar, kan det falle opp til halv annen meter pudder i akkurat dette området av Atlasfjellene, men det er som regel ingen langvarig glede for en skikjører.

Sesongen er kort og snøen smelter ganske fort når varmen kan nå opp mot 20 grader midt på dagen også i vintermånedene. Men skiforholdene i Oukaimeden kan også være fantastiske, med kjempeforhold for off piste når snøen faller. Ingen av bakkene blir preparert bortsett fra av noen saueflokker som krysser løypene nå og da.

- Da tar du heisen til toppen og kan kjøre ned på alle sider av fjellet. På baksiden er det ingen veier, men du bare hyrer en av disse lokale skibussene med fire bein til å hente deg i bunnen. Det er svært få som er drevne på ski i Afrika, så du får masse pudder for deg selv, til en billig penge, sier Youness og ler.

Utstyrsparken er ikke den nyeste...
Utstyrsparken er ikke den nyeste... Vis mer


Skibums i burka

Skålheisen i barneløypa åpner og gledesrop kan høres blant de oppmøtte marokkanerne. Flere damer ikledd tradisjonelle kjoler, hijab og burka suser nedover på den våte snøen.

Stilen er bemerkelseverdig, men upåklagelig. Rumpa rett ut, armene i været og null brems. Latteren sitter likevel løst og skigleden er stor.

Youness Arabab forteller at Oukameiden kan være utrolig bra når snøen faller. Sesongen er imidlertid kort - januar, februar og mars.
Youness Arabab forteller at Oukameiden kan være utrolig bra når snøen faller. Sesongen er imidlertid kort - januar, februar og mars. Vis mer


- Marrokanerne er så entusiastiske. I går stod heisen hele dagen, men da ruslet de bare opp i barnebakken og lekte seg i snøen, sier Dominik Wiekowsu.

Han og den polske kameraten Marcin har flydd ned for å få seg en helg i det marokkanske høyfjellet. Nå står de og smører seg med noe som skal være solkrem som de kjøpte på det lokale markedet. Det ligner mer på tre dager gammel couscous, men gutta er fornøyde.

- Dette er en fantastisk opplevelse. Bare tanken på å reise å kjøre på ski i Afrika er jo helt vanvittig. Selv om vi er på 3.200 meter over havet, er vi jo på tropiske breddegrader, sier de.

Vi kan ikke annet enn å si oss enig.

Se bilder fra skisenteret her

Reisetips:

Overnatting
Hotell Kenzi Louka: 024319080, www.kenzi-hotells.com, fire meget tvilsomme stjerner etter europeisk standard, men fortsatt best på stedet. Pris: ca. 550 nok per natt. Hotel de L’Angour, Chez Juju: 024319005. Litt eldre og slitne fasiliteter, men litt billigere. Pris: ca. 500 nok. CAF Refuge: 024319036, www.cafmaroc.co.ma. Felles sovesaler og noen private rom, ta med sovepose. Pris: cirka 100 nok for natten.

Marokkanere på ski er kamikazepiloter, men sånn som de koser seg, ler Dominik Wiekowsu fra Polen (tv).
Marokkanere på ski er kamikazepiloter, men sånn som de koser seg, ler Dominik Wiekowsu fra Polen (tv). Vis mer


Transport
Reisen til Oukaimeden tar i overkant av en time fra Marrakech, men muligheten for transport begrenser seg til taxi eller bil/ buss i egen regi.

En taxi tur-retur fra Marrakech skal ikke koste mer enn 500 dirham, prut deg gjerne til en bedre pris. Da venter sjåføren. Ikke bli stående igjen uten drosje her. Liten frekvens på ledige biler og en eseltur ned fra endes passer ikke støle skirumper.

Reisen til Marrakech fra Norge gjøres enklest direkte med Norwegian. Turen koster i underkant av en tusenlapp er du heldig, i tillegg må du betale 400 nok for spesialbagasje på skiutstyret. Ønsker du å leie utstyr, så gå forbi alle støvelradene i veikanten og prøv skishoppen i bunnen av heisanlegget. Her finner du i hvert fall skiutstyr fra tidlig 90-tallet.

Skikort og utstyr
Skikortet skal koste fra 50 dirham (35 nok) for en dag og 30 (21 nok) for en halv dag. Full pakke med utstyr koster rundt 150 dirham (100 nok) for en dag. Ikke lei av de første og beste når du ankommer landsbyen. Der er prisen det dobbelte. Pruting gjelder på alt her, også på skikortet.

Føremelding
Skiinfo for Atlasfjellene er like tilstedeværende som svinekoteletter på markedet i Marrakech, men prøv følgende for å sjekke forholdene: www.snow-forecast.com. Her finner du snøforholdene, medlemskap må påberegnes for full rapport.

Se bilder fra skisenteret her




Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer