Aggressiv fisk angriper spanske feriegjester

Opp mot 15 personer blir bitt daglig, skriver lokalavisa.

ALICANTE: Provinsen i det sørøstlige Spania er rammet av en sulten og plagsom svømmer. Foto: Shutterstock/NTB
ALICANTE: Provinsen i det sørøstlige Spania er rammet av en sulten og plagsom svømmer. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

«De tiltrekkes av føflekker, vorter og små sår på huden - spesielt hos eldre mennesker. De biter til du blør og lager hull i huden.»

Slik starter den spanske lokalavisa Informacion artikkelen om den plagsomme fisken Oblada melanura, som er i fiskefamilien Havkarusser. Fisken er vanligvis mellom 5 og 20 centimeter lang.

Nå setter arten sine spor på badegjestene ved Alicantes mange strender.

Ifølge lokalavisa har det i løpet av én dag blitt registrert opp mot 15 personer med bittskader.

Høy vanntemperatur i Middelhavet

De siste dagene skal også badelystne ved Poniente-stranda i Benidorm ha blitt rammet - og alle har den samme beskrivelsen av fisken: En svart flekk på halefinnen.

SULTEN: Temperaturen i Middelhavet skal ha gjort fisken mer sulten, ifølge forsker. Foto: Shutterstock/NTB
SULTEN: Temperaturen i Middelhavet skal ha gjort fisken mer sulten, ifølge forsker. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Det skal være den høye temperaturen i Middelhavet som er årsaken. Ifølge tall fra Universitetet i Alicante, ligger havtemperaturen på mellom 29 og 30 grader flere steder.

Professor Alonso Ramos, forsker ved Institutt for havvitenskap og biologi, sier til avisa Informacion at det varme havet påvirker fiskens stoffskifte, noe som gjør at den trenger mer mat.

- Svømmer ikke vekk fra folk

Dette er imidlertid ikke noe nytt, skriver avisa videre. Det var i august 2017 at den nevnte fisken først begynte å ta for seg av solbrune badegjester i området.

- Dette er fisk som er vant til å bli matet. De svømmer ikke vekk fra folk som bader, sier Ramos videre.

Han forteller at fisken vanligvis befinner seg rundt Tabarca - ei lita øy i Middelhavet nær byen Santa Pola i Alicante-provinsen - hvor den ofte blir matet av turister

- Fjern smykker

I år har fisken altså flyttet seg mye nærmere strandlinjen. Ramos anbefaler at badegjester tar av seg skinnende smykker, da det kan tiltrekke seg andre fiskearter som ansjos og Pomatomus saltatrix - også kalt blåfisk.

Jorge Olcina, sjef for klimatologilaboratoriet ved Universitetet i Alicante, sier til Informacion at det i løpet av det siste tiåret har blitt registrert en rekke fiskearter og alger som er typiske for mye varmere hav - som for eksempel Rødehavet. Dette endrer økosystemet.

- Det er bevist at Middelhavet har blitt et varmere hav i henhold til rapportene fra EU-kommisjonen og FNs bærekraftsmål.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer