Corona-krisen

Airbnb lar alle avbestille gratis

Har du bestilt overnatting via Airbnb, kan du nå få full refusjon. Andre hytteutleiere er ikke like smidige.

FULL REFUSJON: Airbnb gir full refusjon til alle som har bestilt overnatting eller opplevelser via deres plattform i tiden frem til 14. april. Ferieboligutleieren Novasol gir kun mulighet for ombooking. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FULL REFUSJON: Airbnb gir full refusjon til alle som har bestilt overnatting eller opplevelser via deres plattform i tiden frem til 14. april. Ferieboligutleieren Novasol gir kun mulighet for ombooking. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Utenriksdepartementet har utstedt offisielt reiseråd for alle land i hele verden og oppfordret alle reisende til å vurdere å reise hjem så snart som mulig.

Etterhvert har også mange land stengt grensene - også EU.

Har du bestilt en reise i nær fremtid, for eksempel i påskeferien, vil du få dette dekket av reiseforsikringen dersom du har en. Men reiseforsikringen gjelder kun i den perioden hvor det offisielle reiserådet gjelder.

Og de aller fleste forsikringsselskapene dekker kun reiser til andre land; har du bestilt en reise eller overnatting innenlands så vil ikke reiseforsikringen dekke en avbestilling - selv om myndighetene oppfordrer oss til ikke å reise, selv ikke innenlands.

Gir full refusjon

Nylig gikk Airbnb ut og annonserte at de lar alle avbestille både overnatting og aktiviteter gjort via deres tjeneste, og det med full refusjon.

Ifølge offisiell informasjon fra Airbnb gjelder dette for alle land, i hele verden.

«Superhost»

For deg som ikke er så bevandret i Airbnb-terminologi: Husverter blir «belønnet» for fornøyde anmeldelser fra de som har leid hos dem og kan etterhvert oppnå «superhost», altså «supervert»-status - men denne statusen kan bli «straffet» dersom utleierne plutselig kansellerer kort tid før leieperioden.

Med andre ord: Det spiller ingen rolle om du har booket rom eller bolig innenlands eller utenlands: Airbnb gir deg rett til full refusjon uansett.

Men, dette får du kun dersom du passer på å avbestille innen fristen.

Og foreløpig gjelder det kun for bestillinger med innsjekking til og med 14. april - som altså er dagen etter 2. påskedag.

- Gjester som kansellerer får full refusjon, og verter kan kansellere uten å bli belastet eller at det får innvirkning på «Superhost-statusen». Airbnb refunderer alle tjenestegebyr for dekkede kanselleringer, skriver Airbnb på sine nettsider.

De understreker at dette kun gjelder der gjesten aktivt kansellerer bestillingen, og at den utvidete avbestillingsmuligheten ikke gjelder dersom innsjekkingstidspunktet er passert.

Som vanlig etter 14. april

For reiser etter 14. april, gjelder imidlertid vanlige avbestillingsvilkår. Dette vil variere fra bestilling til bestilling, og settes av utleieverten. Noen har mer fleksible avbestillingsvilkår enn andre. Dette vil fremgå av bestillingen - og du kan selvsagt se det før du velger å bestille.

- Vertens kanselleringsvilkår gjelder som normalt for reservasjoner gjort etter 14. mars 2020, og for reservasjoner gjort 14. mars 2020 eller tidligere med innsjekkingsdatoer etter 14. april 2020, skriver Airbnb videre, men understreker at det gjøres unntak hvis gjesten eller verten har pådratt seg covid-19.

Dinside har spurt Airbnb om hvordan man i praksis skal gjøre det, dersom man har blitt smittet, all den tid man i Norge ikke tester folk flest lenger.

Dette har vi ikke fått noe svar på.

Du kan enkelt avbestille bookingen via bestillingssiden på Airbnb.

- Mister levebrødet sitt

De nye avbestillingsvilkårene som Airbnb nå har åpnet for i en periode, er ifølge CNN møtt med bekymring hos de som leier ut boligene sine.

Avisen skriver at utleiere uttrykker at denne praksisen vil være ødeleggende for husvertene.

- For å forhindre at verter mister levebrødet sitt, er det viktig å sørge for at vertene overlever det uventede omfanget av kanselleringer, uttaler en gruppering utleieverter ifølge CNN.

De ber utleietjenesten revurdere den nye praksisen.

- Gratis ombooking

Jesper Agte Johansen, administrerende direktør i ferieboligutleieren Novasol, sier til Dinside at de får veldig mange henvendelser nå om dagen. Det er leietakere som lurer på muligheter for ombooking og huseiere som lurer på bookinger og betalinger.

- Vi tilbyr gratis ombooking resten av 2020. Gjennom å tilby gratis ombooking til våre gjester, forsøker vi å fastholde bookingen også til fordel for eier, men da til et senere tidspunkt i 2020, sier Johansen til Dinside.

Dersom du har bestilt utleiebolig via Novasol, kan du altså ikke avbestille og få pengene refundert. Det er kun snakk om gratis ombooking. Dersom du vil kansellere, er det vanlige kanselleringsvilkår som gjelder.

Men du får gratis ombooking også innenlands i Norge.

- Har man en booking til påsken, så kan man ekstraordinært ombooke denne gratis til et senere tidspunkt i 2020. I forhold til annullering av bookinger, til påske eller sommerferien, henviser vi til våre leiebetingelser, da det gjelder forskjellige regler for hva man får refundert, avhengig av hvor lang tid det er til ankomst, sier Johansen.

Han sier at de nå forsøker kontakte alle gjester som har en booking med ankomst innen 14. april, med en oppfordring til å kontakte deres servicesenter.

- Vi ønsker man kontakter os hurtigst mulig, hvis man ikke har mulighet for å gjennomføre ferien sin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer